Szekszárdi Borvidék

Fedezd fel a Szekszárdi Borvidéket!

Lajver Borbirtok

Borászatunk a Szekszárdi borvidék déli, lankás részén terül el Szálkán, mely település a borvidék szívében fekszik. A 26 hektárnyi szőlőültetvényt tizenkét eltérő szőlőfajta színesíti, rendkívül változatos lehetőséget biztosítva ezzel a különféle borok készítésére.

Fekete Borpince

A Fekete Borpince a szekszárdi borvidék egy kiemelten értékes területén, a festői szépségű Iván-völgyben található, melynek pincéjében egész évben várják a pihenni, szórakozni vágyó borkedvelőket széles borkínálattal, finom házias ételekkel, illetve borokhoz hangolt bonbonokkal.

Tűzkő Birtok

A Tűzkő Birtok története az 1990-es évek elejére nyúlik vissza. A családi hagyományaik által 26 generáció óta a bor világához szorosan kötődő Piero Antinori márki, a szekszárdi borvidékhez közel fekvő tolnai borvidéken olyan területet fedezett fel, amely alkalmas egy nagy kapacitású szőlőbirtok létesítésére és magas minőségű borok készítésére.

Takler Borbirtok és Kúria

Az 1760-as években betelepített sváb felmenők szorgalmát, elszántságát követve, Takler Ferenc ( 2004-ben „Az Év Bortermelője” Magyarországon ) és két fia, András és Ifjabb Ferenc, a „Takler Trió” 1996-óta tevékenykedünk a magyar és a szekszárdi bor szolgálatában.

Szent Gaál Kastély és Borház

Borászatunk Chateau típusú pincészet, birtokközpontunk egy kiskastélyban található Szekszárdtól északra, a Zomba melletti Szent Gaál szőlőhegyen. A kastély barokk hangulatú, melyet egy 3,5 hektáros park ölel körül, melléképületei adnak otthont borászatunknak.

Dúzsi Tamás családi pincészet

Családi vállalkozásunkat a szekszárdi borvidéken 1994-ben, a rendszerváltás után alapítottuk. A családi birtokunk alapját a Sióagárd-Leányvárban található szőlőterületek adják, ahol, pinot noirt, merlot, portugieser, cabernet sauvignon, kékfrankost és ezerfürtűt termesztünk.

Brill Pálinkaház

A Brill Pálinkaház egy kis családi vállalkozás, de minőségben, tudásban a hazai mezőny élvonalába tartozik és immáron több, mint 20 éve elégíti ki a hazai csúcs-gasztronómia igényeit. Mottónk: a pálinka – élmény – melynek megfelelően minden csepp pálinkában igyekszünk a természet csodáit feltárni vendégeink előtt.

Bodri Pincészet

Szekszárd déli határában, a festői szépségű Faluhely-dűlőben található a Bodri Birtok, mely ma már egy igazi borturisztikai komplexum, hiszen borászatot, rendezvénycentrumot, éttermet, látványkonyhát és vendégházakat is magában foglal.

World varieties

It is a matter of much debate what exactly makes a wine great? Varietal typicity, grapes from the best vineyards, low yields, healthy, carefully selected grapes, top quality barrels and proper ageing are often cited factors.It is a matter of much debate what exactly makes a wine great? Varietal typicity, grapes from the best vineyards, low yields, healthy, carefully selected grapes, top quality barrels and proper ageing are often cited factors.

Szekszard Whites, Rosés and Silers

The climate of Szekszárd is best suited to the production of red wines so there is much more red grape planted than whites. Besides the mostly light white wines special mention must be made of the rosé and siller wines which are particularly important from the viewpoint of local tourism and gastronomy.

Kékfrankos

Kékfrankos is the most widely planted red grape variety in Hungary as well as in Szekszárd where one out of three vines is kékfrankos. There is a good reason for that: this is a variety that does not let you down even in difficult vintages. It is also a variety that lends itself to many different interpretations and provides excellent results as rose, schiller or red on its own or in blends.

