Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2023.08.03.

Továbbra is nehéz a szőlő élete, a következő napokban 30 mm körüli csapadék érkezhet!

Fürtzáródás-zsendülés fenológiában van a szőlő. A lisztharmat fertőzésveszélye továbbra is magas, a meleg, párás időszakokban tovább emelkedett, az érzékeny fajtákon erősödtek a tünetek nemcsak a fürtökön, hanem a leveleken is. Az érzékeny fajták fürtjei nagymértékben fertőződtek, melyek mostanra elszáradtak, elszínesedtek. Jelenleg erős mértékű lombfertőzöttség tapasztalható, a korábbi fertőzésből származó lisztharmat telepekről az esős napok hatására új fertőzések indultak. Az intenzív védelem továbbra is javasolt. A felszívódó szerek használatának egyre kevesebb a haszna, a kontakt szereket részesítsük előnybe. A mostani állapotban a már meglévő fertőzéseket kell beszárítani a bogyók felszínén, hogy azok kiterjedése ne növekedjen. Így a fertőzött bogyók is képesek lehetnek normális nagyságúra fejlődni a zsendülést követően.

A peronoszpóra fertőzésveszélye a múlt héten szinte folyamatosan közepes-magas volt. A korábbi fertőzésből származó tünetek sporulálása most is tapasztalható, a fiatal növényrészeken tömeges. Újabb tünetek a fiatal leveleken jelentkeztek a védelem nélküli ültetvényekben, a fertőzöttség közepes-erős szintűre növekedett a lombozaton is. A fürtökből folyamatosan kihullanak a régi fertőzések nyomai, a megszáradt bogyómaradványok. Az új peronoszpóra fertőzéseket jelzik az egyesével fonnyadásnak indult elszínesedő bogyók. A Kékfrankos szüretéig még majdnem 2 hónap van hátra, ezért még a peronoszpóra komoly termésveszteséget okozhat új fertőzésekkel, nem beszélve a késői fajtákról (Merlot, Cabernet Franc), ahol még jelentősebb lehet a kár. A peronoszpóra ellen használjunk még felszívódó szereket. Egyedül a korai érésű Irsai Olivér esetében javasolt már csak a réz (kontakt) használata.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Folyamatos, de csökkenő tendenciájú a második nemzedék lepkéinek rajzása. Szex-feromon csapdáink a héten átlagosan 5 db lepkét fogtak.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 400 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

A túlterhelt tőkéken megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újranevelhetjük a növényt.

A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával – lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal permetezve – egész évre megoldhatjuk a problémát.

Az amerikai szőlőkabóca lárváinak és imágóinak károsítása folyamatos. A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis (más néven Grapevine flavescence dorée, FD) fitoplazma vektora az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus). Jelenleg az L5-ös lárvafokozatok aránya 40 %, az imágók aránya 60 %. A nem védett állományokban átlagosan tőkénként 1-2 db imágó észlelhető, a védett ültetvényekben észlelési szintű a károsító jelenléte.

A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes fejlődési fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetők. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin hatóanyagú permetező szerek).

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény mostanra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 07.28 – 08.03  Heti átlaghőmérséklet (oC)  Csapadékösszeg (mm)
 Szekszárd 22,4 11
 Iván-völgy 22,1 9
 Bati-kereszt 22,0 8
 Kajmád 22,2 14
 Görögszó 22,5 10
 Bátaszék 22,5 9
 Paks 22,2 8
 Bonyhád 21,8 12

 

Várható időjárás

Pénteken hajnalban, reggel a csapadékgócok nagyrészt megszűnnek, várhatóan kitisztul az égbolt és zömében napsütéses, változóan gomolyfelhős, fülledt időre van kilátás. Délután egy lassú mozgású, hullámzó hidegfront közelíti felénk. Szombatra – növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de – szeles, felhős, esőkkel, záporokkal, egy-két mérsékeltebb zivatarral tarkított, hűvösebb idő látszik valószínűbbnek. Vasárnap már kitisztulhat az égbolt, kisüthet a nap, de a még erős É-i szél miatt csak mérsékelten meleg idő körvonalazódik. Hétfőre délelőtt szeles időben csökkenő felhőzet melletti napsütés körvonalazódik, majd délután fokozatosan mérséklődő légmozgás és zavartalanabb napsütés látszik egyelőre a legvalószínűbbnek. Keddre előreláthatólag napsütéses, nyugodt, ismét melegedő időjárási helyzet alakul ki. A következő 7 napban a Borvidéken 25 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro
molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm
kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS
lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet, Taegro
peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F
lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max
szürkepenész ellen: Switch 62,5 WG, Chorus 50 WG
gyomok ellen: Medallon Prémium

A gubacsatkák száma nagy
A jól védett ültetvényekben lehet jó termés
A peronoszpóra folyamatosan károsít
A régi lisztharmat fertőzések nyomán a bogyók felrepednek