Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2023.07.06

A peronoszpóra mellé betársult a lisztharmat is!

Az elmúlt héten kevés csapadék hullott a Borvidéken. Ennek ellenére hajnalban párás a levegő. Éjféltől, a meteorológiai állomások által mért adatok szerint, 70 %-fölé emelkedik a páratartalom. Ez a folyamat az éjszakai órákban tovább folytatódik, és hajnalra rövid ideig ugyan, de megközelíti a páratartalom a 80%-ot. Napi átlagban 6-8 órán át 70% körüli a levegő páratartalma. Ez az egyik alapja és magyarázata a lisztharmat helyenként erős fellépésének. A másik ok a tavalyi erős lisztharmatfertőzések. A harmadik ok pedig a kevés zöldmunka miatti sűrű lombozat.

Néhány ültetvényben arról számolnak be, hogy fajtától és fekvéstől függően erősen változó a lisztharmat fellépése. Vannak olyan ültetvények, ahol permetezés nélkül sincs jelen a lisztharmat, de vannak olyan helyek is, ahol az erős védelem mellett is jelentős fertőzések tapasztalhatók.

Egyes fajtákban, Kékoportó, Kékfrankos, Kadarka, Merlot, Cardinal jelentős lisztharmat-fertőzések alakultak ki. A leveleken és a bogyókon is fertőzések tapasztalhatók. A bogyókon erősebb a fertőzés. Az érzékeny fajtákban a folyamatos védekezések ellenére is erősödik a lisztharmat.

Az erősebben fertőzött helyeken azonnal védekezni kell. Elsősorban a kontakt készítmények áztatás-szerű használata állíthatja meg a fertőzés továbbterjedését. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük. Sokan a kén adagját megduplázva próbálják megfékezni a betegséget. Az 1-1,2%-os töménységre emelt kénoldat valóban jobb hatású a lisztharmattelepek ellen, de a mostani időszakban veszélyt jelent a szőlőnövényre a meleg idő miatt. A meleg (napi maximum hőmérséklet 25 oC felett) időben ez a töménység perzsel.

A peronoszpóra fertőzésveszélye továbbra is nagyon nagy. A korábbi fertőzési időszakból tömegesen jelentek meg újabb és újabb peronoszpóra tünetek. A peronoszpóra fertőzöttség a leveleken és a fürtökön is közepes-erős mértékű. A fertőzési nyomás magas, és még ha száraz, melegre is fordul az időjárás, a védekezésen ne lazítsunk, mert újra kedvező körülmények között tömeges tünetmegjelenés következhet be. Az intenzív védekezés folytatása javasolt. Az elkövetkező napokra ígért változékony időjárásban tovább fog fertőzni a betegség.

A betegségek számára kedvező időjárás miatt, folyamatosan – 10-12 naponta – folytatni kell a blokkszerű kezeléseket.

A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák többsége L4-es stádiumban van a mostani időszakban. A molyok lárvái mellett több rovar, köztük a kabócák is jelentős károsítói a szőlőnek. A kis rovarok szívogatásuk nyomán vírusokat terjesztenek. A vírusok által okozott betegségek hozzájárulnak a tőkék idő előtti leromlásának folyamatához. A tőkepusztulás kezdeti tünetei már ilyenkor látszanak az egyes tőkéken. Ezen okok miatt használjunk rovarölő szereket évente többször a szőlőben.

Helyenként a zöld cserebogár népes kolóniái rágják a leveleket. Piretroid típusú rovarölő szerekkel védekezhetünk ellenük.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. Lisztharmat ellen a mostani időszakban 400-500 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény mostanra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölő szerek használatával – lehetőleg kétszer egymás után 14 nappal – egész évre megoldhatjuk a problémát.

Az amerikai szőlőkabóca lárváinak károsítása folyamatos. A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis (más néven Grapevine flavescence dorée, FD) fitoplazma vektora az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus). Többségében jelenleg az L2-es és L3-as lárvafokozatokkal lehet találkozni, az L1-es lárvák száma minimálisra csökkent. A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Erre legalkalmasabb időszak, amikor a lárvák elérték a harmadik, negyedik fejlődési fokozatot (L3-L4). Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes lárva fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetők. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin hatóanyagú permetező szerek).

 

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 06.30 – 07-06  Heti átlaghőmérséklet (oC)  Csapadékösszeg (mm)
 Szekszárd 21,8 9
 Iván-völgy 21,4 11
 Bati-kereszt 21,2 8
 Kajmád 21,6 7
 Görögszó 21,9 8
 Bátaszék 21,9 8
 Paks 21,1 12
 Bonyhád 21,3 7

 

Várható időjárás

Pénteken változó, szakadozott felhőzet mellett tartósabb napsütésben lehet bízni. Mérsékelt légmozgás várható. Szombaton a friss reggelt követően gyorsan emelkedik a hőmérséklet. A maximumok 30 fok közelébe, helyenként a fölé várhatóak. Vasárnap napsütéses, csapadékmentes, tovább melegedő strandidőben bízhatunk. A maximum hőmérséklet már többnyire 30 fok fölé várható. A jövő hét első napjaira tovább melegedő, már bőven 30 fok feletti, néhol 35 fok körüli kánikula, igazi nyaralóidőre van kilátás, de növekvő légköri labilitással: a nappali fülledtséget este, éjjel, elszórtan heves zivatargócok követhetik. Összességében kevés helyen esik, de ott felhőszakadás, jégeső, szélvihar is előfordulhat. Szerdán is még hasonló légköri helyzet körvonalazódik, azaz változóan napos-felhős időben a kora reggeli, majd a délutáni-esti és éjszakai időszakban lehetnek hevesebb zivatargócok. Csütörtökre virradó éjszaka, átvonuló hidegfront hozhat másnapra frissebb és kevésbé labilis légköri helyzetet. A következő 7 napban a Borvidéken 10 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro
molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm
kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS
lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet
peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F
lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max
gyomok ellen: Medallon Prémium

Sokat fejlődött a szőlő az elmúlt héten
Erős a hajtásnövekedés
A lisztharmat hirtelen erős lett
A peronoszpóra most egyesével támadja a bogyókat
A peronoszpóra több hullámban támad
Régi peronoszpóra olajfoltok
Innen indul a következő fertőzés
A levélatkák gyakoriak
A gubacsatkák száma nagy
A zöld cserebogár helyenként érzékeny kárt okoz
A kabóca és a zöld cserebogár duója