Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2023.06.07

Virágzás, erős peronoszpóra, lisztharmat!

A virágzás folyamatos és a megszokott ütemben halad előre. A hajtásnövekedés a virágzás alatt sem állt le, és most a szőlő behozza a májusi hideg időjárás miatti elmaradását.  Helyenként már 1 métert meghaladó hajtások is vannak. A virágzó fürtökön sok a repcefénybogár, amelyek a virágokon táplálkoznak, de az erre irányuló kísérletek eredményei szerint a későbbiekben, a kötődésre nézve, nincs káros hatásuk, külön ellenük nem kell védekezni.

A peronoszpóra általánosan és tömegesen megjelent a leveleken és a fürtökön is. A május második felében esett 130 mm csapadék hatására a levélnedvesség időtartamok hosszúak voltak. Még délelőtt 11-órakor is nedvesek a levelek egy napsütéses napon is. Az esős napokon pedig 12-96 órás levélnedvesség borítottság értékek mérhetők. Ilyen körülmények között nem meglepő a peronoszpóra ilyen erős fellépése már a virágzás alatt, csak már elszoktunk tőle az utóbbi években. Azokban az ültetvényekben, ahol megjelent a peronoszpóra, azonnal vessünk be felszívódó készítményt ellene, mert csak így állítható meg a betegség további terjedése.

A lisztharmat a levélzeten egyre több helyen jelenik meg, de egyelőre nem számottevő gyakorisággal. Valószínűleg kötődés után komoly fertőzési hullám veszi kezdetét. A nappali felmelegedések egyre erősebbek, a reggelek nagyon párásak. Ez az időjárás egyre jobban kedvez a lisztharmatnak.

A virágzás alatt folyamatosan – 7-10 naponta – folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen. Az elkövetkező 1 hónapos időszakban kell a legerősebb védelmet folytatni.

A tarka szőlőmoly rajzása gyenge. Szex-feromon csapdáink átlagosan 2 db-ot fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan a lárvák megjelenése és károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L2-L3-as stádiumban vannak a mostani időszakban.

A molyok lárvái mellett több rovar, köztük a kabócák is jelentős károsítói a szőlőnek. A kis rovarok szívogatásuk nyomán vírusokat terjesztenek. A vírusok által okozott betegségek hozzájárulnak a tőkék idő előtti leromlásának folyamatához. A tőkepusztulás kezdeti tünetei már ilyenkor látszanak az egyes tőkéken. Ezen okok miatt használjunk rovarölő szereket évente többször a szőlőben.

A levélatkák tavaszi szívogatásának gyógyult nyomai most látszanak szembetűnően az alsó leveleken. A szívogatások helyén a levélszövet nem nő tovább, így a korábbi kártételt a levéllemezben keletkező, feltűnő, szabálytalan alakú lyukak jelzik. Ezeken a leveleken már nincs kártevő, de a károsítás nyomai megmaradnak a továbbiakban. Friss kártétel esetében, amikor sárgás szívásnyomokat észlelünk a fiatal hajtásokon, újra védekeznünk kell speciális atkaölő szerrel.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 350 liter víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést a mostani időszakban.

Nemcsak a középső zónának, de a lombozat alacsonyabban (tőketörzs) és magasabban (vitorla) elhelyezkedő részeinek is juttatni kell a permetléből. Vigyázzunk a készítmények adagolásánál a perzselésre. Most még kisebb lémennyiséggel is be tudjuk fedni a szőlőt. Amennyiben ehhez a csökkent lémennyiséghez a szerek teljes hektárdózisait tesszük, könnyen okozhatunk perzselést. Leginkább a kén és a lisztharmat elleni felszívódó készítmények okoznak ilyen tüneteket. A meleg, párás időjárás fokozza a tünetek erősségét. A nagy, 500-600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés „híg” permetlé-oldatot ad, amely még tovább „hígulhat” a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. Általában igen erős hajtásnövekedés figyelhető meg a szőlőben. Ezeken a helyeken a zöldmunkákkal és a gyakoribb permetezésekkel (10 napos forduló) tudjuk segíteni a szőlőt a megfelelő egészségi állapot fenntartásában.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény a virágzás időszakára kigyomosodik, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

Több helyen, főleg a fehér fajtákon megjelentek a klorózis tünetei. A vashiányt a talaj levegőtlensége, a túlzottan meszes talaj, a gyors növekedés is elősegítheti. Lombtrágyák használatával vagy a talaj levegőtlenségének, tömörödöttségének megszüntetésével tudjuk javítani a rossz vasellátást.

Az amerikai szőlőkabóca lárvakelése és károsítása folyamatos.  A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis (más néven Grapevine flavescence dorée, FD) fitoplazma vektora az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus). A lárvák jelenleg L1-L2-es fokozatúak. A következő fejlődési fokozattól kezdve már fertőzőképesek lesznek a lárvák. A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Erre legalkalmasabb időszak, amikor a lárvák elérték a harmadik, negyedik fejlődési fokozatot (L3-L4). Ez általában a szőlő virágzása idejére vagy közvetlenül a virágzás utáni időszakra esik. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes lárva fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetők. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin hatóanyagú permetező szerek).

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 06.02 – 07.  Heti átlaghőmérséklet (oC)  Csapadékösszeg (mm)
 Szekszárd 18,5 21
 Iván-völgy 18,3 23
 Bati-kereszt 18,1 18
 Kajmád 17,9 20
 Görögszó 18,6 8
 Bátaszék 18,6 6
 Paks 17,8 26
 Bonyhád 17,9 22

 

Várható időjárás

Pénteken sem változik jelentősebben a légköri helyzet. Marad a fülledt, labilis, változóan felhős idő szórványos, ismétlődő esőkkel, záporokkal, néhol felhőszakadással, kisméretű jéggel kísért zivatarokkal. Továbbra sem hullik mindenhol ugyanolyan mennyiségű csapadék. Hétvégén több napsütésben bízhatunk, és kevesebb helyen alakulhatnak majd ki záporok, illetve zivatarok. Magasabbra emelkedhet a hőmérséklet. A jövő hét első felére vonatkozóan jelentősen megnő az előrejelzés bizonytalansága. A szerda reggeli modellfutás alapján É-i áramlással alacsonyabb nedvességtartalmú, friss levegő áramlik a térségbe, így maradhat a jellemzően napos, gyengén felhős idő, igaz elvétve előfordulhat futó zápor, kisebb zivatargóc is. A hét közepétől nőhet a légköri labilitás, azaz gyakoribbá válhatnak a zivatargócok, miközben emelkedik a hőmérséklet és nő a fülledtség. A következő 7 napban a Borvidéken 12 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro
molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm
kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS
lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet
peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F
lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max
gyomok ellen: Medallon Prémium

A gubacsatkák gyorsan szaporodnak a mostani időjárásban
A gyomok erőteljesen fejlődtek a sok eső hatására
A molyok lárvái nagy számban fordulnak elő
Az atkák kártétele szembetűnő
Megjelent a lisztharmat
Megkezdődött a virágzás a Borvidéken
Nagyon sokat nőtt a szőlő az elmúlt napokban
Tartsuk gyommentesen a sorok alját
Vigyázzunk a perzselésre, a kis hajtásvégek nagyon érzékenyek