Bősz Adrián

Szekszárd szülötteként igazán korán, már gyermekkoromban kapcsolatba kerültem a szőlőművelés és a borkészítés „művészetével”. A szüleimnek és nagyszüleimnek egyaránt volt egy kis szőlőbirtokuk Szekszárdon, Bátán és Györkönyben. Így egymástól teljesen eltérő stílusú és megjelenésű borokat volt szerencsém kóstolni. Kezdetben játék gyanánt, majd hobbiként, aztán 2006-tól egy családi vállalkozás keretében kezdtem el komolyabban foglalkozni ezzel a szép szakmával. Véleményem szerint a Szekszárdi Borvidék változatosságának köszönhetően az egyik legnagyobb lehetőségekkel bíró borvidékek közé tartozik. Ennek bizonyítékul szolgál, hogy egészen a római időktől napjainkig megszakítás nélkül foglalkoztak itt az elődök szőlőtermesztéssel és borkészítéssel.

A pincészetünk megalapításakor mindösszesen 0,5ha ültetvénnyel rendelkeztünk, és ez is inkább háztáji jellegű hobbi szőlő volt ugyanis meglehetősen sokszínű volt a fajta szerkezete alapján. Ehhez tartozott egy kis pince, „tradicionális” felszereléssel.  A kezdetektől fogva az óvatos növekedés és folyamatos fejlesztések határozzák meg a pince életét. Így mára az utunk első szakaszát bejárva 4ha-ra bővítettük az ültetvényeinket, melyek a Szekszárdi Borvidék különböző dűlőiben találhatóak.  Ezzel párhuzamosan folyamatosan fejlesztettük a borászatunkat és a hozzá tartozó technológiát. Itt fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez idáig csak saját forrást használtunk fel.  2017-ben adódott egy nagyszerű lehetőségünk, hiszen ki tudtunk bérelni egy épület együttest így jelenleg Várdomb Szőlőhegyen található a birtokközpontunk. Emellett természetesen a saját ingatlanok fejlesztése továbbra is elsődleges célunk marad, ennek szellemében a leendő új feldolgozó egyben birtokközpont és a későbbi vendéglátó központunk területeivel bővítettük birtokainkat. A jövőben pedig tovább szeretnénk bővíteni ültetvényeinket is.

Fajta választékunkban fő szerepet kap a Kékfrankos, mely fajtát sokszínűsége, magas minősége és megbízhatósága miatt előszeretettel használjuk mind önállóan, illetve mind fő alapanyagként a házasított borainkban. Természetesen a többi fajtára is (nevesítve: Rajnai Rizling, Cserszegi Fűszeres, Kadarka, Kékoportó, Merlot, Cabernet Franc, Syrah) kiemelt figyelmet fordítunk. Saját ültetvényeink termése mellé, mint egy 4-5ha-ról vásárolunk még válogatott minőségi szőlőtermést. A szőlőművelés során mind a saját, illetve mind a vásárolt szőlőnél nagy hangsúlyt fektetünk a folyamatos minőségellenőrzésre illetve a lehető leg természet közelibb termesztési módozatok betartására. Pincészetünkben több borcsalád lett kialakítva, melyhez a dűlők sokszínűségét és a terméskorlátozás adta lehetőségeket alapul véve mindig törekszünk a borcsaládoknak legmegfelelőbb alapanyag előállítására. Ha az adott évjárat nem „fogad kegyeibe” minket, akkor engedve az a természetnek csak a kellő minőséget elért borok, borcsaládok készülnek el.

Boraink elkészítésekor ötvözzük a tradicionális eljárásokat az innovatív, modern technológiákkal. Boraink érlelésénél figyelembe vesszük az alapborok paramétereit és a borcsaládokban megfogalmazott igényeinket és ennek megfelelően alakítjuk ki érlelési tematikáinkat. Természetesen nálunk is fontos a tölgyfahordós érlelés így a borok textúrájának megfelelően egyaránt használunk új és régi hordókat. A borvidék és a dűlők adottságait maximálisan kihasználva pincészetünkben ugyan több féle stílusú és karakterű bort készítünk, de mindig szem előtt tartjuk a számunkra preferáltabb stílusjegyeket, amelyek a gyümölcsösségre, a tisztaságra és az eleganciára helyezik a főbb hangsúlyt. Pincészetünk jelenleg évi 40.000 palack bort állít elő. Technológiánk fejlesztése mellett fontosnak tartjuk ismereteink folyamatos bővítését, így sosem elégszünk meg a múlttal és a jelennel, hanem mindig a jövőbe tekintünk és „a jó pap is holtig tanul” elvet követjük. Természetesen a szakmai tapasztalatokon túl, kijárjuk az iskolákat is.

Boraink értékesítésénél fontosnak tartjuk a helybeli és országos értékesítésen kívül az export piacokat is. Töretlenül hiszünk abban, hogy a Szekszárdi Borvidék és a Pincészetünk borai egyaránt megállják a helyüket Európában és a távoli országokban egyaránt. Ennek szellemében jó kapcsolatokat és növekvő piacokat alakítottunk ki az Amerikai Egyesül Államokban, Belgiumban, Németországban, Svájcban, Szlovákiában, Tajvanon egyaránt. Természetesen munkánk gyümölcsét még több országba szeretnénk eljuttatni és, ezáltal öregbíteni a borvidék és a mi hírnevünket. Fontosnak tartjuk boraink személyes kommunikációját, ezért az idei évtől sok szeretettel várjuk kóstolni vágyó vendégeinket egy impozáns helyszínen a szőlőültetvények szívében, található kóstolóteremben illetve kóstolóteraszon, ahol a borkóstoló mellé igény szerint helyi termékekből hidegtál is rendelhető.

Weboldal: https://boszadrian.hu/