Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2023.07.13

Továbbra is erős járványt okoz a peronoszpóra és a lisztharmat is!

A múlt héten nem történt változás, a gombabetegségek továbbra is erősen támadják a szőlőt a Borvidék ültetvényeiben. A meleg időjárásban erős UV-sugárzás volt, mindemellett sokan csonkázták, zöldmunkázták a szőlőt. A kettő hatás együtt több helyen látszólag visszaszorította a gombás betegségek terjedését a szőlőben. A már meglévő, régebbi fertőzések beszáradtak, de új tüneteket is találni. A régi fertőzések jelentős fürt- és levélfelületet tönkretettek. Az új fertőzések a peronoszpóra esetében a lombon és a bogyókon egyaránt láthatók, a lisztharmat a fürtöket fertőzi erősen. A lisztharmat esetében a már régebben kialakult, erősebben fertőzött helyeken védekezni kell. Elsősorban a kontakt készítmények (meptildinokap, kén) áztatás-szerű használata állíthatja meg a fertőzést. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük. A peronoszpóra esetében a bogyókban fejlődő kórokozó sokszor csak lassan fejlődik, ezért olyankor is megjelenhet – természetesen 1-2 héttel ezelőtti fertőzés eredményeképp – amikor éppen permetezés után vagyunk közvetlenül. A leveleken ebben az időszakban a betegség lappangási ideje 4-5 nap, fürtön viszont 14-18 nap. A bogyókban már bent lévő – már szemmel is látható – fertőzést nem tudjuk már megállítani, ezért itt a megelőzés kiemelten fontos. A jelenlegi időszak a legalkalmasabb arra, hogy az erősebb fertőzéseket megelőzzük, illetve, hogy az 1-2 napos fertőzéseket „megállíthassuk”. Erre a feladatra a peronoszpóra elleni felszívódó készítmények a legalkalmasabbak. Válasszunk olyan készítményt, amiben a felszívódó hatóanyag mellett kontakt (réz, folpet) hatóanyag is van.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Folyamatos a második nemzedék lepkéinek rajzása. Szex-feromon csapdáink a héten átlagosan 12 db lepkét fogtak. Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 400 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

Az erősen zöldmunkázott tőkéken a fürtök a napra kerülnek. A bogyókat érő erős sugárzás hatására a bogyók bőrszövete megperzselődik. Ennél is veszélyesebb, amikor a magig ható sugárzás a kis fejlődő magot károsítja. Ennek eredményeképp a mag károsodott része feletti bogyórész elhal, rászárad-rátöpped a magra, féloldalas bogyó keletkezik. Nemcsak termésveszteség, minőségromlás alakul ki, hanem majd az érés időszakában szürkepenész telephellyé is válhat ez a rész.

A túlterhelt tőkéken ebben az időszakban megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újranevelhetjük a növényt.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény mostanra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával – lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal permetezve – egész évre megoldhatjuk a problémát.

A megfelelő zöldmunka kiemelten fontos egész tenyészidőszakban. Az idei évben sem könnyű a gyors és erős növekedést „követni” a zöldmunkákkal. A hajtásválogatás, a hónaljazás, befűzés után a lombsátor szélessége 60 cm kellene, hogy legyen. Több helyen, ahol nem tudják tartani a tempót, sajnos nem így fest a szőlő. A megkésett zöldmunka a mennyiség és a minőség rovására fog menni. Helyenként a túlzott zöldmunka is megfigyelhető, ez elsősorban a kontakt készítményekkel védett (pl. öko/bio) ültetvényekben jellemző. Félve a betegségek fellépésétől a sűrű lombsátorban, inkább kicsit túllevelezik már ilyenkor a fürtzónát, vállalva a napégés esetleges hatásait.

Az amerikai szőlőkabóca lárváinak károsítása folyamatos. A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis (más néven Grapevine flavescence dorée, FD) fitoplazma vektora az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus). Többségében jelenleg L4-es, és néhány L5-ös, lárvafokozatokkal lehet találkozni. A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Erre legalkalmasabb időszak, amikor a lárvák elérték a harmadik, negyedik fejlődési fokozatot (L3-L4), azaz mostantól. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes lárva fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetők. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin hatóanyagú permetező szerek).

 

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 07.07 – 07-13  Heti átlaghőmérséklet (oC)  Csapadékösszeg (mm)
 Szekszárd 24,2 1
 Iván-völgy 24,0 1
 Bati-kereszt 24,1 1
 Kajmád 24,1 0
 Görögszó 24,6 0
 Bátaszék 24,8 0
 Paks 23,8 0
 Bonyhád 24,0 0

 

Várható időjárás

Csütörtökön egy átvonuló hullámzó hidegfront okoz változékony időjárást. Változó felhőzet és napos időszakok mellett, nyugat felől több hullámban érhetik el hazánkat újabb zivatarrendszerek. Ezekben ismét előfordulhatnak heves zivatarok. Délutántól, zivataroktól függetlenül is egyre többfelé erősödik meg az ÉNY-i szél. 33-34 fok körül alakul a maximum hőmérséklet. Péntektől stabilabb légköri helyzet alakul ki. Pénteken napos, fátyol-, kissé gomolyfelhős, de csapadékmentes időre, kellemes, 30 fok körüli maximum hőmérsékletre számíthatunk. A hétvégére fokozódó hőség ígérkezik, szombaton még jellemzően 35 fok alatti, vasárnap döntően 35 fok feletti hőmérséklettel és többnyire zavartalan napsütéssel. Legfeljebb vasárnap délután, este fordulhat elő egy-egy zivatar. Hétfőn is előreláthatólag marad a meleg, de a napsütést helyenként már felhősödések, és elvétve zivatarok szakíthatják meg. A következő 7 napban a Borvidéken 3 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro
molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm
kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS
lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet, Taegro
peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F
lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max
gyomok ellen: Medallon Prémium

A gubacsatkák száma nagy
A gyommentes szőlő a betegségmegelőzés fontos eleme
A lisztharmat most kapcsolt rá
A peronoszpóra egészen augusztus közepéig komoly kárt tehet
Az egészséges szőlők szépek (Merlot)
Gyakoriak a klorózis tünetei
Ideális lombfal
Kígyóaknás szőlőmoly lárvájának járata