Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2023.09.14

Gyors érés, szüret

A héten nem volt csapadék, pedig ígérték a meteorológusok. Volt azonban meleg, szeptemberi hőség.  A napi maximumok elérték a 32-33 oC-ot. A melegben gyorsan haladt előre az érés, de ennek egy része sajnos kényszerérés volt. A színanyagoknak jót tett a meleg, száraz időjárás, de a lombozatot és a tőkéket megviseli a hőség. A fokozatosan száradó lombozaton a gombabetegségek már nem találnak új, friss felületet a fertőzéshez, ezért a peronoszpóra és a lisztharmat is a levelekkel együtt szárad. Az utóbbi egy hétben már alig volt hajtásnövekedés. A levelek egy része a magas UV sugárzás miatt megperzselődött.

A fehér fajták szürete folyamatos a Borvidéken. A héten már több nagyobb termelőnél is látni lehetett, hogy a Kékfrankost kombájnnak leszüretelték, csak az üres kocsányok vannak a tőkéken.

Atkák, poloskák, lombfogyasztók, kabócák, molyok hada eszi, sebzi a szőlőt. A többi – seregély, vadak – károsítóról nem is beszélve.

A szőlőmolyok károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A héten a tarka szőlőmoly nem rajzott, a fiatal lárvák kártétele folyamatos. A legjellemzőbb lárvaállapot az L3-as lárvák.

Erős a gyomosodás a szőlőkben. A gyomok között a parlagfű is gyakori. Kaszáljuk le időben a parlagfüvet, mert a hatóság megbírságolhatja a parlagfűvel fertőzött területek gazdáit. Fordítsunk figyelmet a dűlőutak és az ültetvényrézsűk kaszálására is. Több helyen látni ember magasságú gyomtengert a szőlőültetvények és az utak szélén. A nyári vegyszeres kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

A túlterhelt tőkéken megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újranevelhetjük a növényt.

Az amerikai szőlőkabóca imágóinak károsítása folyamatos. A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis (más néven Grapevine flavescence dorée, FD) fitoplazma vektora az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus). A nem védett állományokban átlagosan tőkénként 1-2 db imágó észlelhető, a védett ültetvényekben észlelési szintű a károsító jelenléte. A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes fejlődési fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetők. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin hatóanyagú permetező szerek).

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 09.08 – 14  Heti átlaghőmérséklet (oC)  Csapadékösszeg (mm)
 Szekszárd 22,3 0
 Iván-völgy 21,9 0
 Bati-kereszt 21,5 0
 Kajmád 22,1 0
 Görögszó 22,4 0
 Bátaszék 22,4 0
 Paks 21,8 0
 Bonyhád 21,7 0

 

Várható időjárás

A hétvégén és jövő hétfőn visszatér a meleg, késő nyári időjárás alakul ki, sok napsütéssel, friss hajnalokkal, de változó gomolyfelhőzettel és a hétvégén elvétve záporok, zivatargócok esélyével. Kedden egy érintő hidegfront hatására erősen felhős, borongós idő a legvalószínűbb, itt-ott kisebb esővel, záporral, egy-egy zivatarral. A következő 7 napban a Borvidéken 2 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro
molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm
kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS
lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet, Taegro
peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F
lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max
szürkepenész ellen: Switch 62,5 WG, Chorus 50 WG
gyomok ellen: Medallon Prémium

A bogyók egy része töpped
A Kékfrankost leszüretelték kombájnnal
A kevésbé jól védett szőlőkben már alig van levél
A napégés gyakori
A színesedésnek kedvező volt a meleg
A túlterhelt tőkék kevésbé bírják az aszályos körülményeket
Állomány szinten sok a tőkeelhalás
Leállt a hajtásnövekedés