Kadarka

Perhaps there is no other variety posing as much challenge for growers in Szekszárd as kadarka. Why is it still worth the trouble? The answer lies in its playful lightness and aromas of spices and red berries which come together to create a unique style in Szekszárd once experienced never to be forgotten especially when accompanied by the local fish soup.

Bikavér

One of the best known Hungarian wines Bikavér is a blend of at least four different red varieties which together create a wine of complexity and great character. The legend of Bikavér is enhanced by the fact that its place of birth and time and also its winemaking technology are all shrouded in mystery. Eger and Szekszárd have long been competing for the honour of being recognized as the birthplace of Bikavér.

Dűlőtérképek segítik a borvidékre látogatókat

A Szekszárdi Borvidék 27 minőségi palackos bort termelő pincészetének részvételével elkészültek a borvidék ismert dűlőinek és völgyeinek részletes, kihelyezhető térképei.

Ismét négy szekszárdi bor a Super 12 között

A Magyar Borszakírók Köre ötödik alkalommal értékelte a magyar termelők által készített borokat, melyekből összeállították a legjobbaknak ítélt „Super 12” listájukat.

Ut eu risus sit amet leo vel

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s.

Leo feugiat hendrerit

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s.

Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2021

A szekszárdi borászatok tavalyi kiváló szereplését követően 2021-ben is két szekszárdi nyertest köszönhetünk a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka versenyén.

Nature facilities

Soil The soil of the Szekszárd wine region is usually filed under the category of loess however if you take a closer look you will find that the situation is […]

History

Mosaic pieces from the history of winemaking in Szekszárd
In and around Szekszárd, just like all over Hungary, ancient texts and relics predating the Hungarian conquest of the Carpathian Basin clearly demonstrate that the culture of growing grapes and making wine has a long and strong tradition in the region.

Bősz Adrián

Szekszárd szülötteként igazán korán, már gyermekkoromban kapcsolatba kerültem a szőlőművelés és a borkészítés „művészetével”. Kezdetben játék gyanánt, majd hobbiként, aztán 2006-tól egy családi vállalkozás keretében kezdtem el.

Attila Birtok

Az Attila Birtok Szekszárdtól 4 km-re, a Baranya völgy egy külön részén terül el, melyet Kis-Baranyának neveznek. A völgy aljában helyezkedik el a Tanya, amely otthont ad a borraktárnak, a gépeknek és a Vadász apartman található itt.

Dúzsi Tamás Pincészet

Családi vállalkozásunkat a szekszárdi borvidéken 1994-ben, a rendszerváltás után alapítottuk. A családi birtokunk alapját a Sióagárd-Leányvárban található szőlőterületek adják, ahol, pinot noirt, merlot, portugieser, cabernet sauvignon, kékfrankost és ezerfürtűt termesztünk.

Eszterbauer Borászat

Az 1746-os szekszárdi levéltári adatokban már szerepel a szőlőművelő Eszterbauer család, melynek 10. generációja Eszterbauer János, aki feleségével Mónikával, lányaival Ildikóval és Katával, illetve Klein Miklós borász segítségével működteti a tradíción alapuló vállalkozást.

Fritz Birtok

A Fritz Birtok nem csupán egy hely, hanem a Fritz család múltja, jelene és jövője. Egy pince, ahol a legnagyobb odafigyeléssel készült borok hosszú évekig tölgyfahordóban pihennek. Egy föld alatti borszentély, ahol felejthetetlen élmény a borkóstolás.

Garai Pince

A szekszárdi borvidék egyik legszebb dűlőjében a Nyéki-hegyen található a Garai Pince 1883-ban épült hagyományos sárközi présháza és borospincéje. A felújítás során a hatalmas diófák közé hangulatos borteraszt alakítottunk ki, ahol házias sváb és magyar ételeket szolgálunk fel borvacsoráink során.

