Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2023.06.01.

Megindult a virágzás, megjelent a lisztharmat!

A szőlő jól fejlődött az elmúlt héten. A meleg párás időjárásban hatalmasat nőtt a szőlő. A gyors növekedés miatt nagyon törékenyek a hajtások. A Zweigelt fajtán már a virágzás is megkezdődött a Borvidéken. Jelenleg fekvéstől és fajtától függően 10-20%-os virágzás van a Borvidék ültetvényeiben az említett fajtában. A többi fajta is néhány napon belül megkezdi a virágzást.

A lisztharmat levéltünetei elszórtan megjelentek a Borvidék ültetvényeiben. Az egy levélen lévő tünetek nagy száma alapján erős fertőzésre van kilátás az idei szezonban. Bár alapvetően az időjárás a lisztharmat terjedésének kedvez, a peronoszpóra számára is jó „előkészületi időszaknak” számít az elmúlt hét időjárása. További csapadék érkezése esetén gyorsan és erősen felléphet a betegség, akár már a virágzás vége felé, ami igen veszélyes a kötődő kis bogyókezdeményekre nézve. A virágzás alatt, a betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan – 7-10 naponta – folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

A tarka szőlőmoly nem rajzik. Szex-feromon csapdáink nem fogtak lepkét a héten. A lárvák megjelenése és károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Permetezés hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák a virágzás alatt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és  a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 250 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Nemcsak a középső zónának, de a lombozat alacsonyabban (tőketörzs) és magasabban (vitorla) elhelyezkedő részeinek is juttatni kell a permetléből.

A zöldmunkákkal folyamatosan válogassuk ki a jól fejlődő hajtásokat. A tőkék így mielőbb a megmaradt, kiválogatott szép, erős hajtásokba tudják összpontosítani a növekedési energiájukat. A tőketörzsön előtört kis hajtásokat távolítsuk el még most, mielőtt azok megerősödnének.

Két veszélyes gyomfaj, a mezei acat és az apró szulák is elérte a 20-40 cm-es fejlettséget. A gyomok elleni védekezésnek egyik optimális időpontja a mostani. Mechanikai talajműveléssel (kapálással) vagy vegyszeresen védekezhetünk ellenük. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát hatóanyagú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. Az említett hatóanyag minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t, a magasabb dózist kijuttatva javasolt használni. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

A meteorológiai állomások által mért adatok

 05.26 – 06.01.  Heti átlaghőmérséklet (oC)  Csapadékösszeg (mm)
 Szekszárd 17,4 4
 Iván-völgy 17,1 3
 Bati-kereszt 17,0 4
 Kajmád 17,2 5
 Görögszó 17,6 6
 Bátaszék 17,6 12
 Paks 17,1 3
 Bonyhád 16,8 3

 

Várható időjárás

Pénteken hidegfront előtti növekvő labilitás, fülledtebb, meleg idő lesz. Szombaton már alacsonyabb nedvességtartamú levegő alakítja az időjárást, erős, lassan mérséklődő ÉK-i széllel. Napos, helyenként átmenetileg erősebben felhős idő várható, de legfeljebb csak elvétve jelentéktelen zápor fordulhat elő. Több fokkal alacsonyabban tetőzik a hőmérséklet az előző napokhoz képest. Vasárnap változóan napos-felhős ég, és D-DK-ire forduló gyenge, mérsékelt légmozgás mellett ismét labilizálódni látszik a légkör. Újból kialakulhatnak szórványosan záporok, valamint zivatarok. Emelkedik a hőmérséklet. Hétfőn és kedden még jelentős előrejelzési bizonytalanság mellett, magas nedvességtartamú, labilis levegő határozhatja meg az időjárást. Emiatt erősen felhős idő lehet a jellemző, átmeneti napos időszakokkal, esőkkel, záporokkal, zivatarokkal. A következő 7 napban a Borvidéken 15 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro
molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm
kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS
lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet
peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F
lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max
gyomok ellen: Medallon Prémium

A gubacsatkák gyorsan szaporodnak a mostani időjárásban
A gyomok erőteljesen fejlődtek a sok eső hatására
A molyok lárvái nagy számban fordulnak elő
Az atkák kártétele szembetűnő
Megjelent a lisztharmat
Megkezdődött a virágzás a Borvidéken
Nagyon sokat nőtt a szőlő az elmúlt napokban
Tartsuk gyommentesen a sorok alját
Vigyázzunk a perzselésre, a kis hajtásvégek nagyon érzékenyek