Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2023.06.15

Virágzás vége, peronoszpóra, lisztharmat!

További esők érkeztek a Borvidékre, ezért a gombabetegségek tovább erősödtek. A virágzás megfelelő ütemben haladt az elmúlt héten. A kötődés jól alakul. A fürtök száma és mérete nagy. Megfelelő termés ígérkezik. A sok eső megtette a hatását, a szőlőnövények jól fejlettek. Sajnos a Borvidék több ültetvényében jég is esett a múlt héten szerdán érkező csapadékkal, ezért jégkárt is tapasztaltunk egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken folpet és réz hatóanyagok kijuttatása javasolt.

A peronoszpóra általánosan jelen van a leveleken és a fürtökön is. A múlt heti csapadékkal további fertőzések indultak el. Azokban az ültetvényekben, ahol megjelent a peronoszpóra, azonnal vessünk be felszívódó készítményt ellene, mert csak így állítható meg a betegség további terjedése.

A lisztharmat a levélzeten egyre több helyen jelenik meg, de egyelőre nem számottevő gyakorisággal. Valószínűleg kötődés után komoly fertőzési hullám veszi kezdetét. A nappali felmelegedések egyre erősebbek, a reggelek nagyon párásak. Ez az időjárás egyre jobban kedvez a lisztharmatnak.

A virágzás végén folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a mostani időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen. Az elkövetkező 1 hónapos időszakban kell a legerősebb védelmet folytatni.

A tarka szőlőmoly rajzása gyenge. Szex-feromon csapdáink átlagosan 1 db-ot fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan a lárvák megjelenése és károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L2-L3-as stádiumban vannak a mostani időszakban.

A molyok lárvái mellett több rovar, köztük a kabócák is jelentős károsítói a szőlőnek. A kis rovarok szívogatásuk nyomán vírusokat terjesztenek. A vírusok által okozott betegségek hozzájárulnak a tőkék idő előtti leromlásának folyamatához. A tőkepusztulás kezdeti tünetei már ilyenkor látszanak az egyes tőkéken. Ezen okok miatt használjunk rovarölő szereket évente többször a szőlőben.

A levélatkák szívogatásának nyomai szembetűnően látszanak a leveleken. A szívogatások helyén a levélszövet nem nő tovább, így a korábbi kártételt a levéllemezben keletkező, feltűnő, szabálytalan alakú lyukak jelzik. Ezeken a leveleken már nincs kártevő, de a károsítás nyomai megmaradnak a továbbiakban. Friss kártétel esetében, amikor sárgás szívásnyomokat észlelünk a fiatal hajtásokon, újra védekeznünk kell speciális atkaölő szerrel.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 350 liter víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést a mostani időszakban.

Nemcsak a középső zónának, de a lombozat alacsonyabban (tőketörzs) és magasabban (vitorla) elhelyezkedő részeinek is juttatni kell a permetléből. Vigyázzunk a készítmények adagolásánál a perzselésre. Leginkább a kén és a lisztharmat elleni felszívódó készítmények okoznak ilyen tüneteket. A meleg, párás időjárás fokozza a tünetek erősségét. Általában igen erős hajtásnövekedés figyelhető meg a szőlőben. Ezeken a helyeken a zöldmunkákkal és a gyakoribb permetezésekkel (10 napos forduló) tudjuk segíteni a szőlőt a megfelelő egészségi állapot fenntartásában.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény kigyomosodik, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

Több helyen, főleg a fehér fajtákon megjelentek a klorózis tünetei. A vashiányt a talaj levegőtlensége, a túlzottan meszes talaj, a gyors növekedés is elősegítheti. Lombtrágyák használatával vagy a talaj levegőtlenségének, tömörödöttségének megszüntetésével tudjuk javítani a rossz vasellátást.

Az amerikai szőlőkabóca lárvakelése és károsítása folyamatos.  A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis (más néven Grapevine flavescence dorée, FD) fitoplazma vektora az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus). A lárvák jelenleg L1-L2-es fokozatúak. A következő fejlődési fokozattól kezdve már fertőzőképesek lesznek a lárvák. A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Erre legalkalmasabb időszak, amikor a lárvák elérték a harmadik, negyedik fejlődési fokozatot (L3-L4). Ez általában a szőlő virágzása idejére vagy közvetlenül a virágzás utáni időszakra esik. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes lárva fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetők. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin hatóanyagú permetező szerek).

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 06.08 – 15.  Heti átlaghőmérséklet (oC)  Csapadékösszeg (mm)
 Szekszárd 19,4 34
 Iván-völgy 19,1 32
 Bati-kereszt 18,8 36
 Kajmád 19,2 24
 Görögszó 19,6 19
 Bátaszék 18,4 17
 Paks 18,9 21
 Bonyhád 18,7 28

 

Várható időjárás

Pénteken ismét egy sekély ciklon nyúlik be térségünk fölé. Szombaton zömében derült, illetve napos idő várható, időszakos napsütéssel. Legfeljebb elvétve fordulhat elő egy-egy jelentéktelen zápor. Többségében gyenge vagy mérsékelt É-i szél fúj. Vasárnaptól növekvő előrejelzési bizonytalanság mellett már napos időben bízhatunk. Hétfőn tovább csökken a csapadék esélye. A napsütést mérsékelt gomolyfelhősödések zavarhatják időnként. Fokozódik a felmelegedés, a maximum érték már elérheti helyenként a +30 fokot. Kedden már nagyobb területen emelkedhet 30 fok fölé a hőmérséklet. Napos-fátyolfelhős, nyári idő ígérkezik. Délután elvétve előfordulhat frissítő zápor. Szerdán is meleg, kissé fülledt, nyári nap valószínű. Nő a szórványosan előforduló záporok, zivatargócok kialakulásának esélye, melyek kis körzetekben, jelentős csapadékot és hőmérséklet csökkenést hozhatnak. A következő 7 napban a Borvidéken 2 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro
molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm
kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS
lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet
peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F
lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max
gyomok ellen: Medallon Prémium

A gyomosodás erős
A levéllemez károsodása
A peronoszpóra újabb tünetei folyamatosan jelennek meg
A tőkepusztulás kezdeti tünetei már ilyenkor látszanak a tőkéken
Az új növedék mindig védetlen, 10 naponta permetezni kell
Erős a hajtásnövekedés
Jég által letört hajtásvég
Jég által sebzett hajtás
Virágzás végén van a szőlő