Bodri Pincészet

Szekszárd déli határában, a festői szépségű Faluhely-dűlőben található a Bodri Birtok, mely ma már egy igazi borturisztikai komplexum, hiszen borászatot, rendezvénycentrumot, éttermet, látványkonyhát és vendégházakat is magában foglal.

A birtok építése 1999-ben kezdődött, az akkor ligetes-erdős, elhanyagolt szőlőkkel, romos tanyákkal, kertekkel tagolt területen. A 2001-ben telepített első öt hektár szőlő, pár éven belül már tizenegy hektárra növekedett. A régi érlelőpince 2002-ben épült, 2003-ban követte a feldolgozó és az étteremnek otthont biztosító épület. A nagypince, mely 12 kupolával rendelkezik, és elnyerte Közép-Európa legnagyobb újonnan épített kupolás pincéjének titulusát, 2008 és 2011 között épült meg. Szintén 2011-ben megkezdődött a vendégházak kialakítása is és 2013-ban megnyitott OPTIMUS éttermünk, amely azóta is magas szintű bor- és gasztroélményt kínál a birtokra látogató vendégeknek.

A következő nagy fejlesztés a 2014-ben átadott 1400 négyzetméteres rozéüzem, mely már nagyobb mennyiségű, kitűnő minőségű bor készítésére is lehetőséget ad. A technológia fejlesztéssel párhuzamosan jelentősen növekedett a pincészet szőlőterülete, 2019-ben már 160 ha feletti saját művelésű terület biztosítja a magas minőségű alapanyagot. Az utóbbi évek szőlészeti és borászati fejlesztései biztos hátteret teremtettek a magyar és export piacok magas színvonalú kiszolgálásához és további piacfejlesztéshez.

 

Szőlőterületek

A saját termő szőlőterületünk jelenleg több mint 150 hektár, amihez több hektár integrációban működtetett szőlőterület is kapcsolódik. Ebből a legnagyobb rész Bátaszéken található, 16 hektár a keleti-északkeleti fekvésű Faluhely-dűlőben terem, 12 hektár a déli kitettségű Gurovica-dűlőben, további 7 hektár pedig kisebb ültetvények formájában a Csötönyi-völgyben, a Gesztenyésben, az Iván-völgyben és Görögszón található.

Jellemzően 4000-5500 tőkét telepítettünk hektáronként, melynek általános művelési módja a középmagas kordon és a szálvessző. Kadarka esetében kis százalékban még a hagyományos (gyalog-) művelést is alkalmazzuk. A tőketerhelés elég változatos: a prémium és szuper prémium kategóriában figyelünk a hajtásonként egy fürt kialakításra, de az alapborainkat kiszolgáló területeken sem terheljük túl az ültetvényeket.

A 115 hektáros bátaszéki területnek köszönhetően – a korábbi évekkel ellentétben – már nincs szükség szőlőalapanyag felvásárlásra. Ekkora saját kézben lévő mennyiséggel már szabadkezünk van a változatos alap- és válogatásborok megteremtésére.

 

Rozéüzem

Az üzem technológiai kialakítása során azt tartottuk szem előtt, hogy az itt készülő borok – könnyű vörösök, rozék, fehérek -, feldolgozása a lehető leggyorsabban megtörténhessen, hiszen az ilyen típusú boroknál az elsődleges cél, hogy a szőlőből származó aromákat maximálisan megtartsuk. A szüret után mind a szőlő feldolgozása, mind az erjesztés irányított körülmények között történik. A helyiségek közel vannak egymáshoz, a kész bortól a letöltésig kis útvonalon, oxigénbevitel minimalizálásával mozognak a borok a félautomata gépsoron, hiszen ez nem csak a szüretkor fontos, hanem bizonyos borok esetében a teljes élettartamig. A palackérlelést nem igénylő, csavarzáras borainkat azonnal címkézzük. Tárolásuk egy erre kialakított, temperált készáru raktárban történik, ami szintén az üzem egyik része és onnan folyik a kiszállítás is. Az érlelésre szánt borok fémketrecekbe kerülnek, és a pincében helyezzük el őket további érlelésre.

 

Borok

A pincészet célja a borkészítésben a gyümölcsösség, lágyság és cizelláltság megjelenítése, amelyet a szekszárdi bor fő sajátosságának tartunk. A Bodri borok között egyaránt megtalálhatók a vidám és gyümölcsös fehér, rozé és vörös borok, a hagyományos szekszárdi fajták, mint a Kadarka, Kékfrankos és Bikavér, valamint a dűlő válogatás sorozatokban a nehezebb, mélyebb, titokzatosabb tételek is. Birtok önálló márkanevű csúcsborai az Optimus Cuvée, illetve a limitált mennyiségében elérhető Gold Optimus és No. 1. Cuvée.

 

Optimus Étterem

2013 tavaszán megnyitottuk az Optimus Éttermet, ahol a’la carte étkeztetés folyik, melyet búbos kemencében készült ételekkel, valamint grill- és látványkonyhával teszünk még változatosabbá. A fő irányvonal a magyar konyha sokszínűségének bemutatása. Májustól októberig a tradicionális kemencés- és grill ételeké a főszerep, míg a téli időszak a borvacsorák szezonja. Szezonalitáshoz igazítva évente kétszer van étlapváltás az étteremben. Törekszünk arra, hogy minél több saját terméket állítsunk elő, így mi főzzük be a szörpöket, a lekvárokat. A saját termesztésű fűszernövényeinken túl a birtok melletti erdő szarvasgomba ültetvényét is kiaknázzuk. A bor és étel harmóniájára különös figyelmet fordítunk, így a Bodri borokhoz leginkább illeszkedő ételpárosítások kerülnek ki Makk Norbert séf kezei alól. Éttermünk kapacitása 40 fő, ezt a vendégszámot kinti teraszaink tovább bővítik

 

Vendégházak

100 hektáros birtokunkon jelenleg négy vendégház áll a turisták rendelkezésére összesen 23 szobával és 9 luxus apartmannal, összesen 85 férőhellyel, biztonsági cég által őrzött parkolóval. Vendégházaink a faluhelyi rusztikus környezetbe illeszkedő épületek. A szobák a hagyományos népi stílusjegyeket ötvözik a korszerű technikai megoldásokkal. A bútorok, az ágyak több mint 200 éves restaurált történelmi darabok, míg a vendégházak négy csillagos felszerelési szinttel, wifivel, klímával, LED TV-vel rendelkeznek, egész évben kellemes kikapcsolódást biztosítva a pihenni vágyóknak.

A Bodri birtok szomszédságában, a birtokot ölelő tó partján modern luxus apartmanok épültek. A házak saját napkollektorral és fúrt kúttal vannak ellátva, a falakon belül pedig „5 csillagos” kényelem várja az ideérkezőket.

Fontos szempont számunkra, hogy a vendéglátás és a birtok infrastruktúrája is gyerekbarát legyen. Az óvodás, kisiskolás korosztály számára játszóteret alakítottunk ki hintával, mászókával, csúszdával, valamint fából faragott puli kutyákkal, kisebb állatokkal. Emellett éttermünkben kifejezetten az ő ízlésükhöz igazodó ételeket állítottunk össze.