Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2023.08.24

Hőség, csökkent hajtásnövekedés, sok a tőkeelhalás

 

Az elmúlt héten meglendült a színesedés. A Kékfrankos már teljesen beszínesedett. A múlt hét egy részében a változékony időjárás kedvező volt a szőlő számára.  A peronoszpóra az időjárási előzmények miatt folyamatosan gondot okoz. Ha nem az új fertőzésekkel, akkor a fokozatos lombhullással. Most már a késői fajtáknál is átállhatunk kontakt (réz, kén) készítmények használatára. A kánikulai időjárásban a régi peronoszpóra tünetek beszáradnak a leveleken, de a súlyosan fertőzött levelek sajnos hullásnak indultak. A meleg csak fokozza ezt, és így alig van új hajtásképződés a tőkéken. Ezt még tovább fokozza a napégési tünetek gyakori megjelenése. A lombozat ezért csak csökkent mértékben tudja kiszolgálni most a tőkéket. Az enyhe tél és a meleg időjárás együttes hatására rengeteg a rovar. Atkák, poloskák, lombfogyasztók, kabócák, molyok hada eszi, sebzi a szőlőt. A többi – seregély, vadak – károsítóról nem is beszélve. Az érő csemegeszőlőkben látni, hogy nagyon sok a sebzett, rágott szem a fürtben, és gyakori a szürkepenész. Mindenképpen permetezzük meg a borszőlőket szürkerothadás elleni készítménnyel. Továbbra is változékony, esőkkel, záporokkal tarkított időjárást jósolnak a következő hétre. Az eső hatására felrepedt szemeken szürkepenészes gócok jelennek meg. Ez miatt fokozott figyelemmel kell lenni a szüreti időszak előtt. A kórokozó „telíti” a levegőt konidiumokkal esőt követően, így szüret idejére jelentős járvány alakulhat ki. Már most sokat tehetünk ennek megelőzésére.

Több helyen a lisztharmat által fertőzött bogyók repedésnek indultak. A károsodott – most már cukrosodó – bogyók, mivel szüretig a fürtön maradnak, az éréskori botritiszfertőzés elindítói lehetnek. A sérült bogyók majd éréskor szinte biztosan „befertőzik” az ép, cukros bogyókat, és a fajták többségénél – a védelem nélkül hagyott szőlőkben – jelentős kár keletkezhet szüretre. Ennek elejét vehetjük, ha a folpet és a réz hatóanyagok használatát előtérbe helyezzük. A korai ill. csemege (folpet nem használható) fajtáknál figyeljünk a készítmények hosszú (21-30 nap) várakozási idejére.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A héten a tarka szőlőmoly rajzása leállt, a lárvák kelése – ezzel párhuzamosan – megkezdődött. A legjellemzőbb lárvaállapot az L1-L2-es lárvák.

Több ültetvényben megfigyelhető a vadkár. Az őz, a borz, a szarvas és a vaddisznó nagy kedvvel keresi meg a legérettebb szőlőt. Most még a csemegeszőlők vannak terítéken. A vadak nagy ügyességgel találják meg mindig a legérettebb részeket és fogyasztják el a bogyókat. A kerítés lehet a biztonságos megoldás a károk ellen.

Erős a gyomosodás a szőlőkben. A gyomok között a parlagfű is gyakori. Kaszáljuk le időben a parlagfüvet, mert a hatóság megbírságolhatja a parlagfűvel fertőzött területek gazdáit. Fordítsunk figyelmet a dűlőutak és az ültetvényrézsűk kaszálására is. Több helyen látni ember magasságú gyomtengert a szőlőültetvények és az utak szélén. A nyári vegyszeres kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával – lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal – egész évre megoldhatjuk a problémát.

A túlterhelt tőkéken megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újranevelhetjük a növényt.

Az amerikai szőlőkabóca imágóinak károsítása folyamatos. A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis (más néven Grapevine flavescence dorée, FD) fitoplazma vektora az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus). A nem védett állományokban átlagosan tőkénként 1-2 db imágó észlelhető, a védett ültetvényekben észlelési szintű a károsító jelenléte. A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes fejlődési fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetők. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin hatóanyagú permetező szerek).

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 08.18 – 24  Heti átlaghőmérséklet (oC)  Csapadékösszeg (mm)
 Szekszárd 23,7 11
 Iván-völgy 23,3 8
 Bati-kereszt 23,1 9
 Kajmád 23,5 7
 Görögszó 23,6 12
 Bátaszék 23,8 14
 Paks 23,4 8
 Bonyhád 23,2 10

 

Várható időjárás

Pénteken döntően napos, fátyolfelhős idő lesz. Csapadék általában nem hullik. Gyenge légmozgás mellett, ismét emelkedik a hőmérséklet, fokozódik a kánikula. Szombaton tovább fokozódik a hőség. A várható legmelegebb: 35-37 fokos csúcsértékek. A légmozgás általában gyenge, vagy mérsékelt marad, de zivatarok környezetében megerősödhet. Vasárnap este előreláthatólag hidegfront érkezik térségünkbe. Napközben napos idő ígérkezik, tovább fokozódó hőséggel. A 38 fokot is elérheti a hőmérséklet. Estig csapadék nem valószínű, éjszaka viszont elszórtan kialakulhatnak zivatarok, megerősödik az É-i szél. Hétfőn változóan felhős-napos, ezen belül szeles, mérsékelten meleg idő várható. Estig legfeljebb elvétve, éjszaka viszont már többfelé lehet eső, záporeső, helyenként zivatar. Kedden hullámzó hidegfront alakíthatja időjárásunkat. Előreláthatólag tovább csökkenhet a hőmérséklet, és változékony, gyakran erősen felhős idő a legvalószínűbb, szórványosan záporokkal, zivatarokkal. Heves zivatarok is előfordulhatnak. A következő 7 napban a Borvidéken 8 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro
molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm
kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS
lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet, Taegro
peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F
lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max
szürkepenész ellen: Switch 62,5 WG, Chorus 50 WG
gyomok ellen: Medallon Prémium

A Kékfrankos teljesen beszínesedett
A Merlot-nál is átállhatunk kontakt készítményekre
A napégés tünete általános
A peronoszpóra erősen károsít
A tőkeelhalás gyakori
Alig van hajtásnövekedés