Rosé, siller, fehér

Fehérbor

A fogyasztók mindig keresik a könnyed, gyümölcsös, üde borokat, egy olaszrizling, cserszegi fűszeres, rajnai rizling, sauvignon blanc vagy viognier pedig mindenkinek jobban esik a nyári hőségben, akár fröccsnek is. Olyan fajtákkal dolgoznak a helyi borászok, amelyek savtartóak és korán szüretelhetőek, hogy a túlérettség ne legyen probléma. Helyi különlegesség a fehér kadarka, amely évjárattól függően készül, és komoly hagyománnyal bír a borvidéken. A habzó- és gyöngyözőborokhoz illatos és neutrális fajtákat egyaránt használnak, de szintén marginális a jelentőségük a borvidéken.

Rozé

Rozét nemcsak a felkapottsága miatt készítenek itt, a rengeteg kék szőlő egy része értelemszerűen rozéként kerül felhasználásra. Szinte minden évjáratban van lehetőség, hogy könnyű, a fogyasztók által is kedvelt és keresett rozét töltsenek a palackokba, bár itt a túlérettség elkerülése a kritikus pont. A kékfrankos kiemelkedik a használt fajták közül a savai miatt, ugyanakkor találunk kadarkából és bordeaux-i, valamint helyi fajtákból készült rozékat is. A kizárólag egészséges, kézzel szüretelt szőlőből most már prémium rozé kategóriájú bor is készíthető, amelynek az a jellegzetessége, hogy akár több éven keresztül is érlelhető. A gasztronómiában számtalan fogáshoz párosítható, így könnyebb húsételek, saláták, olasz tészták, zöldséges, vegetáriánus ételek mellé, és még hosszan sorolhatnánk a lehetőségeket.

Siller

A Szekszárdon a sváb gyökerek miatt fuchslinak vagy fuxlinak nevezett bortípus, az egy-két napig héjon áztatott vörösbor készítése régi hagyományokra nyúlik vissza. Kevés helyen találjuk meg Magyarországon, ezért igazi kuriózumnak számít. A helyi borászok célja, hogy a közkedveltebb, ám néha már kissé unalmas rozéról a figyelmet a sillerre irányítsák. A kékfrankos és a kadarka a legjobb silleralapanyag az élénk savak és a fűszeresség miatt, és erre a bortípusra az is jellemző, hogy tartalmasabb a rozénál, és hosszabban is eláll. Behűtve, akár fröccsként is, igazi nyári frissítő. A siller a gasztronómiában is igazi jolly joker, remekül illik a magyar konyha klasszikus paprikás, fűszeres fogásaihoz, de akár az olasz, paradicsomos ételek mellé is tökéletes.