Szent Gaál Kastély és Borház

Nyitva tartás:

Borvásárlás: hétfőtől péntekig 8:00-16:00 (ebédidő: 12:00-12:30)

Borkóstoló előzetes bejelentkezés alapján.

Borászatunk Chateau típusú pincészet, birtokközpontunk egy kiskastélyban található Szekszárdtól északra, a Zomba melletti Szent Gaál szőlőhegyen. A kastély barokk hangulatú, melyet egy 3,5 hektáros park ölel körül, melléképületei adnak otthont borászatunknak. 23 hektár területen gazdálkodunk. Szőlőink három dűlőben fekszenek, kiváló fekvésű területeken. Tulajdonosunk 2011 óta irányítja borházunkat. Hitvallásunk gyümölcsös, jól iható, Szekszárd értékeihez illeszkedő borokat tölteni a palackba. Az elkészült borokat kiskereskedelmi hálózatokban értékesítjük elsősorban, közel 100 000 palackot évente.

A BIRTOK

A Szekszárdi Borvidék a Szekszárdi dombság keleti fekvésű lejtőin, illetve a kelet-nyugati völgyek lankáin terül el. A különböző fekvésekben kialakult mikroklimatikus viszonyoknak fokozott jelentősége van.

VÁRDOMB

A Várdomb dűlő egyedisége, érdekessége abban rejlik, hogy egybefüggő Kadarka ültetvényről van szó. A helyi történetek szerint a telepítés az 1960-70-es években volt. Sajnos pontos feljegyzés nem áll rendelkezésre a telepítés pontos körülményeiről és időpontjáról. A következő telepítés 1985, 86-ban történt a Pécsi Kutatóintézet által szelektált P9-es klónnal, melynek jellegzetessége gyümölcsössége. Művelési módja alacsony kordon. Különleges odafigyelést és bánásmódot igényel, hogy az ültetvényt megismerjük, a fajtában lévő lehetőséget és a benne rejlő értékeket feltérképezzük. Legjobb tudásunk és szakmai alázatunk szerint kezeljük, hogy erről az értékes dűlőről a legszebb borokat tudjuk mutatni.

STRÁZSAHEGY

A strázsahegyi dűlő 12 hektáron terem. Fajtaszerkezet: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Kékfrankos. A dűlő Szekszárd legnemesebb és legjobb adottságokkal rendelkező vörösboros dűlője, mely megállapítást az eddigi évek tapasztalatai és a pincében lévő borok alátámasztanak. Innen szüreteljük testes boraink alapanyagát zömmel. Művelési mód: középmagas kordon.

BARANYAVÖLGY

Az ültetvényt 1996-1997-ben telepítették, fajta-szerkezete vegyes: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Zweigelt. Térszerkezete: 2,40 méter * 1,00 / 1,20 méter. Művelési mód: alacsony kordon. A völgy iránya kelet-nyugati és a dűlőt erdősáv veszi körül, így a vadak kedvelt csemegéző helye is. Főként könnyedebb borokat várunk az ültetvényről.

 

Ültetvényeinken főleg Kadarka, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot terem. Kisebb mennyiségben van Olaszrizling és Portugieser is, Kékfrankost újonnan telepítettünk. Fő profilunk a Szekszárdi Bikavér ami a termelés felét teszi ki, meghatározó még a Cabernet aránya mintegy 30 %. Ezenkívül 10%-t rosé ad, 10 % -t könnyű vörösborok tesznek ki. 2017-ben kísérleti jelleggel pezsgőt és héjon kierjesztett fehérszőlőből „Narancs bor”-t készítettünk. Boraink alapvetően két kategóriába sorolhatóak. A „kastélyos” sorozatba harmonikus, Szekszárd hagyományait is tükröző, a mindennapokat bearanyozó borokat választottunk. A Bikavér és a Bodorka (gyümölcsös házasítás) a vásárlók által igen kedvelt díszcsomagolásban jut el a fogyasztóhoz. A prémium kategóriát az Obsessio (Merlot válogatás) és a Passionata névre keresztelt Cabernet Franc válogatás képviseli. Emellett persze évről évre felbukkannak olyan választékot színesítő borok, mint a Portugieser, Francia Hármas, Cabernet Duo cuvéek. Kadarkánk, Kékfrankosunk, Bikavérünk egy része szekszárdi palackban jut el az igényes fogyasztókhoz. Büszkék vagyunk arra, hogy boraink az utóbbi években számos megmérettetésen kiemelkedően szerepeltek.

Weboldal link: https://szentgaalkastely.hu/
Webshop link: https://vorosfeher.hu/