Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2023.05.18.

Atkák és molyok nagy számban!

Az elmúlt hét időjárása hűvös, csapadékos volt. Az egész tavasz ezidáig hűvösen alakult, ezért a szőlő kissé el van maradva az ilyenkor szokásos fejlettségétől. A múlt héten többször előfordult reggelente 5-6 oC körüli hőmérséklet, ami nem kedvezett a szőlő fejlődésének. A hajtások jelenleg 15-30 cm-es hosszúságúak a Borvidék ültetvényeiben. Az utóbbi 4-5 napban, az esős, hűvös időjárásban lassan nőtt a szőlő. Az utóbbi 1 hétben mintegy 80 mm csapadék esett a Borvidéken. A levélkék közül előbújó kis fürtkezdemények száma megfelelő, ez alapján kedvező számú fürt várható. A legfontosabb teendő a mostani időszakban az atkák elleni védelem. A fiatal hajtásokon sok helyen megjelentek a levélatkák és a gubacsatkák is. A gubacsatkák elleni hatékony védekezésnek ez az utolsó időpontja. Amikor már kialakul a gubacsnál a nemez a fonáki oldalon, akkor már csak szerény hatékonysággal védekezhetünk a kártevő ellen. A nagy adagú kénnel végzett permetezés ebben a mostani időszakban nagyon hatásos ellenük. Megismételve, kétszer egymás után a kénes lemosásszerű permetezést, egyedszámuk annyira lecsökken általában, hogy ezek után közepesen fertőzött ültetvények esetében nincs szükség speciális atkaölő szeres kezelésre a továbbiakban, nyár elejéig. Erős fertőzés esetén azonban ne sajnáljuk – az egyébként nem olcsó – speciális atkaölő szereket kijuttatni. Az erősen fertőzött szőlő hajtásnövekedése lelassul és a szívogatott hajtások a későbbiekben nem tudják a fejlődő fürtöket ellátni tápanyaggal. Jelentős termésveszteséggel lehet számolni az ilyen ültetvényekben. Felméréseink szerint egyes ültetvényekben a tőkék 30-40%-a is atkás tüneteket mutat. A szokásosnál erősebb fertőzés a hűvös idővel társulva legyengítheti a tőkéket már most, és erősen visszavetheti azokat a növekedésben, ezért fontos a mostani védekezés.

A tarka szőlőmoly folyamatosan és erősödő hullámban rajzanak. Szex-feromon csapdáink átlagosan csak 3 db-ot fogtak a héten. De az előző héten jóval magasabb volt a fogott egyedszám. A hűvös, csapadékos időben lecsökkent a rajzás, de az idő melegebbre fordulásával újra erősödni fog. Ebből a közepes egyedszámból következőleg a molyok közepes-erős kártételére lehet számítani az idei évben. Az első lárvák megjelenése május 22-körül várható. Ezt követően 1 héttel időzítsük a kontakt rovarölő-szeres kezelést a tömeges lárvakelés idejére. Amennyiben nem akarjuk, hogy a lárvák kelése megkezdődjön, megelőzhetjük azt kitinszintézis-gátló készítmény használatával, amelyet a rajzáscsúcsban kell kijuttatni.

A májusi cserebogár több helyen, főleg az erdővel határos részeken a gyümölcsfák mellett a szőlőt is károsítja. A gyümölcsfákat permetezve a szőlőt is permetezzük meg a kártevő ellen, ahol az egyedszám indokolja. A kis hajtások lerágásával kárt tehetnek a szőlőben. A fakadás utáni két hétben, április közepén, helyenként jelentősebb cserebogár-népesség is megjelent a szőlőn, de az idei évben a Borvidéken gyorsan lecsökkent a rajzó egyedek száma, így érzékeny károkat nem okozott a kártevő a szőlőkben.

Az automata meteorológiai mérőállomásokhoz kapcsolt előrejelző programok „Lisztharmatveszély” előrejelzést adnak. Az ivaros áttelelő alak aszkospórái már május első napjaiban elindíthatták az idei évi első fertőzési ciklust, amelynek látható tünetei május 23-körül már megjelenhetnek a leveleken. Ezt a veszélyt jelentősen mérsékelhetjük a mostani időszakban végzett magas adagú kénes permetezéssel. A veszély komolyságát a tavalyi erős lisztharmat-járvány alapozza meg az idei évre. Sok az áttelelő képlet, ami tömeges és korai fertőzést okozhat. A jelenlegi időjárás ugyan nem kedvező a szőlő-lisztharmat számára, de az ezt követő melegedés és párás körülményeket hozó mikroklíma nagyon gyorsan szaporodásra késztetheti a kórokozót.

Két veszélyes gyomfaj is intenzív növekedésbe váltott át az elmúlt időszakban. A mezei acat és az apró szulák elérte a 20-25 cm-es fejlettséget. A gyomok elleni védekezésnek egyik optimális időpontja a mostani. Mechanikai talajműveléssel (kapálással) vagy vegyszeresen védekezhetünk ellenük. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát hatóanyagú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. Az említett hatóanyag minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t, a magasabb dózist kijuttatva javasolt használni. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

A meteorológiai állomások által mért adatok

 05.12 – 18.  Heti átlaghőmérséklet (oC)  Csapadékösszeg (mm)
 Szekszárd 14,5 86
 Iván-völgy 14,3 82
 Bati-kereszt 14,2 80
 Kajmád 14,7 89
 Görögszó 14,8 78
 Bátaszék 14,8 72
 Paks 14,3 89
 Bonyhád 14,6 84

 

Várható időjárás

Pénteken tartós melegedés kezdődik, így már 20 fok feletti maximumokra számíthatunk. Túlnyomórészt napos, de gomolyfelhősödő időben, szórványosan, az elmúlt napokhoz képest jóval országszerte 20 fok feletti, helyenként a 25 fokot is meghaladó, kellemes hőmérsékletű, de fülledt idő kialakulása körvonalazódik. A napsütést időről-időre erőteljes gomolyfelhősödés zavarhatja meg, és főként délutánonként szórványos záporok, zivatarok, köztük egy-két heves zivatar is kialakulhat. A következő 7 napban a Borvidéken 18 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro
molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm
kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS
lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet
peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F
lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max
gyomok ellen: Medallon Prémium

 

A gubacsatkák kártétele nagy
A letisztított tőketörzsnek már nem árt a vegyszeres gyomirtás
A gyomok erőteljesen fejlődnek
A fejlettebb csemegeszőlőkön már 7 ízköz is megfigyelhető
A gyommentesen tartás már ilyenkor is nagyon fontos
A szőlő jelenlegi fenológiai állapota
A szőlő-levélatka egyedszáma is nagy
Május első dekádjában erős volt a rajzás
A törzstisztítást el kell végezni vegyszeres gyomirtás előtt
A szőlő-leválatkás hajtások jól láthatóan elmaradnak a többitől