Szeleshát Birtok

A DŰLŐ ELNEVEZÉSE

A Szeles-hát mikroklímája speciális, erről kapta a nevét is, hiszen déli kitettségű lejtője könnyen felmelegedik, ez beékelődik a völgység hűvösebb és az Alföld száraz meleg levegője közé. Ennek a két légtömegnek a keveredése hozza létre az itt jellemző széljárást.

A BIRTOK TÖRTÉNETE
1998 ELŐTT

A szelesháti „terroir” a korábban jól ismert és büszke szekszárdi borvidék közepén helyezkedik el, ami 25 km hosszan terül el a Duna nyugati oldalán, Budapesttől délre, 140-165 km távolságra. A történelem óriási hatással volt az itt élő emberekre.

Kétezer évre visszamenőleg a kezdetekben a kelták foglalkoztak itt szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. Az első írásos emlékek a Római időkből származnak amikor, a római hadiút (Limes), éppen az alsónyéki szőlőhegy alatt futott és jelentette a birodalom keleti határát. A bortermelés folyamatos volt a középkorban.

A BORBIRTOK

Családunk 1998-ban fedezte fel a teljesen elhagyatott, de nagy potenciállal rendelkező területeket a szekszárdi borvidék déli részén, a Szeles-hát dűlőben. A 2001-ben kezdődő szőlőtelepítések 2019-ben fejeződtek be, jelenleg a  Szeleshát Birtok szőlőterülete 57 ha.

Termesztett szőlőfajták:

Merlot, Kékfrankos, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Pinot noir ,Syrah, Kadarka, Olaszrizling

Boraink:

VÖRÖS BOROK

Borainkat a legkorszerűbb technológiával felszerelt új feldolgozó üzemünkben készítjük, tiszteletben tartva a hagyományokat, vörösboraink nagy részét mai napig lösz falba vájt pincéinkben érleljük, kis tölgyfahordókban, legalább 6 hónapig. Célunk, hogy egyensúlyban lévő, tartalmas, ránk jellemző terroir borokat készítsünk.

ROSÉ BOROK

Érett szőlőből a megfelelő savtartalommal készítjük rosé borainkat melyet hűthető acéltartályokban 13-15 C-on 2-3 hétig erjednek, megtartva a szőlőfajta friss, gyümölcsös jegyeit. Évjárat függően több féle rosé bort is készítünk.

FEHÉR BOROK

Olaszrizling fajtából készítjük egyetlen fehérborunkat, melyet a Szeles-hát dűlő legészakibb pontjára telepítettünk. Hűthető acéltartályban 13-15 C on 2-3 hétig erjesztjük majd palackozzuk, megtartva, könnyed, gyümölcsös ízjegyeit.

VÖRÖS CUVÉEK

Cuvéeinket válogatott alapanyagokból a prémium szegmensbe szánjuk ezért összeállításuk után nagyrészt első töltésű 225l-es tölgyfahordóban érlelődnek legalább 12 hónapig. Jellemzően komoly beltartalommal rendelkeznek, így a hordós érlelés még komplexebbé teszi őket, rendkívüli élményt nyújtva.

weboldal: www.szeleshat.hu

webshop: https://www.szeleshat.hu/webshop/