Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2023.07.27

Nehéz évjárat, nehéz szüreti időszak elé nézünk.

A gombabetegségek támadása nem enyhült a Borvidék ültetvényeiben. A lisztharmat és a peronoszpóra is teljes intenzitással támadja lombozatot és a fürtöket is. Sok a sérült bogyó, kevés jég is volt az elmúlt héten. A csemegeszőlők (Cardinal) már zsendülnek, a bogyók itt-ott már színesednek. A kevésbé sikeresen védett szőlőkben lehangoló kép látható. A fürtök egy része elhalt a régi peronoszpóra fertőzések miatt, a bogyók egy része most fonnyad az új peronoszpóra fertőzésektől. A maradék bogyó pedig lisztharmatos. Szüretre ez a kép nem sokat javul. Persze a jól védett ültetvényekben jobb a helyzet, de mint mindenhol, ott is találni károsodott fürtrészeket.

Lisztharmat esetében a felszívódó szerek használatának egyre kevesebb a haszna, azonban a kontakt szerek most előtérbe kerülhetnek. A mostani állapotban a már meglévő fertőzéseket kell beszárítani a bogyók felszínén, hogy azok kiterjedése ne növekedjen. Így a fertőzött bogyók is képesek lehetnek normális nagyságúra fejlődni a zsendülést követően.

A peronoszpóra a meleg időben „kiégett” a lombozaton és a fürtökön. A fürtökből lassan kihullanak majd a megszáradt bogyómaradványok. Az új peronoszpóra fertőzéseket jelzik az egyesével fonnyadásnak indult elszínesedő bogyók. A lombozaton is megjelentek új fertőzések. A Kékfrankos szüretéig még 2 hónap van hátra, ezért még a peronoszpóra komoly termésveszteséget okozhat új fertőzésekkel, nem beszélve a késői fajtákról (Merlot, Cabernet Franc), ahol még jelentősebb lehet a kár. A peronoszpóra ellen használjunk még felszívódó szereket. Egyedül a korai érésű Irsai Olivér esetében javasolt már csak a réz (kontakt) használata.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Folyamatos a második nemzedék lepkéinek rajzása. Szex-feromon csapdáink a héten átlagosan 18 db lepkét fogtak.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 400 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

A túlterhelt tőkéken ebben az időszakban megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újranevelhetjük a növényt.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény mostanra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával – lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal permetezve – egész évre megoldhatjuk a problémát.

Az amerikai szőlőkabóca lárváinak károsítása folyamatos. A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis (más néven Grapevine flavescence dorée, FD) fitoplazma vektora az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus). Többségében jelenleg L5-ös lárvafokozatokkal lehet találkozni, de megjelentek az első imágók is. A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes fejlődési fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetők. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin hatóanyagú permetező szerek).

 

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 07.21 – 27  Heti átlaghőmérséklet (oC)  Csapadékösszeg (mm)
 Szekszárd 23,2 28
 Iván-völgy 23,0 23
 Bati-kereszt 22,4 24
 Kajmád 23,1 32
 Görögszó 23,4 26
 Bátaszék 23,6 24
 Paks 23,1 31
 Bonyhád 23,0 30

 

Várható időjárás

Pénteken változóan napos-felhős, melegedő idő várható mérsékelt, élénk DNY-i légmozgással. Szombaton sok napsütés, és ismét kánikula várható. Késő estére egy hidegfront érheti el hazánkat, így éjszaka megnövekszik a felhőzet, és szórványosan előfordulhatnak záporok, valamint zivatarok. Vasárnap az éjszaka érkezett hidegfront határozza meg időjárásunkat. Döntően erősen felhős idő ígérkezik, de átmeneti napos időszakok is várhatók. Eső, záporeső, zivatar szórványosan előfordulhat. Egy-egy hevesebb zivatarnak is van esélye, de ez nem lesz nagyon jellemző. Mérsékelt ÉNY-i szél fúj. Hétfőn front mögötti szeles, nagyobbrészt napsütéses, de időnként felhősebb, kellemes hőmérsékletű idő ígérkezik. Kedden változóan felhős-napos, csapadékmentes, nyugodt idő a legvalószínűbb, 30 fok körüli maximumokkal. A következő 7 napban a Borvidéken 4 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro
molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm
kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS
lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet, Taegro
peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F
lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max
szürkepenész ellen: Switch 62,5 WG, Chorus 50 WG
gyomok ellen: Medallon Prémium

 

A levélatkák száma nagy az idei évben
A peronoszpóra friss fertőzése a fiatal leveleken
Lisztharmat és peronoszpóra fertőzés egy levélen
Lisztharmat miatt felrepedt bogyók
Peronoszpóra és lisztharmat együttes kártétele
Zsendülő Cardinál lisztharmattal és peronoszpórával