Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2024.05.09

El kell kezdeni a kombinált védekezéseket!

 

A múlt heti melegebb napok hatására ismét felgyorsult a szőlő fejlődése. Csapadék csak 10 mm esett az elmúlt héten, és 25 oC feletti hőmérsékletek is voltak. A szőlő jelenleg kb. 15 nappal korábban van az ilyenkor szokásos fejlettségénél. A vadszőlő virágzása már elkezdődött, így 10 nap múlva már a nemes szőlő virágzása is megkezdődhet.

Átlagosan 40-80 cm-es hajtások vannak az ültetvényekben. Egyes helyeken 100 cm hajtások is vannak már, itt a szőlő elérte a felső vezetődrót magasságát. A lisztharmat már észlelési szinten jelen van, a peronoszpóra még nem jelent meg az ültetvényekben. A betegségek általános megjelenése már csak napok kérdése, ezért a virágzás idejére már mindkét betegség komoly járványt idézhet elő. Itt az ideje elkezdeni a kombinált védekezéseket.

Az éjszakai hőmérsékletek emelkedésével a csapadékos napokat követően a lisztharmat és a peronoszpóra fertőzésveszélye is emelkedik, emellett a szőlő is érzékeny fenológiai stádiumban van.

A szőlő hajtásai nagyon törékenyek és levelei vékonyak. A zöldmunkáknál óvatosan kell dolgozni, hogy a megmaradó hajtásokat ne sértsük meg. Ez a vékony levélszövet kedvez a betegségeknek, azok könnyen fertőzhetik a leveleket és gyorsan terjedhetnek a levélszövetben. A permetezés során figyelni kell a perzselés fokozott veszélyére. Legtöbben már elkezdték a permetezéseket, van, aki már a második fordulónál tart.

A május eleji csapadék miatt a párás időjárás kedvező a lisztharmat kialakulásának. A jövő hétre ígért felmelegedő időben jelentős fertőzések indulhatnak el.

A legfontosabb teendő a mostani időszakban, hogy megelőzzük a primer tünetek megjelenése után a szaporítóképletek kialakulását a gombatelepeken. A szőlő gombabetegségek elleni kombinált védelmét a napokban meg kell kezdeni. A permetezésre kontakt és felszívódó készítmények együttes használata javasolt. Kén, lisztharmat elleni felszívódó készítmény és a peronoszpóra elleni kontakt készítmény is kerüljön bele a tankkeverékbe.

A fiatal hajtásokat több helyen károsíthatják a levélatkák és a gubacsatkák. A gombaölő szerek mellé speciális atkaölő szereket is keverjünk hozzá.

A tarka szőlőmoly rajzása erősödött. Szex-feromon csapdáink átlagosan 9 db-ot fogtak a héten. A főrajzás most már lezárul, a lárvakelés lassan elindul. A rovarölő szeres kezeléseket el kell kezdeni a molyok ellen, mert ennek hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák már virágzás előtt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban elsősorban a kitinszintézis-gátló készítmények használata indokolt. A rovarölő szerek használata más kártevők miatt is indokolt. Több helyen a lombormányosok, levélbarkók és egyéb levélkárosítók is fogyasztják a szőlőt.

Meg kell kezdeni az amerikai szőlőkabóca lárvakelésének a figyelését. A melegebb évjáratokban már május közepétől is megfigyelhetők a kis lárvák, ezért a védekezésre fel kell készülni.

A zöldmunkákkal folyamatosan válogassuk ki a jól fejlődő hajtásokat. A tőkék így mielőbb a megmaradt, kiválogatott szép, erős hajtásokba tudják összpontosítani a növekedési energiájukat. A tőketörzsön előtört kis hajtásokat távolítsuk el még most, mielőtt azok megerősödnének.

Sok helyen találni olyan levelet, amely világosodó foltokat láthatunk, a peronoszpórára nagyon hasonlító tüneteket. Ezek a sárgás foltok a levélen azonban nem a peronoszpóra tünetei, hanem a szántóföldi növényeknél – elsősorban a napraforgónál – használt gyomirtó szerek tünetei, amelyek a szél által felkavart por- és homokszemcsék felületén érkeznek a szőlő levelére, majd ott nedvesség – eső – hatására aktiválódnak és folttüneteket okoznak. Ezek a foltok általában citromsárgák és szabályos kör alakúak. Nincs vele teendő, kárt nem okoz. Csak akkor jelent gondot, ha olyan mértékű az előfordulása a foltoknak, hogy visszafogja a hajtások növekedését.

Két veszélyes gyomfaj is intenzív növekedésbe váltott át az elmúlt időszakban. A mezei acat és az apró szulák elérte a 20-25 cm-es fejlettséget. A gyomok elleni védekezésnek egyik optimális időpontja a mostani. Mechanikai talajműveléssel (kapálással) vagy vegyszeresen védekezhetünk ellenük. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát hatóanyagú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. Az említett hatóanyag minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t, a magasabb dózist kijuttatva javasolt használni. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

A meteorológiai állomások által mért adatok

 09.08 – 14  Heti átlaghőmérséklet (oC)  Csapadékösszeg (mm)
 Szekszárd 15,4 10
 Iván-völgy 15,1 8
 Bati-kereszt 15,2 11
 Kajmád 15,4 9
 Görögszó 15,6 12
 Bátaszék 15,5 17
 Paks 14,8 5
 Bonyhád 15,3 12

 

Várható időjárás

Pénteken, szombaton délelőtt naposabb, délután felhősebb idő valószínű. Elszórtan, összességében kevés helyet érintően lokális záporok is kialakulhatnak. A légmozgás gyenge, mérsékeltnek ígérkezik. Vasárnap és hétfőn nagyrészt erősen felhős, borongós idő a legvalószínűbb, szórványosan, bárhol előfordulhat kisebb eső, zápor. A következő 7 napban a Borvidéken 4 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro
molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm
kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS
lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet
peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F
lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max
gyomok ellen: Medallon Prémium
növénykondicionálásra, hidegstressz ellen, kötődésfokozásra: Isabion

Újra gyorsabb lett a hajtásnövekedés
A lisztharmat elszórtan fellelhető
A levélatkák kártétele fokozott
A gubacsatkák kártétele egyre gyakoribb
A fürtök megnyúltak, hamarosan indulhat a virágzás