Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2023.08.17

Peronoszpóra és lisztharmat vegyesen, lassú zsendülés

A peronoszpóra továbbra is jól tartja magát, a fiatal, új leveleken mindenhol látni friss fertőzéseket. A leveleken sok új tünet található, a fürtökön is észlelni a betegséget, de a zsendülés, színesedés mértékétől függően a bogyókon kevesebb a fonnyadás. A lecsonkázott lombozaton sok helyütt kicsi a hajtásnövekedés mértéke. A fürtök csak lassan színesednek. Több ültetvényben jó mennyiség várható, de van olyan ültetvény is, ahol csak fele lesz a megszokott mennyiségnek. Nagyon vegyes képet mutat a szőlő. A vesszők beérése is vontatott. Még az alapi részen is alig barnulnak a vesszők. Az egészséges lombozatra nagy szüksége van a szőlőnek egészen októberig az idei évben. Ehhez mérten fokozottan védjük a lombozatot is. A szüretig még sok van hátra, ezért még a peronoszpóra komoly termésveszteséget okozhat új fertőzésekkel, nem beszélve a késői fajtákról (Merlot, Cabernet Franc), ahol még jelentősebb lehet a kár. A peronoszpóra ellen használjunk még felszívódó szereket. Egyedül a korai érésű fajták esetében javasolt már csak a réz (kontakt) használata.

A lisztharmat fertőzésveszélye sem csökkent.  A meleg, párás időjárás kedvez a betegségnek. Az érzékeny fajták fürtjei nagymértékben fertőződtek, melyek mostanra elszáradtak, elszínesedtek. Jelenleg erős mértékű lombfertőzöttség tapasztalható, a korábbi fertőzésből származó lisztharmat telepekről új fertőzések indultak. Az intenzív védelem továbbra is javasolt. A felszívódó szerek használatának egyre kevesebb a haszna, a kontakt szereket részesítsük előnybe. A mostani állapotban a már meglévő fertőzéseket kell beszárítani a bogyók felszínén, hogy azok kiterjedése ne növekedjen. Így a fertőzött bogyók is képesek lehetnek normális nagyságúra fejlődni a zsendülést követően. Sok helyen látni, hogy a lisztharmat által meggyötört fürtök bogyói nem tudnak megfelelően növekedni, és felrepednek. Szüreti időszakra ezek bepenészedhetnek, és esős időben szürkepenészes rothadás kiindulópontjai lehetnek.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Folyamatos, de csökkenő tendenciájú a második nemzedék lepkéinek rajzása. Szex-feromon csapdáink a héten átlagosan 1 db lepkét fogtak.

A túlterhelt tőkéken megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újranevelhetjük a növényt.

Az amerikai szőlőkabóca imágóinak károsítása folyamatos. A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis (más néven Grapevine flavescence dorée, FD) fitoplazma vektora az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus). A nem védett állományokban átlagosan tőkénként 1-2 db imágó észlelhető, a védett ültetvényekben észlelési szintű a károsító jelenléte. A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes fejlődési fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetők. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin hatóanyagú permetező szerek).

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény mostanra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 08.11 – 17  Heti átlaghőmérséklet (oC)  Csapadékösszeg (mm)
 Szekszárd 18,7 2
 Iván-völgy 18,2 2
 Bati-kereszt 18,0 2
 Kajmád 18,3 1
 Görögszó 18,5 1
 Bátaszék 18,8 1
 Paks 18,1 2
 Bonyhád 18,4 1

 

Várható időjárás

Péntektől hétfőig kánikulával kell számolni, sőt fokozódik is a meleg. Alapvetően napsütéses, igazi nyaralóidő a legvalószínűbb, de elsősorban pénteken, késő délután, este és éjjel elszórtan, kevés helyet érintve kialakulhatnak zivatargócok, a többi napokon legfeljebb csak elvétve lehet csapadékra számítani. A következő 7 napban a Borvidéken 2 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro
molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm
kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS
lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet, Taegro
peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F
lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max
szürkepenész ellen: Switch 62,5 WG, Chorus 50 WG
gyomok ellen: Medallon Prémium

A lombozatnak a fürtöket és a vesszőket is támogatni kell
A lombozatnak a fürtöket és a vesszőket is támogatni kell
A peronoszpóra nem pihen
Helyenként jó termés lehet
Helyenként jó termés lehet
Kígyóaknás-szőlőmoly járata
Kígyóaknás-szőlőmoly járata