Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2024.06.20

Erős lisztharmat, erősödő peronoszpóra, sok rovar!

 

 

Az elmúlt héten nem esett jelentős csapadék (1 mm) a Borvidéken. A beköszöntő hőség megviseli a tőkéket. A héten 35 °C-ot meghaladó maximum hőmérséklet is volt. Ez mellet nagyon erős az UV sugárzás. A következő egy hétre meleget, labilis légkört és zivatarokat ígérnek. Ez a gombabetegségeknek kedvez. Az egyébként erősen fellépő lisztharmat mellett most már a peronoszpóra is megjelent több helyen. A betegség a fürtöket támadja, figyelni kell a bogyókat, ha fonnyadásnak indulnak, rögtön permetezzünk peronoszpóra elleni felszívódó készítménnyel.

A lisztharmat tünetei továbbra is általánosan és erősen jelen vannak az ültetvényekben. Elsősorban a leveleken lehet tüneteket találni. A fürtökön egyelőre még inkább kisebb fertőzések vannak. A kis bogyókat azonban a lisztharmat gyorsan képes fertőzni, és gyorsan tud a zsenge szöveten szaporodni. Az érzékenyebb fajtákon erős a betegség fellépése. Tapasztataink szerint, az eddig védett állományokban is jelentős mértékben jelen van a betegség. Folyamatosan erős védelem szükséges, felszívódó és kontakt készítmények együttes kijuttatása javasolt a betegség ellen.

A tarka szőlőmoly II. nemzedékének rajzása folyamatos. Feromon csapdáink 12 db egyedet fogtak az elmúlt héten. A lárvák károsítása ezzel párhuzamosan folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L5-ös stádiumban vannak a mostani időszakban.

A molyok lárvái mellett több rovar, köztük a kabócák is jelentős károsítói a szőlőnek. A kis rovarok szívogatásuk nyomán vírusokat terjesztenek. A vírusok által okozott betegségek hozzájárulnak a tőkék idő előtti leromlásának folyamatához. A tőkepusztulás kezdeti tünetei már ilyenkor látszanak az egyes tőkéken. Ezen okok miatt használjunk rovarölő szereket évente többször a szőlőben.

A levélatkák szívogatásának nyomai sok helyen látszanak a leveleken. A szívogatások helyén a levélszövet nem nő tovább, így a korábbi kártételt a levéllemezben keletkező, feltűnő, szabálytalan alakú lyukak jelzik. Ezeken a leveleken már nincs kártevő, de a károsítás nyomai megmaradnak a továbbiakban. Friss kártétel esetében, amikor sárgás szívásnyomokat észlelünk a fiatal hajtásokon, újra védekeznünk kell speciális atkaölő szerrel.

Sok a rovarkártevő a szőlőben. Az enyhe telek, a kedvező tavaszi és nyári életfeltételek miatt sok rovarkártétellel találkozhatunk az ültetvényekben. A molyok, a kabócák, a filoxéra levéllakó alakja, lombfogyasztó rovarok egész serege károsítja a szőlőt. A rovarok a növényi vírusok aktív terjesztői, ezért az ellenük való védekezéssel nem csak a rovarok kártételét mérsékeljük, de a betegségek kialakulását is megelőzzük.

Vigyázzunk a készítmények adagolásánál a perzselésre. Leginkább a kén, a réz és a lisztharmat elleni felszívódó készítmények okoznak ilyen tüneteket. A meleg, párás időjárás fokozza a tünetek erősségét. Általában igen erős hajtásnövekedés figyelhető meg a szőlőben. Ezeken a helyeken a zöldmunkákkal és a gyakoribb permetezésekkel (10 napos forduló) tudjuk segíteni a szőlőt a megfelelő egészségi állapot fenntartásában.

Az amerikai szőlőkabóca lárváinak károsítása folyamatos. A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis (más néven Grapevine flavescence dorée, FD) fitoplazma vektora az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus). A lárvák jelenleg L2-L3-as fokozatúak. L3-as fejlődési fokozattól kezdve már fertőzőképesek a lárvák! A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Erre legalkalmasabb időszak, amikor a lárvák elérték a harmadik, negyedik fejlődési fokozatot (L3-L4). Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes lárva fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetők. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin hatóanyagú permetező szerek).

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet, az újra kigyomosodott ültetvényben a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. Több helyen, főleg a fehér fajtákon megjelentek a klorózis tünetei. A vashiányt a talaj levegőtlensége, a túlzottan meszes talaj, a gyors növekedés is elősegítheti. Lombtrágyák használatával vagy a talaj levegőtlenségének, tömörödöttségének megszüntetésével tudjuk javítani a rossz vasellátást.

A meteorológiai állomások által mért adatok

 09.08 – 14  Heti átlaghőmérséklet (oC)  Csapadékösszeg (mm)
 Szekszárd 24,5 2
 Iván-völgy 24,2 1
 Bati-kereszt 24,0 1
 Kajmád 24,3 2
 Görögszó 24,5 1
 Bátaszék 24,6 1
 Paks 24,1 1
 Bonyhád 24,2 2

 

Várható időjárás

Pénteken ismét D-ire forduló légmozgás valószínű, újból erősödik a hőség. A napi középhőmérséklet ismét 27 fok fölé várható. Napsütéses, gyengén fátyolfelhős égkép lesz jellemző a nap túlnyomó részében. Szombatra az látszik a legvalószínűbbnek, hogy gyenge hidegfront éri el térségünket a nap folyamán. A front hatására labilizálódhat a légkör: a napsütést időnként és helyenként gomolyfelhőzet zavarhatja meg és helyi záporok, hevesebb zivatargócok kialakulásának is kedvezőbbé válik a helyzet. Vasárnap, hétfőn és kedden előreláthatólag marad az É-i áramlás, mellyel labilisabbra fordul a térség légköri helyzete. Alapvetően napos időben, erőteljesebb gomolyfelhősödésekkel lehet számolni, melyből szórványosan, kis körzeteket érintően helyi záporok, heves zivatarok kialakulásának esélye is megnő. A következő 7 napban a Borvidéken 2 mm csapadék várható.

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet
molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm
kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS
lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet
peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F
lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

lisztharmat, szürkepenész ellen: Taegro

gyomok ellen: Medallon Prémium
növénykondicionálásra, kötődésfokozásra: Isabion

A filoxéra levéllakó alakja helyenként erősen károsít
A lisztharmat erős
A rovarok a vírusbeteségek terjesztői
A jól szellőző fürtzóna nehezen fertőződik
A lombfogyasztók kártétele
A sárga lap rengeteg rovart fog
Erős a hajtásnövekedés az ültetvényekben
A kígyóaknás szőlőmoly lárvajárata
A peronoszpóra most indul
A Zweigelt-nél már lassan fürtzáródás van