Illyés Kúria

Családunk szőlőtermesztéssel kapcsolatos hagyománya nem tekint évszázadokra vissza.
A kunszentmiklósi Illyés nagymama, miután férjét a II. Világháborúban elvesztette, magára maradva két gyermekével (édesapámmal és nagybátyámmal) valamint a családi birtok terhével, példásan sarkára állva, kezébe vette az irányítást és mintaszerűen üzemeltette a házi gazdaságot.
A régi házról annak idején egy rajz készült, amely évek múltán egy poros padláson akadt a kezembe. A képen egy cirkalmas felirat állt: „Illyés Kúria”.
Mikor saját kis birtokomat megvásároltam, első boraimat készítettem, a borászatot a családom, nagyanyám és édesapám iránti tiszteletből Illyés kúriának neveztem el.

Ültetvényeink a szekszárdi Porkoláb-völgyben találhatók, ahol az egyedülálló szekszárdi klíma, a löszös talaj és a rengeteg napfény gondoskodik mindarról, amire Kékfrankos, Kadarka, Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc szőlőinknek feltétlenül szükségük van.

Ezen a kéthektárnyi területen gazdálkodunk és mind belföldi, mind külföldi viszonylatban sikereket könyvelhettünk el. A mód, ahogy borainkat készítjük, feleleveníti őseink szinte elfeledett szabályait, nem a hagyományos szőlőművelés és borkészítés folyik a pincészet területén, az ökológiai gazdálkodás elvei mentén műveljük a szőlőt.
Borkészítésnél a legnagyobb különbség a hagyományos módszerhez képest, hogy sokkal kevesebb ként használunk és szűretlenül tesszük borainkat a fogyasztók elé. Ennek oka, hogy a szűrés olyan makro-fehérjéket is eltávolít, amelyek pedig mindenképp kellenek a bor ízébe.

S mire számíthat, aki az Illyés Kúria borait kóstolja? Férfias karakter és gyümölcsös könnyedség kettősségére, kerek, harmonikus borokra.
De döntsék el Önök, ezért invitáljuk Önöket a Porkoláb-völgybe, ismerjék meg az Illyés Kúriát!

Weboldal: https://www.illyeskuria.hu/