Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2023.05.25.

Itt az ideje elkezdeni a kombinált védekezéseket!

A múlt heti melegebb napok hatására felgyorsult a szőlő fejlődése. Csapadék csak 6 mm esett az elmúlt héten, és 25 oC feletti hőmérsékletek is voltak. A szőlő jelenleg kb. 7-8 nappal van elmaradva az ilyenkor szokásos fejlettségtől. 6 nódusz fejlődött ki idáig, átlagosan 30-70 cm-es hajtások vannak az ültetvényekben. Egyes helyeken 80 cm hajtások is vannak már, itt a szőlő elérte a felső vezetődrót magasságát, de ez csak kevés helyen fordul elő. A lisztharmat és a peronoszpóra még nem jelent meg az ültetvényekben. A betegségek megjelenése már csak napok kérdése, ezért a virágzás idejére már mindkét betegség komoly járványt idézhet elő. Itt az ideje elkezdeni a kombinált védekezéseket.

A szőlő hajtásai nagyon törékenyek és levelei vékonyak. A zöldmunkáknál óvatosan kell dolgozni, hogy a megmaradó hajtásokat ne sértsük meg. Ez a vékony levélszövet kedvez a betegségeknek, azok könnyen fertőzhetik a leveleket és gyorsan terjedhetnek a levélszövetben. A permetezés során figyelni kell a perzselés fokozott veszélyére. Legtöbben már elkezdték a permetezéseket, van aki már a második fordulónál tart.

A május eleji esőzések miatt a párás időjárás kedvező a lisztharmat kialakulásának. A jövő hétre ígért felmelegedő időben jelentős fertőzések indulhatnak el.

A legfontosabb teendő a mostani időszakban, hogy megelőzzük a primer tünetek megjelenése után a szaporítóképletek kialakulását a gombatelepeken. A szőlő gombabetegségek elleni kombinált védelmét a napokban meg kell kezdeni. A permetezésre kontakt és felszívódó készítmények együttes használata javasolt. Kén, lisztharmat elleni felszívódó készítmény és a peronoszpóra elleni felszívódó+kontakt készítmény is kerüljön bele a tankkeverékbe.

A fiatal hajtásokat több helyen károsíthatják a levélatkák és a gubacsatkák. A gombaölő szerek mellé speciális atkaölő szereket is keverjünk hozzá.

A tarka szőlőmoly rajzása erősödött. Szex-feromon csapdáink átlagosan 8 db-ot fogtak a héten. A főrajzás most már lezárul, a lárvakelés általános. A rovarölő szeres kezeléseket el kell kezdeni a molyok ellen, mert ennek hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák már virágzás előtt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban elsősorban a kitinszintézis-gátló készítmények használata indokolt. A rovarölő szerek használata más kártevők miatt is indokolt. Több helyen a lombormányosok, levélbarkók és egyéb levélkárosítók is fogyasztják a szőlőt.

A zöldmunkákkal folyamatosan válogassuk ki a jól fejlődő hajtásokat. A tőkék így mielőbb a megmaradt, kiválogatott szép, erős hajtásokba tudják összpontosítani a növekedési energiájukat. A tőketörzsön előtört kis hajtásokat távolítsuk el még most, mielőtt azok megerősödnének.

Sok helyen találni olyan levelet, amely világosodó foltokat mutat áteső fényben, és lisztharmatra vagy peronoszpórára emlékeztető folttüneteket mutat. Ezeken a leveleken friss fertőzések nyomait nem találtuk. Valószínűleg a tavaly – a lisztharmattal erősen  – fertőzött részeken a betegség behúzódott a rügyekbe és ott a kihajtás során ilyen tüneteket mutat. Ezzel együtt az atkák is szívogatják a hajtásokat a rügyből fejlődő kis leveleken. A két károsító együttes fellépése okozhatja az említett tüneteket. Ezeken a tüneteken felül a leveleken megjelentek a peronoszpórára nagyon hasonlító tünetek. Ezek a sárgás foltok a levélen azonban nem a peronoszpóra tünetei, hanem a szántóföldi növényeknél – elsősorban a napraforgónál – használt gyomirtó szerek tünetei, amelyek a szél által felkavart por- és homokszemcsék felületén érkeznek a szőlő levelére, majd ott nedvesség – eső – hatására aktiválódnak és folttüneteket okoznak. Ezek a foltok általában citromsárgák és szabályos kör alakúak. Nincs vele teendő, kárt nem okoz. Csak akkor jelent gondot, ha olyan mértékű az előfordulása a foltoknak, hogy visszafogja a hajtások növekedését.

Két veszélyes gyomfaj is intenzív növekedésbe váltott át az elmúlt időszakban. A mezei acat és az apró szulák elérte a 20-25 cm-es fejlettséget. A gyomok elleni védekezésnek egyik optimális időpontja a mostani. Mechanikai talajműveléssel (kapálással) vagy vegyszeresen védekezhetünk ellenük. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát hatóanyagú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. Az említett hatóanyag minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t, a magasabb dózist kijuttatva javasolt használni. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

A meteorológiai állomások által mért adatok

 05.19 – 25.  Heti átlaghőmérséklet (oC)  Csapadékösszeg (mm)
 Szekszárd 16,3 6
 Iván-völgy 15,8 5
 Bati-kereszt 15,6 5
 Kajmád 16,2 6
 Görögszó 16,4 5
 Bátaszék 16,5 5
 Paks 16,0 7
 Bonyhád 16,1 6

 

Várható időjárás

Pénteken olykor erős É-ias szél fúj. Zömében napos idő ígérkezik, de a napsütést erősebb gomolyfelhő képződés zavarhatja meg, és elszórtan kisebb záporok, esetleg egy-két zivatar alakulhat ki. Szombaton sok napsütés mellett, hűvösebb idő a legvalószínűbb. Egy-egy gyenge záporeső nem zárható ki. Vasárnap is maradni látszik a mérsékelten meleg, de alapvetően napsütéses, itt-ott egy-egy gyenge záporesővel tarkított időjárás. A légmozgás gyengének ígérkezik. A következő 7 napban a Borvidéken 9 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro
molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm
kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS
lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet
peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F
lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max
gyomok ellen: Medallon Prémium

A jó fedettség fontos
A mechanikai gyomirtás is erdményes lehet
A szőlő jelenlegi fenológiája
A tőketörzsön előtörő hajtásokat távolítsuk el időben
Az apró szulák nehezen irtható
Az évelő gyomok a sok eső hatására megerősödtek
Az utóbbi napokban intenzív volt a növekedés
Mindenhol permeteznek
Sok fürt van a hajtásokon