Heimann Családi Birtok

A Heimann család évek óta Magyarország úttörő vörösbor-termelői közé tartozik. Heimann Zoltán és Ágnes visszatértek a család szekszárdi, paraszti múltjához. A borvidéki összefogásnak elkötelezett hívei és mozgatórugói. Világfajtáikból egyedi, kifinomult és rétegzett házasításokat készítenek, melyek nemzetközi ízlést tükröznek.

Hetényi Pincészet

Első sorban egy nagy család. Családi vállalkozásunk 1992-ben alapult, melyet szüleink álmodtak meg és építették fel. Továbbra is Édesapánk, Hetényi János a borász. Mottónk a minőség, megbízhatóság és figyelem, melynek köszönhetően kereskedelmi partnereink elégedettsége a világ minden részén mérhető.

Ifj. Márkvárt János

Tősgyökeres szekszárdi, sváb család leszármazottja vagyok. A birtok legnagyobb kincse a két bakművelésű, öreg tőkés kadarka ültetvény, melyek közül az egyik 1935-ös telepítés, a másik feltehetőleg idősebb, de annak pontos koráról nincsen adat.

Mészáros Pál Borház és Pince

A szőlő termesztés és borkészítés hagyománya évszázadok óta apáról-fiúra száll a Mészáros családban. A pincészet szívügyének tekinti a Kadarka és Kékfrankos fajták népszerűsítését, kb. 10 hektáron termesztünk Kadarkát és saját Kadarka klónnal is rendelkezünk.

Németh János Pincészet

Szerencsések vagyunk, mert szőlőterületeink a Szekszárdi borvidék kiemelt adottságú dűlőiben helyezkednek el. Boraink sokszínűségét a tartályos és/vagy hordós érlelési lehetőség mellett az adja, hogy területileg más-más dűlőből és többfajta szőlőültetvényről származnak. Mottónk: „Dűlőből, spontán.”

Pálinkás Pince

Pincészetünk egy kis családi vállalkozás, az ország egyik legjobb vörösbor termő borvidékén. Borainkat 1986 óta értékesítjük, jelenleg 10 hektáron gazdálkodunk. Pincészetünk és területeink nagy része Szekszárd város déli részén található. Vörös, fehér és rozé borokat egyaránt értékesítünk.

Pósta Borház

Különlegességünk, hogy a kezdetetek óta visszafogott vegyszerhasználattal dolgozunk (felszívódó gombaölőszerek, vegyszeres rovar- és gyomirtás nélkül). Ezt a szemléletet követjük a borászatban is; a borokat spontán erjesztjük, minimális beavatkozással, a természetes állapotában.

Prantner Pince

Családunk sok nemzedékre visszamenőleg foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, ezáltal folytonossá vált a szőlőhöz való kötődésünk. Ültetvényeink a Szekszárdi-dombságban, elszórtan a Cinkától az Előhegyen, a Sauli- és a Fuchs-völgyön át egészen Leányvárig helyezkednek el.

Remete Bor

Családi vállalkozásunkban a szőlőtermelési és a borászati hagyományok apáról fiúra szálltak. Ültetvényeinken sok kézimunkát igénylő, környezetbarát ( rovarirtó mentes) igényes szőlészeti munkára törekszünk. A kiváló borminőség elérése érdekében a tőkénként termelt szőlő mennyiségét is korlátozzuk.

Sárosdi Pince

Folyamatosan dolgozunk azon, hogy kiváló minőségű, az évjáratoktól és az időjárási viszonyoktól függetlenül viszonylag azonos bel tartalmú, szép és hibátlan borok kerüljenek a fogyasztó asztalára, hiszen jó bor csak megfelelő minőségű szőlőből, a különböző borfajtákhoz illő feldolgozási, érlelési technológiával készülhet.

