Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2023.06.29

Továbbra is erős peronoszpóra, kevés lisztharmat!

A múlt héten meleg, mérsékelten csapadékos időjárás uralkodott. Csapadék 1-2 nap hullott, 9-16 mm mennyiségben, erős, viharos erejű szél kíséretében. A hőmérsékleti értékek kissé emelkedtek az előző időszakhoz képest, a levegő páratelt volt. A szőlő kötődés-kis bogyók fenológiában van.

A peronoszpóra fertőzésveszélye nagyon nagy. A korábbi fertőzési időszakból tömegesen jelentek meg peronoszpóra tünetek. A peronoszpóra fertőzöttség a leveleken és a fürtökön is közepes-erős mértékű. A fertőzési nyomás magas, és még ha száraz, melegre is fordul az időjárás, a védekezésen ne lazítsunk, mert újra kedvező körülmények között tömeges tünetmegjelenés következhet be. Az intenzív védekezés folytatása javasolt. Az elkövetkező napokra ígért változékony időjárásban tovább fog fertőzni a betegség.

A párás, meleg időjárás és a szőlő még érzékeny stádiuma a lisztharmat fertőzésveszélyét növelik, ezért a betegség ellen az intenzív megelőző védekezés indokolt.

A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a mostani időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen. Az elkövetkező 1 hónapos időszakban kell a legerősebb védelmet folytatni.

A tarka szőlőmoly rajzása folyamatos. Szex-feromon csapdáink 11 db rajzó egyedet fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan a lárvák károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk.

A molyok lárvái mellett több rovar, köztük a kabócák is jelentős károsítói a szőlőnek. A kis rovarok szívogatásuk nyomán vírusokat terjesztenek. A vírusok által okozott betegségek hozzájárulnak a tőkék idő előtti leromlásának folyamatához. A tőkepusztulás kezdeti tünetei már ilyenkor látszanak az egyes tőkéken. Ezen okok miatt használjunk rovarölő szereket évente többször a szőlőben.

A levélatkák szívogatásának nyomai szembetűnően látszanak a leveleken. A szívogatások helyén a levélszövet nem nő tovább, így a korábbi kártételt a levéllemezben keletkező, feltűnő, szabálytalan alakú lyukak jelzik. Ezeken a leveleken már nincs kártevő, de a károsítás nyomai megmaradnak a továbbiakban. Friss kártétel esetében, amikor sárgás szívásnyomokat észlelünk a fiatal hajtásokon, újra védekeznünk kell speciális atkaölő szerrel.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 350 liter víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést a mostani időszakban.

Nemcsak a középső zónának, de a lombozat alacsonyabban (tőketörzs) és magasabban (vitorla) elhelyezkedő részeinek is juttatni kell a permetléből. Vigyázzunk a készítmények adagolásánál a perzselésre. Leginkább a kén és a lisztharmat elleni felszívódó készítmények okoznak ilyen tüneteket. A meleg, párás időjárás fokozza a tünetek erősségét. Az erős UV sugárzás még tovább fokozhatja a perzselési tünetek felszíni kiterjedését.

Általában igen erős hajtásnövekedés figyelhető meg a szőlőben. Ezeken a helyeken a zöldmunkákkal és a gyakoribb permetezésekkel (10 napos forduló) tudjuk segíteni a szőlőt a megfelelő egészségi állapot fenntartásában. Néhány gazdálkodó már most teljesen kilevelezi a fürtzónát a kedvezőbb szellőzés és a jobb permetezhetőség érdekében.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény kigyomosodik, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. A parlagfűre kiemelten figyeljünk, a csapadékos május miatt rengeteg parlagfű indult fejlődésnek az utóbbi hetekben.

Több helyen, főleg a fehér fajtákon megjelentek a klorózis tünetei. A vashiányt a talaj levegőtlensége, a túlzottan meszes talaj, a gyors növekedés is elősegítheti. Lombtrágyák használatával vagy a talaj levegőtlenségének, tömörödöttségének megszüntetésével tudjuk javítani a rossz vasellátást.

Az amerikai szőlőkabóca lárváinak károsítása folyamatos. A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis (más néven Grapevine flavescence dorée, FD) fitoplazma vektora az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus). Többségében jelenleg az L2-es és L3-as lárvafokozatokkal lehet találkozni, az L1-es lárvák száma minimálisra csökkent (L1: 4%; L2: 21%; L3: 75%). A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Erre legalkalmasabb időszak, amikor a lárvák elérték a harmadik, negyedik fejlődési fokozatot (L3-L4). Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes lárva fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetők. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin hatóanyagú permetező szerek).

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 06.23 – 29  Heti átlaghőmérséklet (oC)  Csapadékösszeg (mm)
 Szekszárd 20,9 16
 Iván-völgy 20,5 13
 Bati-kereszt 20,3 14
 Kajmád 20,1 9
 Görögszó 21,5 12
 Bátaszék 21,7 14
 Paks 20,2 16
 Bonyhád 20,4 11

 

Várható időjárás

Pénteken is gyengén felhős, napsütéses idő valószínű. Erősödik a nappali felmelegedés, 30 fok közelébe várható a maximum hőmérséklet. Estig csapadékmentes idő várható, de péntek este, északnyugat felől hidegfront közelít. A fokozódó fülledtséget előreláthatólag késő estétől kialakuló zivatargócok szakítják meg. Szombaton – már jelentős előrejelzési bizonytalansággal terhelten, de – egy ÉNY-DK irányban áthaladó hidegfront alakíthatja időjárásunkat. Vasárnapra egyelőre változóan felhős-napos, kissé szeles, mérsékelten, kellemesen meleg idő kialakulása körvonalazódik. Elvétve lehet futó zápor is. Hétfőre most túlnyomórészt napos idő a legvalószínűbb, de egy közelgő front miatt fokozódó fülledtséggel. A következő 7 napban a Borvidéken 9 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro
molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm
kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS
lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet
peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F
lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max
gyomok ellen: Medallon Prémium

Gyakori a gubacsatkás levél
Erős a peronoszpóra