Sárosdi Pince

“Mámor nélkül az élet mit sem ér
Bor nélkül nem pezsdül, csak az ifjú vér.
Tudod-e mi a jó bor diadalma?
– Hogy a vén issza magát fiatalra
Gondról gondoskodik úgyis az élet
Mi gondozzuk a venyigéket.”
Sárosdi Ferenc

Rólunk

A szekszárdi borvidék a Tolna-Baranyai dombság és a Duna-menti síkság között terül el, a Sárköztől nyugatra. Gyönyörű élmény végigjárni ezt a vidéket, látni a “róna és hegyek” találkozását. Büszke és barátságos túlzás a kétszáz méteres dombokat hegyeknek nevezni, a szekszárdi lokálpatrióták és a borkedvelők mégis így hívják a borvidék központjában helyet foglaló magaslatot. A szekszárdi borvidék kiemelkedő vörösborok, kiváló rozék és fehérborok hazája. Ideális mikroklímája és termékeny, üledékes lösztalaja gazdag, komplex íz világú borok készítését teszi lehetővé.

E borvidék kitűnő adottságú dűlőin a családunk 1990-ben kezdte meg a gazdálkodást mindössze néhány négyszögöl zweigelttel és kékfrankossal beültetett területen. Az első években mindössze 1500-3000 palackot értékesítettünk. Ma már 20 hektár szőlőterületen dolgozunk, és boraink jelen vannak az ország számos borkereskedésében.

A családi vállalkozás Leányvári területén chardonnay, rizlingszilváni, pinot noir és kékfrankos, az Előhegyen merlot, a Virág-hegyen cabernet franc és Strázsa-hegyen cabernet sauvignon és kékfrankos szőlőket termelünk.

Folyamatosan dolgozunk azon, hogy kiváló minőségű, az évjáratoktól és az időjárási viszonyoktól függetlenül viszonylag azonos bel tartalmú, szép és hibátlan borok kerüljenek a fogyasztó asztalára, hiszen jó bor csak megfelelő minőségű szőlőből, a különböző borfajtákhoz illő feldolgozási, érlelési technológiával készülhet. A Pincében ugyanúgy jelen van a modern technika, technológia, mint a régi, hagyományos fahordók. Fehér és rozé borainkat reduktív erjesztéssel készítjük, ezzel megőrizve a szőlőfajtákra jellemző gyümölcsös ízt, illatot és a bor üdeségét.

A testes vörösborokat héjon történő erjesztés után, 12-18 hónapos hagyományos fahordós ászkolást követően palackozzuk, s csak 6-12 hónapos palackban, pincében történő további érlelést követően hozzuk forgalomba.

A Sárosdi Pince borai között megtalálhatjuk a borvidék szinte teljes skáláját, a világos rubin kékfrankostól az élvezetes merloton keresztül a harmonikus cabernet sauvignonig. Üdítő, kellemes ízvilágú a Sárosdi Pince Szekszárdi Chardonnay Rizlingszilvánija, és kékfrankos-merlot-pinot noir rozéja is.

Weboldal: http://www.sarosdi.hu