Attila Birtok

Az Attila Birtokot Ádám Beáta családi gazdálkodó üzemelteti. A családi gazdaság tagja a férj, Takács Attila és a három fiúgyermek Bendegúz, Kolos és Botond.

Mivel Ádám Beáta a főállású családi gazdálkodó, tehát a főnök, így a Birtok a férj nevét kapta.

A család az Alföldről, Bácsalmásról származik. A szőlőtermesztés gyakorlatát a szülők még gyermekkorukban, a szocializmusban, a kunbajai szőlők részes művelése során sajátították el. Nem igazán bearanyozva gyermekéveiket.

Beáta, a főállású anyaság után szeretett volna egy kis tanyát, csirkéket és egy kis falusi hangulatot, emlékezve, honnan jöttünk. Innen indult az egész. Szekszárdon a tanya szőlőt jelent. Ezután Beáta úgy döntött, hogy ezzel akar foglalkozni, Attila pedig egy menekülési útvonalat látott ebben a multi világból. Attila agrármérnök, növényvédő mérnök, közgazdász.

2014-ben vásárolták az első szőlő ültetvényt, 7 hektárt a Baranya-völgyben, befektetésként. Innen már nem volt menekvés. Ezt követte a Bodzási terület, ahol 2,5 hektárt telepítettek a teljesen elvadult szőlők helyére és egy hektárt vettek még hozzá.

2016-ban megjelent a borászati pályázat, amibe belevágtak. Ennek keretében épült 2019-ben a borászat épülete. Ekkor már látszott, hogy a kis pincészet csak bor eladásból nem tud megélni és így a borászat épületében kialakításra került a vendégfogadás is.

Néhány vörös fajta még hiányzott, így telepítettek még 3,5 hektárt Faluhelyen.

Az Attila Birtok Szekszárdtól 4 km-re, a Baranya völgy egy külön részén terül el, melyet Kis-Baranyának neveznek. A völgy aljában helyezkedik el a Tanya, amely otthont ad a borraktárnak, a gépeknek és a Vadász apartman található itt. A borászat megközelítése erről a legkönnyebb és itt vannak a parkolók is. A Tanyáról a völgy alját átszelő szurdik fölött egy gyalogos híd vezet a völgy másik oldalára, ahol a borászat épülete áll.

A borászat körül 7 hektár szőlő van. Itt találhatók a völgy aljában a Zweigelt és egy darab Kékfrankos, a teraszokon pedig a Cabernet franc és a Cabernet sauvignon ültetvények. A Bodzásban, 3,5 hektáron Kékfrankos és Kadarka ültetvények vannak. A domb másik oldalán Faluhelyen, egy új szőlőskertet létesítettünk ahová Kékfrankos, Merlot és Shiraz fajtákat telepítettünk. Az Attila Birtok 14 hektár szőlőterülettel rendelkezik.

A Borászatban rendelkezésre áll 8 db 2 ágyas szoba, ahol 6 szobában pótágy is található. A 8 szoba 2 db kétszobás apartmanból, ahol 2 szobára jut egy fürdőszoba és 4 db külön fürdőszobás szobából áll. A szobákban wifi, LCD tv, hűtő-fűtő klíma szolgálja a vendégek kényelmét. A Borászat hangulatos teraszára kiülve 14-20 fő gyönyörködhet a táj szépségen vagy kávézgathat, beszélgethet.

A Borászattal szemben található a Tanya, melynek épületében van a Vadász apartman. Az apartman egy nagy nappaliból, ahol a konyharész is található, egy fürdőszobából, 2 db kétágyas és egy háromágyas szobából áll. A Vadász apartman mellett található teraszon 8-10 fő kényelmesen beszélgethet, a kiépített bográcsolónál főzhet, esetleg ping-pongozhat, csocsózhat.

Az Attila Birtokon lakásétterem működik, keresztfiunk Dávid főz. Az Attila Birtok lakásétterme a Birtok vendégeit szolgálja ki, nem működik szabadon látogatható étteremként. Az étterem szolgáltatásai csak előzetes bejelentkezés és egyeztetés után vehetők igénybe.

Weboldal: www.attilabirtok.hu