Schieber Pincészet

A szekszárdi Schieber Pincészet egy igazi családi borászat, amelyet Schieber Markus és felesége, Anita közösen hozott létre egy évtizeddel ezelőtt a Szekszárdi Történelmi Borvidéken, mely Magyarország egyik legősibb bortermelő területe, ahol a szőlőművelés és a borkészítés hagyományai egészen a római korig nyúlnak vissza.

Sebestyén Pince

Családi garázsborászatként 1998-ban kezdtünk borkészítéssel foglalkozni. A szekszárdi dűlők, völgyek nagyon eltérő karakterűek. Mi a dűlőszelektált borainkon keresztül szeretnénk bemutatni a borvidék sokszínűségét, hogy nagy potenciállal bíró és egyedi borok készíthetők.

Szeleshát Birtok

A Szeles-hát mikroklímája speciális, erről kapta a nevét is, hiszen déli kitettségű lejtője könnyen felmelegedik, ez beékelődik a völgység hűvösebb és az Alföld száraz meleg levegője közé. Családunk 1998-ban fedezte fel a teljesen elhagyatott, de nagy potenciállal rendelkező területeket a szekszárdi borvidék déli részén.

Tringa Borpince

A Kerékhegy tetején található pincészetünk teraszáról lélegzetelállító panoráma tárul a vendégek elé. Kínálatunkban a világfajták közül a Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc található meg, illetve kadarka és blauburger a Kárpátok és környékéről,illetve különböző házasításokat is készítünk.

Tüske Pince

Jelenlegi 12 hektár szőlő a borvidék több jó fekvésű dűlőjében (Iván-völgy, Baranya-völgy, Kerék-hegy, Leányvár) fekszik, ezeken saját telepítésű fiatal kékfrankos, kadarka, merlot és cabernet franc szőlő terem. Vallom, hogy ami a növénynek jó, az a legjobb nekem is.

Twickel Szőlőbirtok

A Twickel család 1993-ban vásárolta meg a Szekszárdi Borkombinátot, majd Liszt pincészet néven vezette be a piacra. A névadással Zichy Mária Terézia grófnő a család Liszt Ferenccel való barátsága előtt tisztelgett. A Twickel Szőlőbirtok jelentős beruházások révén az elmúlt 25 évben az ország egyik meghatározó borászatává vált.

Vesztergombi Pince

A borvidék legjobb dűlőiben – Kerékhegy, Bodzás, Porkolábvölgy, Hidaspetre, Görögszó, Leányvár – saját termelésű szőlőből készítünk igazi szekszárdi karakterű borokat, a könnyű gyümölcsös fehérboroktól a testes, nemzetközi szinten is figyelmet kapó vörösborokig.

Vida Borbirtok

Családunk 23 hektár szőlőt művel Szekszárd legrangosabb dűlőiben, első borunkat 1990-ben palackoztuk. A Baktát- ahol a borászat is áll- egykor borvidék legjobb területének tartották, borászatunk szinte utolsó menedékként őrzi a régi korok dicsőségét.

Három szekszárdi bor a Super 12 között

A Magyar Borszakírók Köre hatodik alkalommal értékelte azokat a magyar termelők által készített fehér és vörös – száraz és félszáraz – borokat

Kékfrankos Toros 2022

A gyalogtúrás kóstolók nagy népszerűségnek örvendenek a borvidéken. A 2022-es téli bortúrát a Bodri, a Takler és a Fritz Pincészet együttműködésével hívtuk életre.

Bikavér Borongoló 2022

Elindult a jegyértékesítés az idei Bikavér Borongoló túrára! Jegyvásárlás az Események/Jegyvásárlás oldalon. 2022. május 14-én szombaton 10-19 óráig kerül megrendezésre a Bikavér Borongoló, Szekszárd északi részén található 10 pincészet részvételével, […]

Iván-völgyi Kadarka Túra 2022

Iván-völgyi Kadarka Túra 2022. június 17-18. Jegyértékesítés hamarosan… https://ivanvolgyitura.hu/