Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2023.07.20

Átvette a vezetést a lisztharmat!

A gombabetegségek továbbra is erősen támadják a szőlőt a Borvidék ültetvényeiben. Az esti óráktól kezdődően egészen reggelig erős a páralecsapódás, ezért folyamatosan magas a páratartalom az ültetvényekben a nappali meleg időjárás ellenére. Ezért a lisztharmat fokozottan fellépett az elmúlt héten. A fürtöket támadja jobban. Nem találni olyan ültetvényt, ahol ne lenne lisztharmat. Már elég fejlettek a bogyók, hogy új fertőzések tömegesen ne alakulhassanak ki, de a már fertőzött fürtöket erősen visszafoghatja a fejlődésben a betegség. Felszívódó szerek használatának egyre kevesebb a haszna, azonban a kontakt szerek most előtérbe kerülhetnek. A mostani állapotban a már meglévő fertőzéseket kell beszárítani a bogyók felszínén, hogy azok kiterjedése ne növekedjen. Így a fertőzött bogyók is képesek lehetnek normális nagyságúra fejlődni a zsendülést követően.

A peronoszpóra a meleg időben „kiégett” a lombozaton és a fürtökön. A fürtökből lassan kihullanak majd a megszáradt bogyómaradványok. Az új peronoszpóra fertőzéseket jelzik az egyesével fonnyadásnak indult elszínesedő bogyók. A Kékfrankos szüretéig még 2 hónap van hátra, ezért még a peronoszpóra komoly termésveszteséget okozhat új fertőzésekkel, nem beszélve a késői fajtákról (Merlot, Cabernet Franc), ahol még jelentősebb lehet a kár. A peronoszpóra ellen használjunk még felszívódó szereket. Egyedül a korai érésű Irsai Olivér esetében javasolt már csak a réz (kontakt) használata.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Folyamatos a második nemzedék lepkéinek rajzása. A fogási adatokból – melyek 4 hét óta emelkedő tendenciát mutatnak – úgy tűnik, hogy a károsító most érte el rajzáscsúcsát. Szex-feromon csapdáink a héten átlagosan 47 db lepkét fogtak.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 400 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

Az erősen zöldmunkázott tőkéken a fürtök a napra kerülnek. A bogyókat érő erős sugárzás hatására a bogyók bőrszövete megperzselődik. Ennél is veszélyesebb, amikor a magig ható sugárzás a kis fejlődő magot károsítja. Ennek eredményeképp a mag károsodott része feletti bogyórész elhal, rászárad-rátöpped a magra, féloldalas bogyó keletkezik. Nemcsak termésveszteség, minőségromlás alakul ki, hanem majd az érés időszakában szürkepenész telephellyé is válhat ez a rész.

A túlterhelt tőkéken ebben az időszakban megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újranevelhetjük a növényt.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény mostanra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával – lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal permetezve – egész évre megoldhatjuk a problémát.

A megfelelő zöldmunka kiemelten fontos egész tenyészidőszakban. Az idei évben sem könnyű a gyors és erős növekedést „követni” a zöldmunkákkal. A hajtásválogatás, a hónaljazás, befűzés után a lombsátor szélessége 60 cm kellene, hogy legyen. Több helyen, ahol nem tudják tartani a tempót, sajnos nem így fest a szőlő. A megkésett zöldmunka a mennyiség és a minőség rovására fog menni. Helyenként a túlzott zöldmunka is megfigyelhető, ez elsősorban a kontakt készítményekkel védett (pl. öko/bio) ültetvényekben jellemző. Félve a betegségek fellépésétől a sűrű lombsátorban, inkább kicsit túllevelezik már ilyenkor a fürtzónát, vállalva a napégés esetleges hatásait.

Az amerikai szőlőkabóca lárváinak károsítása folyamatos. A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis (más néven Grapevine flavescence dorée, FD) fitoplazma vektora az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus). Többségében jelenleg L5-ös lárvafokozatokkal lehet találkozni. A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes lárva fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetők. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin hatóanyagú permetező szerek).

 

 

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 07.14 – 20  Heti átlaghőmérséklet (oC)  Csapadékösszeg (mm)
 Szekszárd 24,7 11
 Iván-völgy 24,3 8
 Bati-kereszt 24,2 9
 Kajmád 24,4 10
 Görögszó 24,8 12
 Bátaszék 24,9 12
 Paks 24,5 9
 Bonyhád 24,1 13

 

Várható időjárás

Szombatra felhősebb, záporokkal, zivatargócokkal tarkított, mérsékeltebben meleg 30 fok körüli hőmérsékletű idő ígérkezik. Vasárnapra front mögötti tiszta, napsütéses időjárás körvonalazódik, 30 fok körüli mérsékelt kánikulával. Zivatarnak kicsi az esélye, de az éjszakai órákban elvétve előfordulhat egy-két góc. Hétfőn – már jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de – ciklon érkezhet. A nap nagy részében még a melegfront és az azzal érkező fülledt, meleg levegő határozza meg várhatóan az időjárást. Napsütés, fokozódó kánikula ígérkezik. Előreláthatólag estére érheti el az országot a zivatarokkal, széllel érkező hidegfront. Kedden hullámzó hidegfront okozhat napközben változóan napos-felhős, felfrissülő időt élénk, olykor erősebb széllel, majd estétől, nyugat felől újabb hullámban érkezhet csapadék esőkkel, zivatarokkal, erős széllel. Szerdára egyelőre már frontmentes, változóan felhős-napos, szélcsendesebb, mérsékelten, kellemesen meleg időjárás kialakulása a legvalószínűbb. A következő 7 napban a Borvidéken 13 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro
molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm
kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS
lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet, Taegro
peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F
lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max
gyomok ellen: Medallon Prémium

A gubacsatkák száma nagy
A gyomok erősen fejlődnek
A lisztharmat erős
A lisztharmat és a peronoszpóra is erős
A peronoszpóra még jelentős kárt tehet
A peronoszpóra régi tünetei
A peronoszpóra több fertőzési hullámának tünetei egy fürtön
A szőlő jelenlegi fenológiai állapota
A tőkeelhalás kezdeti tünete