Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2024.05.02

Lehűlés, Lassú növekedés, Eseménytelenség

 

Változatos időjárás uralkodott az elmúlt egy hétben. Múlt hét közepétől egy hidegfront miatt erősen lehűlt a levegő. Április 26-án, múlt héten pénteken, Szekszárd környékén 3 oC körüli reggeli hőmérsékletet mértünk, Pakson ugyanaznap fagy volt, hajnalban – 1,7 oC-ot mért a meteorológiai szolgálat. Nap közben sem ment a hőmérséklet 12-13 oC fölé. Ez a hideg időjárás 4 napig tartott. Vasárnaptól már szép idő volt, a hét elején 28 oC-os maximumok is előfordultak. Csapadék nem volt az elmúlt időszakban. A szőlő növekedése leállt, majd lassan a hét elejétől újraindult. A hideg idő miatt a betegségek veszélye alábbhagyott. A melegedést követően, csapadék érkezése esetén, lehet majd veszélyesebb a helyzet. Az időjárás miatt kb. 16-17 nappal van előrébb a vegetáció a megszokottnál (virágzik az őszi búza, ami egyébként május 15-20 körül szokott rendszerint bekövetkezni), kíváncsian várjuk, hogy a szőlőre hogyan hat ez az időjárás, és a virágzás kezdetének időpontja mikorra fog esni?

A hideg időjárás ellenére a Borvidéken továbbra is sok helyen lehetett permetezővel találkozni. Mindenki, aki most permetez, jól fog járni, mert a lisztharmat a tünetmentes, már védett ültetvényekbe sokkal később tud majd „beköltözni”. Jó tanmese erre az idei évben az őszibarackosokban a tafrina erős fellépése. A száraz március és április ellenére erős fertőzés alakult ki a fákon. Aki csak arra alapozott, hogy a csapadékmentes hónapokban nem lép fel a betegség, az nagyon pórul járt. Az idő reggelente párás, a növények vizesek, és ez pontosan elég a gombabetegségeknek a járványos fellépéshez.  A szőlőben a lisztharmattal is így járhatnak az óvatlan gazdák, ezért nem kidobott pénz a mostani permetezés lisztharmat ellen kontakt + felszívódó készítmények kombinációjával.

A lisztharmat elleni védekezés mellett fontos teendő a mostani időszakban az atkák elleni védelem. A hajtásokon sok helyen megjelentek a levélatkák és a gubacsatkák is. A gubacsatkák elleni hatékony védekezésnek ez az utolsó időpontja. Amikor már kialakul a gubacsnál a nemez a fonáki oldalon, akkor már csak szerény hatékonysággal védekezhetünk a kártevő ellen. A nagy adagú kénnel végzett permetezés ebben a mostani időszakban nagyon hatásos ellenük. Megismételve, kétszer egymás után a kénes lemosásszerű permetezést, egyedszámuk annyira lecsökken általában, hogy ezek után közepesen fertőzött ültetvények esetében nincs szükség speciális atkaölő szeres kezelésre a továbbiakban, nyár elejéig. Erős fertőzés esetén azonban ne sajnáljuk – az egyébként nem olcsó – speciális atkaölő szereket kijuttatni. Az erősen fertőzött szőlő hajtásnövekedése lelassul és a szívogatott hajtások a későbbiekben nem tudják a fejlődő fürtöket ellátni tápanyaggal. Jelentős termésveszteséggel lehet számolni az ilyen ültetvényekben. Felméréseink szerint egyes ültetvényekben a tőkék 20-30%-a is atkás tüneteket mutat. A szokásosnál erősebb fertőzés, napokig tartó hűvös idővel társulva, legyengítheti a tőkéket és erősen visszavetheti azokat a növekedésben, ezért fontos a mostani védekezés.

A tarka szőlőmoly gyengén, de folyamatos rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan csak 3 db-ot fogtak a héten. Az első lárvák megjelenése nagyon korán, május 10-körül várható. Ezt követően 1 héttel időzítsük a kontakt rovarölő-szeres kezelést a tömeges lárvakelés idejére. Amennyiben nem akarjuk, hogy a lárvák kelése megkezdődjön, megelőzhetjük azt kitinszintézis-gátló készítmény használatával, amelyet a rajzáscsúcsban kell majd kijuttatni.

Két veszélyes gyomfaj is intenzív növekedésbe váltott át az elmúlt időszakban. A mezei acat és az apró szulák elérte a 20-25 cm-es fejlettséget. A gyomok elleni védekezésnek egyik optimális időpontja a mostani. Mechanikai talajműveléssel (kapálással) vagy vegyszeresen védekezhetünk ellenük. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát hatóanyagú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. Az említett hatóanyag minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t, a magasabb dózist kijuttatva javasolt használni. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. A fiatal pótlásokat lássuk el törzsvédővel.

Új növénykondicionáló készítmény kapott engedélyt, melynek hatóanyagai természetes eredetű aminosavak és peptidek keverékei, Isabion néven. A készítmény a növekedésre gyakorolt kedvező hatása mellett, hidegstressz ellen és kötődésfokozásra is kiváló.

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 09.08 – 14  Heti átlaghőmérséklet (oC)  Csapadékösszeg (mm)
 Szekszárd 14,4 0
 Iván-völgy 14,1 0
 Bati-kereszt 13,8 0
 Kajmád 13,6 0
 Görögszó 14,2 0
 Bátaszék 14,3 0
 Paks 13,4 0
 Bonyhád 13,9 0

 

Várható időjárás

Pénteken egy ciklon alakíthatja időjárásunkat, általában erősen felhős, gomolyfelhős időre, és sokfelé, de szórványosan kialakuló esőkre van kilátás. Szombaton hidegfronti hatás ígérkezik. Még sok, de szakadozottá váló felhőzet mellett szórványosan alakulhatnak ki záporok. A szél csak zivatarok térségében erősödhet fel. Vasárnap előreláthatólag már több napsütés lehet, de erőteljes gomolyképződéssel és újabb záporok, zivatargócok kialakulásának esélyével. A következő 7 napban a Borvidéken 20 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro
molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm
kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS
lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet
peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F
lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max
gyomok ellen: Medallon Prémium
növénykondicionálásra, hidegstressz ellen, kötődésfokozásra: Isabion

A gyomok jól fejlődnek a csapadékszegény időjárásban is
Az atkás tünetek felerősödtek a hideg időjárásban
Megállt a növekedés a héten