Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2023.08.31

Hőség után vihar

Az elmúlt héten volt minden, ami megviselheti a szőlőt. A rekord meleg hétvége után, a hét elején viharos időjárás, csapadékkal tarkítva jelentkezett az ültetvényekben. A csapadék 10 mm volt, ez most azért jól jött a szőlőnek, de főleg a lehűlés volt kedvező. A szőlő lombozata sok helyen megviseltnek tűnik, a peronoszpórás, lisztharmatos vagy napégett levelek gyakran előfordulnak a tőkéken. Lassan, de azért kitelnek a fürtök, egyre jobban nő a bogyók súlya. Helyenként a lisztharmat által fertőzött bogyók repedésnek indultak. A károsodott – most már cukrosodó – bogyók, mivel szüretig a fürtön maradnak, az éréskori botritiszfertőzés elindítói lehetnek. A sérült bogyók majd éréskor szinte biztosan „befertőzik” az ép, cukros bogyókat, és a fajták többségénél – a védelem nélkül hagyott szőlőkben – jelentős kár keletkezhet szüretre. Ennek elejét vehetjük, ha a folpet és a réz hatóanyagok használatát előtérbe helyezzük. A korai ill. csemege (folpet nem használható) fajtáknál figyeljünk a készítmények hosszú (21-30 nap) várakozási idejére.

A peronoszpóra folyamatosan gondot okoz. A lombozat ezért csak csökkent mértékben tudja kiszolgálni a tőkéket.

Rengeteg a rovar. Atkák, poloskák, lombfogyasztók, kabócák, molyok hada eszi, sebzi a szőlőt. A többi – seregély, vadak – károsítóról nem is beszélve. Az érő csemegeszőlőkben látni, hogy nagyon sok a sebzett, rágott szem a fürtben, és gyakori a szürkepenész. Mindenképpen permetezzük meg a borszőlőket szürkerothadás elleni készítménnyel. Továbbra is záporokkal tarkított időjárást jósolnak a következő hétre. Az eső hatására felrepedt szemeken szürkepenészes gócok jelennek meg. Ez miatt fokozott figyelemmel kell lenni a szüreti időszak előtt. A kórokozó „telíti” a levegőt konidiumokkal esőt követően, így szüret idejére jelentős járvány alakulhat ki. Már most sokat tehetünk ennek megelőzésére.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A héten a tarka szőlőmoly nem rajzott, a fiatal lárvák kártétele folyamatos. A legjellemzőbb lárvaállapot az L2-es lárvák.

Erős a gyomosodás a szőlőkben. A gyomok között a parlagfű is gyakori. Kaszáljuk le időben a parlagfüvet, mert a hatóság megbírságolhatja a parlagfűvel fertőzött területek gazdáit. Fordítsunk figyelmet a dűlőutak és az ültetvényrézsűk kaszálására is. Több helyen látni ember magasságú gyomtengert a szőlőültetvények és az utak szélén. A nyári vegyszeres kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

A túlterhelt tőkéken megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újranevelhetjük a növényt.

Az amerikai szőlőkabóca imágóinak károsítása folyamatos. A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis (más néven Grapevine flavescence dorée, FD) fitoplazma vektora az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus). A nem védett állományokban átlagosan tőkénként 1-2 db imágó észlelhető, a védett ültetvényekben észlelési szintű a károsító jelenléte. A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes fejlődési fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetők. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin hatóanyagú permetező szerek).

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 08.25 – 31  Heti átlaghőmérséklet (oC)  Csapadékösszeg (mm)
 Szekszárd 23,2 10
 Iván-völgy 23,1 9
 Bati-kereszt 23,0 9
 Kajmád 23,2 11
 Görögszó 23,4 10
 Bátaszék 23,4 12
 Paks 23,1 9
 Bonyhád 23,0 9

 

Várható időjárás

Pénteken és szombaton alapvetően napos, de gyakran fátyolfelhőzettel borított égbolt látszik valószínűbbnek. Előreláthatólag ismét emelkedik a hőmérséklet, napról napra egyre melegebb idő ígérkezik. Vasárnap egy hidegfront érheti el az országot. Hatására várhatóan élénkülő, estére erősödő É-i szél támad, illetve gyakoribb és határozottabb felhősödések zavarják a változó napsütést a nap folyamán. A felhőzetből elszórtan futó záporeső is előfordulhat, de összességében kevés helyen és kis mennyiségben ígérkezik csapadék. Hétfőn, kedden napos-fátyolfelhős kellemesen meleg idő kialakulása körvonalazódik többnyire 30 fok alatti maximum hőmérsékletekkel. Hétfőn valószínű határozottabb fátyolfelhőzet és eleinte az É-ias szél is élénk lehet, majd várhatóan a nap folyamán mérséklődik. A következő 7 napban a Borvidéken 2 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro
molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm
kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS
lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet, Taegro
peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F
lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max
szürkepenész ellen: Switch 62,5 WG, Chorus 50 WG
gyomok ellen: Medallon Prémium

A lisztharmat nyomai a bogyón
Az új hajtások képződése lassú
A peronoszpóra továbbra is fertőz
Lassan kitelnek a szemek
Sok a rovar a szőlőben