Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2024.06.13

Támad a lisztharmat!

 

Az elmúlt héten többször esett csapadék a Borvidéken. A folyamatos esők miatt a levélfelület állandóan nedves, a levegő párás volt. Ez nagyon kedvezett a lisztharmatnak, annál is inkább, mert az ezt megelőző hét is ugyanilyen volt. A lisztharmat tünetei általánosan és erősen megjelentek az ültetvényekben. Elsősorban a leveleken lehet tüneteket találni. A fürtökön egyelőre még kisebb fertőzések vannak. A lombozatról azonban néhány nap múlva a fürtökre is átterjedhet a betegség. A kis bogyókat a lisztharmat gyorsan képes fertőzni, és gyorsan tud a zsenge szöveten szaporodni. Az érzékenyebb fajtákon erős a betegség fellépése. Tapasztataink szerint, az eddig védett állományokban is jelentős mértékben megjelent a betegség. Mostantól erős védelem szükséges, felszívódó és kontakt készítmények együttes kijuttatása javasolt a betegség ellen.

A peronoszpóra tünetei továbbra is csak észlelési szinten jelentek meg eddig az ültetvényekben. Egy-egy esőzést követően a jelenlegi hőmérsékletek mellett a betegség lappangási ideje 5-7 nap között alakul, ezért intenzív védelem javasolt. A legjelentősebb fertőzési forrás a talajon fekvő áttelelt beteg levélmaradványok. A kórokozónak a 20-25 fok hőmérséklet az optimális, viszont a spórák fejlődése már 10 fok felett megindul: az oospórák akkor indulnak fejlődésnek, ha a napi középhőmérséklet eléri a 10-13 °C-ot, és az éjszakai hőmérséklet sem csökken több napon át 10-11 °C alá, továbbá egy vagy két napon belül legalább 10 mm csapadék esik. A mozgó sporangiospórák az esőcseppek segítségével a talajhoz közeli levelekre csapódnak. A kórokozó behatolása a növénybe a légzőnyíláson keresztül megy végbe. A levél fonákján csaknem ezerszer több a légzőnyílások száma, mint a levél színén, ezért a levél leginkább a fonákja felől fertőződik. A fiatal bogyókon még sok légzőnyílás található, de az idősebb bogyók felületén számuk fokozatosan csökken, ez magyarázza a fiatal bogyók súlyos fertőződését, és a légzőnyíláson előtörő sporangiumtartó gyep megjelenését. A szőlőperonoszpóra lappangási ideje, azaz a sporangiospórával történő fertőzéstől az olajfoltok megjelenéséig eltelő időszak, elsősorban a hőmérséklet függvénye. A lappangási idő a kórokozó számára optimális 20-25 °C közötti hőmérsékleten a legrövidebb, mindössze 3–4 nap. További gyakori és nagyon veszélyes fertőzési forrás a déli ciklonok által az esővel együtt szállított fertőzőanyag, amely tömeges fertőzést idézhet elő az esőt követő 4-5 nap múlva, akkor is, ha az ültetvényben előző évi fertőzőanyag nincs jelen. Az utóbbi két hétben 4 déli ciklon is hozott jelentős mennyiségű csapadékot, amivel tömegesen érkezhetett fertőző anyag is. Ezért folyamatosan ellenőrizzük a leveleket, és tünetek megjelenése esetén azonnal permetezzünk felszívódó készítménnyel.

A tarka szőlőmoly II. nemzedékének rajzása elkezdődött. Feromon csapdáink 4 db egyedet fogtak az elmúlt héten. A lárvák károsítása ezzel párhuzamosan folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L4-L5-ös stádiumban vannak a mostani időszakban.

A molyok lárvái mellett több rovar, köztük a kabócák is jelentős károsítói a szőlőnek. A kis rovarok szívogatásuk nyomán vírusokat terjesztenek. A vírusok által okozott betegségek hozzájárulnak a tőkék idő előtti leromlásának folyamatához. A tőkepusztulás kezdeti tünetei már ilyenkor látszanak az egyes tőkéken. Ezen okok miatt használjunk rovarölő szereket évente többször a szőlőben.

A levélatkák tavaszi szívogatásának gyógyult nyomai most látszanak szembetűnően az alsó leveleken. A szívogatások helyén a levélszövet nem nő tovább, így a korábbi kártételt a levéllemezben keletkező, feltűnő, szabálytalan alakú lyukak jelzik. Ezeken a leveleken már nincs kártevő, de a károsítás nyomai megmaradnak a továbbiakban. Friss kártétel esetében, amikor sárgás szívásnyomokat észlelünk a fiatal hajtásokon, újra védekeznünk kell speciális atkaölő szerrel.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. Nemcsak a középső zónának, de a lombozat alacsonyabban (tőketörzs) és magasabban (vitorla) elhelyezkedő részeinek is juttatni kell a permetléből. Vigyázzunk a készítmények adagolásánál a perzselésre. Leginkább a kén, a réz és a lisztharmat elleni felszívódó készítmények okoznak ilyen tüneteket. A meleg, párás időjárás fokozza a tünetek erősségét. Általában igen erős hajtásnövekedés figyelhető meg a szőlőben. Ezeken a helyeken a zöldmunkákkal és a gyakoribb permetezésekkel (10 napos forduló) tudjuk segíteni a szőlőt a megfelelő egészségi állapot fenntartásában.

Az amerikai szőlőkabóca lárváinak károsítása folyamatos. A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis (más néven Grapevine flavescence dorée, FD) fitoplazma vektora az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus). A lárvák jelenleg L2-L3-as fokozatúak. L3-as fejlődési fokozattól kezdve már fertőzőképesek a lárvák. A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Erre legalkalmasabb időszak, amikor a lárvák elérték a harmadik, negyedik fejlődési fokozatot (L3-L4). Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes lárva fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetők. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin hatóanyagú permetező szerek).

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet, az újra kigyomosodott ültetvényben a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. Több helyen, főleg a fehér fajtákon megjelentek a klorózis tünetei. A vashiányt a talaj levegőtlensége, a túlzottan meszes talaj, a gyors növekedés is elősegítheti. Lombtrágyák használatával vagy a talaj levegőtlenségének, tömörödöttségének megszüntetésével tudjuk javítani a rossz vasellátást.

A meteorológiai állomások által mért adatok

 09.08 – 14  Heti átlaghőmérséklet (oC)  Csapadékösszeg (mm)
 Szekszárd 19,2 11
 Iván-völgy 19,0 12
 Bati-kereszt 19,1 10
 Kajmád 19,3 13
 Görögszó 19,4 12
 Bátaszék 19,4 11
 Paks 18,8 15
 Bonyhád 18,9 14

 

Várható időjárás

Pénteken már napos, kellemes, mérsékelten meleg idő várható, számottevő csapadék nélkül. Hétvégére előreláthatólag alapvetően napos, nyári idő alakul ki. Vasárnap a hőmérséklet ismét meghaladhatja a 30 fokot. A következő 7 napban a Borvidéken 5 mm csapadék várható.

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet
molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm
kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS
lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet
peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F
lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

lisztharmat, szürkepenész ellen: Taegro

gyomok ellen: Medallon Prémium
növénykondicionálásra, kötődésfokozásra: Isabion

A Merlot jelenlegi fenológiai állapota
Gyakori az egész levélfelületre kiterjedő lisztharmat-fertőzés
Szőlő-levélatka régi szívásnyomai után maradó tünetek
Szőlő-levélatka friss szívásnyomai