Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2023.06.22

Jó kötődés, erős peronoszpóra, egyelőre kevés lisztharmat!

Hirtelen meleg időjárás köszöntött be. Ez a meleg még tovább fokozódhat és még intenzívebb fejlődésre ösztönözi a szőlőt. A kötődés jól alakult. A hajtásnövekedés továbbra is erős.

A peronoszpóra általánosan jelen van a leveleken és a fürtökön. Szerencsére a szürkepenész nem jelent meg a fürtökön ezidáig. A meleg és az erős UV-sugárzás nem kedvez a kórokozónak.

A lisztharmat a levélzeten egyre több helyen jelenik meg, de egyelőre nem számottevő gyakorisággal. Valószínűleg a napokban elindulhat egy komolyabb fertőzési hullám. A nappali felmelegedések jelentősek voltak, a reggelek néhol párásak. Az utóbbi hetekben mélyen beázott talajokból most még hetekig „gőz” száll alulról, ami párában tartja az ültetvényeket.

A kötődés utáni időszakban folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a mostani időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen. Az elkövetkező 1 hónapos időszakban kell a legerősebb védelmet folytatni.

A tarka szőlőmoly rajzása leállt. Szex-feromon csapdáink nem fogtak rajzó egyedet a héten. Ezzel párhuzamosan a lárvák károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L3-as stádiumban vannak a mostani időszakban.

A molyok lárvái mellett több rovar, köztük a kabócák is jelentős károsítói a szőlőnek. A kis rovarok szívogatásuk nyomán vírusokat terjesztenek. A vírusok által okozott betegségek hozzájárulnak a tőkék idő előtti leromlásának folyamatához. A tőkepusztulás kezdeti tünetei már ilyenkor látszanak az egyes tőkéken. Ezen okok miatt használjunk rovarölő szereket évente többször a szőlőben.

A levélatkák szívogatásának nyomai szembetűnően látszanak a leveleken. A szívogatások helyén a levélszövet nem nő tovább, így a korábbi kártételt a levéllemezben keletkező, feltűnő, szabálytalan alakú lyukak jelzik. Ezeken a leveleken már nincs kártevő, de a károsítás nyomai megmaradnak a továbbiakban. Friss kártétel esetében, amikor sárgás szívásnyomokat észlelünk a fiatal hajtásokon, újra védekeznünk kell speciális atkaölő szerrel.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 350 liter víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést a mostani időszakban.

Nemcsak a középső zónának, de a lombozat alacsonyabban (tőketörzs) és magasabban (vitorla) elhelyezkedő részeinek is juttatni kell a permetléből. Vigyázzunk a készítmények adagolásánál a perzselésre. Leginkább a kén és a lisztharmat elleni felszívódó készítmények okoznak ilyen tüneteket. A meleg, párás időjárás fokozza a tünetek erősségét. A hétre ígért erős UV sugárzás még tovább fokozhatja a perzselési tünetek felszíni kiterjedését.

Általában igen erős hajtásnövekedés figyelhető meg a szőlőben. Ezeken a helyeken a zöldmunkákkal és a gyakoribb permetezésekkel (10 napos forduló) tudjuk segíteni a szőlőt a megfelelő egészségi állapot fenntartásában. Néhány gazdálkodó már most teljesen kilevelezi a fürtzónát a kedvezőbb szellőzés és a jobb permetezhetőség érdekében.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény kigyomosodik, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. A parlagfűre kiemelten figyeljünk, a csapadékos május miatt rengeteg parlagfű indult fejlődésnek az utóbbi hetekben.

Több helyen, főleg a fehér fajtákon megjelentek a klorózis tünetei. A vashiányt a talaj levegőtlensége, a túlzottan meszes talaj, a gyors növekedés is elősegítheti. Lombtrágyák használatával vagy a talaj levegőtlenségének, tömörödöttségének megszüntetésével tudjuk javítani a rossz vasellátást.

Az amerikai szőlőkabóca lárvakelése és károsítása folyamatos.  A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis (más néven Grapevine flavescence dorée, FD) fitoplazma vektora az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus). A lárvák jelenleg többségükben L2-es fokozatúak. A következő fejlődési fokozattól kezdve már fertőzőképesek lesznek a lárvák. A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Erre legalkalmasabb időszak, amikor a lárvák elérték a harmadik, negyedik fejlődési fokozatot (L3-L4). Ez már a jövő héttől várható. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes lárva fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetők. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin hatóanyagú permetező szerek).

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 06.16 – 22  Heti átlaghőmérséklet (oC)  Csapadékösszeg (mm)
 Szekszárd 20,6 0
 Iván-völgy 20,2 0
 Bati-kereszt 20,1 0
 Kajmád 20,3 0
 Görögszó 20,8 0
 Bátaszék 20,6 0
 Paks 19,8 0
 Bonyhád 20,1 0

 

Várható időjárás

Pénteken változóan napos-gomolyfelhős, döntően továbbra is meleg, fülledt időre készülhetünk. Egyre többfelé alakul ki egy-egy zivatar. Este, éjjel szélerősödéssel terjeszkedik a hidegfront. Szombaton előreláthatólag hidegfront alakítja az időjárást. Csökken a hőmérséklet. Élénk, sokfelé erős lökésekkel kísért ÉNY-i szél ígérkezik, miközben erősebben és gyengébben, szakadozottan felhős égbolt valószínű. Vasárnap és hétfőn – továbbra is igen bizonytalanul, de – mérsékeltebben meleg, változóan napos-felhős idő körvonalazódik. Mérsékelt vagy élénk É-ias szél fúj. Keddre, egyelőre kezdetben változóan napos, majd északnyugat felől erősen felhősödő idő kialakulása körvonalazódik. A következő 7 napban a Borvidéken 4 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro
molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm
kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS
lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet
peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F
lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max
gyomok ellen: Medallon Prémium

A hajtásnövekedés erős volt
A kötődés jól alakult
A parlagfű nagy számban fordul elő
A kilevelezett fürtzóna gyorsan szárad