Schieber Pincészet

A szekszárdi Schieber Pincészetet Schieber Markus és felesége, Anita alapították egy évtizeddel ezelőtt a Szekszárdi Történelmi Borvidéken, mely Magyarország egyik legősibb bortermelő területe, ahol a szőlőművelés és a borkészítés hagyományai egészen a római korig nyúlnak vissza.

Komoly erényük, hogy minden lépésükben érezhető a tudatosság, a bor iránti elkötelezettség és a személyesség, Anita nőiessége a garancia az eleganciára és a kifinomultságra, mind a borkészítésben, mind a körülmények és a kiegészítő elemek kialakításában, megválasztásában, Markus feladata pedig a borászat stratégiai irányítása. Az egyre sikeresebb borászati vállalkozásban kulcsszerepe van Rappay József borász és Hurtony Szabolcs szőlész kollégának is.

A Schieber Pincészet szőlőbirtoka 23 hektár nagyságról indult és a 2019. évre elérte az 52 hektárnyi szőlőterületet, a birtok a kitűnő mikroklímájú és talajtani adottságú Baranya-völgy és Görögszó dűlőkben található, melyek nemcsak gyönyörűek, hanem a borvidék legértékesebb területei közé tartoznak.

Baranya-völgy jelentős kitettségű terület, amely észak felől teljesen le van zárva, erdősáv veszi körül és több völgy részre tagozódik, úgy kell elképzelni, mint egy nagy katlant. A Schieber Pincészet évek alatt szépen fejlesztette a birtokot és megvásárolta a környező kisebb parcellákat, így alakult ki mára egy 42 hektáros, egységes birtoktest Baranya-völgyben.

Görögszó dűlőben pedig 2020-ban kezdtek el művelni egy tíz hektáros szőlőterületet a Mausz-kápolna szomszédságában.

A szekszárdi hagyományok és a tradíció ápolására kiemelt figyelmet fordítanak, ezért telepítettek kadarkát és kékfrankost, a kékfrankosból 5 különböző korú ültetvényük van, melyből a legrégebbi közel ötven éves. A kadarka és a kékfrankos képezik a bikavér alapját is, melyek a szigorú szekszárdi borvidéki termékleírás szabályai alapján készülnek, ugyanakkor egyediségük és különlegességük okán megteremtik a lehetőségét annak, hogy a Szekszárdi Borvidék felkerüljön a borvilág térképére.

A 2018-as évben, cabernet sauvignon és a cabernet franc ültetvényeiket átállították ökológiai gazdálkodásra, mivel véleményük szerint ez a jövő útja. Ugyanis az ökológiai termelés elősegíti a természeti környezet megóvását és a fenntarthatóságot, a gazdálkodás során elvárt elvek, szabályok betartását pedig szigorúan ellenőrzik. A Schieber család számára fontos, hogy védjék a környezetünket, és magunkat is, így nem használnak felszívódó növényvédőszereket, illetve gyomirtó szereket sem, 2021-ben pedig kísérletként három olyan rezisztens szőlőfajtát is telepítettek, amelyek ellenállnak a legtöbb gombabetegségnek, így szinte permetezésmentesen tudják a művelni a szőlőt. 

2020. augusztusában elkészült az új, modern borászatuk is, mely eleget tesz a 21. századi követelményeknek, 9000 hl erjesztő-, és tárolókapacitással rendelkezik, ahol helyett kapott a hordós-, és a palackos érlelőtér valamint a megnövekedett kereskedelmi igényeket könnyen kiszolgálni tudó készáruraktár is. Az ide látogató vendégekről sem feledkeztek meg, a látványkonyhával felszerelt kóstolóteremben lehetőség nyílik a borászat borainak kóstolására is. Különlegessége az új borászatnak, hogy saját egybefüggő 42 hektáros szőlőterületük lábainál található, így a szőlő feldolgozása kíméletesen és a lehető legrövidebb idő alatt gravitációs technológia alkalmazásával történik.

Szeretnék kiemelnénk néhány fontos szakmai elismerést a Schieber Pincészet történetéből:

Tabu kékfrankos 2016-os borunkkal történelmet írtak, ugyanis kékfrankossal még senkik nem nyert ennyi elismerést. A Tabu kékfrankos megnyerte a  Szekszárdi Borvidéki Borverseny Legjobb Vörösbora címet, melyet első alkalommal nyert meg kékfrankos, továbbá a VinAgora Nemzetközi Borversenyen is aranyérmet szerzett és a borverseny Legjobb Kékfrankos Fajtaborának választották, az Országos Borversenyen szintén aranyérem díjazásban részesült, továbbá beválasztották a Magyar Borszakírók TOP 12 bora közé is és a Sommelier Bajnokság Döntőjében is az egyik vizsgabor volt.

A Tabu cabernet sauvignon és Tabu merlot boruk, a Patina cabernet sauvignon, valamint a Grand cuvée borunk pedig a Vinagora Nemzetközi borversenyen szerzett aranyérmet, a Berliner Wine Trophy Nemzetközi Borversenyen a Patina cabernet franc és a Trilógia kékfrankos nyert arany minősítést, melyet a Solutio cabernet sauvignon válogatásunkkal együtt a Magyar Tudományos Akadémia Borának is megválasztottak.

A borverseny eredmények azért is fontosak a Schieber család számára, mivel visszaigazolást jelentenek, hogy a megkezdett út jó és jövőképet is vázolnak a borászat számára, hiszen a Schieber Pincészet a birtok fejlődési útjaként a kiemelkedő minőségű borok készítését tűzte ki. Céljuk, hogy a szőlő terméséből értéket teremtsenek, ezért különös figyelmet fordítanak a kiváló minőségű szőlő termelésére és annak kíméletes feldolgozására, borainkat pedig különleges gondosság és odafigyelés mellett, világszínvonalon, a legmodernebb technológia alkalmazásával, a nemzetközi trendeknek megfelelően készítik.

Amire különlegesen büszkék, hogy boraink jelenleg tíz országban találhatóak kereskedelmi forgalomban, számos hazai- és nemzetközi borversenyen szerepeltek már eredményesen, valamint több Michelin-csillagos étterem borlapján is fellelhetők.

Weboldal: https://schieberpinceszet.hu

Webshop: https://www.schieberbor.hu