Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2024.05.30

Lisztharmatveszély!

 

A Borvidék egyes tábláiban néhány tőkén, elszórtan az ültetvényekben, induló lisztharmat-fertőzést észleltünk a lombozaton. A lisztharmat-telepek nagysága és gyakorisága alapján erős lehet a fertőzési nyomás a későbbiekben. Érdekes módon, egymástól távol lévő, egyes tőkéken fordulnak elő a fertőzések, egyébként már többször is permetezett ültetvényekben. A szomszédos, többségben lévő tőkék tünetmentesek. A betegség általánosan még nincs jelen, de erősen veszélyeztet. Az elkövetkező időszak időjárása fogja meghatározni a betegség fellépésének erősségét. A virágzás különböző stádiumában lévő szőlőfajták érzékenysége a betegségre fokozott mértékű, a párás, meleg időjárás a fertőzésveszélyt növeli, ezért intenzív védekezés javasolt.

A csapadék és a szőlő fenológiai stádiuma növelik a peronoszpóra fertőzésveszélyét is. Egy-egy esőzést követően a jelenlegi hőmérsékletek mellett a betegség lappangási ideje 5-8 nap között alakulhat, ezért mielőbbi intenzív védelem javasolt. Jelenleg az olajfoltok megjelenését még nem észleltük.

A virágzás korán kezdődött, de nem halad gyorsan előre. A hajtásnövekedés a virágzás alatt sem állt le teljesen. A peronoszpóra a fürtökön nagyon ritkán, de megtalálható. Szerencsére a szürkepenész nem jelent meg a virágzó fürtökön ezidáig. A lisztharmat a levélzeten egyre több helyen jelenik meg, de egyelőre nem számottevő gyakorisággal. Valószínűleg, kötödés után, megfelelő mennyiségű csapadék hatására elindulhat egy komolyabb fertőzési hullám. Ez a peronoszpórára is igaz. A nappali felmelegedések egyre erősebbek, a reggelek párásak. Ez az időjárás kedvez a virágzásnak. A gyakori kis adagú esők hatására a talajok felső rétegéből „gőz” száll alulról, ami párában tartja az ültetvényeket.

A virágzás alatt folyamatosan – 7-10 naponta – folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen. Az elkövetkező 1 hónapos időszakban kell a legerősebb védelmet folytatni.

A tarka szőlőmoly rajzása szünetel. A lárvák károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L2-L3-as stádiumban vannak a mostani időszakban.

A molyok lárvái mellett több rovar, köztük a kabócák is jelentős károsítói a szőlőnek. A kis rovarok szívogatásuk nyomán vírusokat terjesztenek. A vírusok által okozott betegségek hozzájárulnak a tőkék idő előtti leromlásának folyamatához. A tőkepusztulás kezdeti tünetei már ilyenkor látszanak az egyes tőkéken. Ezen okok miatt használjunk rovarölő szereket évente többször a szőlőben.

A levélatkák tavaszi szívogatásának gyógyult nyomai most látszanak szembetűnően az alsó leveleken. A szívogatások helyén a levélszövet nem nő tovább, így a korábbi kártételt a levéllemezben keletkező, feltűnő, szabálytalan alakú lyukak jelzik. Ezeken a leveleken már nincs kártevő, de a károsítás nyomai megmaradnak a továbbiakban. Friss kártétel esetében, amikor sárgás szívásnyomokat észlelünk a fiatal hajtásokon, újra védekeznünk kell speciális atkaölő szerrel.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. Nemcsak a középső zónának, de a lombozat alacsonyabban (tőketörzs) és magasabban (vitorla) elhelyezkedő részeinek is juttatni kell a permetléből. Vigyázzunk a készítmények adagolásánál a perzselésre. Leginkább a kén, a réz és a lisztharmat elleni felszívódó készítmények okoznak ilyen tüneteket. A meleg, párás időjárás fokozza a tünetek erősségét. Általában igen erős hajtásnövekedés figyelhető meg a szőlőben. Ezeken a helyeken a zöldmunkákkal és a gyakoribb permetezésekkel (10 napos forduló) tudjuk segíteni a szőlőt a megfelelő egészségi állapot fenntartásában.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény a virágzás időszakára kigyomosodik, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. Több helyen, főleg a fehér fajtákon megjelentek a klorózis tünetei. A vashiányt a talaj levegőtlensége, a túlzottan meszes talaj, a gyors növekedés is elősegítheti. Lombtrágyák használatával vagy a talaj levegőtlenségének, tömörödöttségének megszüntetésével tudjuk javítani a rossz vasellátást.

Az amerikai szőlőkabóca lárvakelése és károsítása folyamatos.  A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis (más néven Grapevine flavescence dorée, FD) fitoplazma vektora az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus). A lárvák jelenleg L1-L2-es fokozatúak. A következő fejlődési fokozattól kezdve már fertőzőképesek lesznek a lárvák. A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Erre legalkalmasabb időszak, amikor a lárvák elérték a harmadik, negyedik fejlődési fokozatot (L3-L4). Ez általában a szőlő virágzása idejére vagy közvetlenül a virágzás utáni időszakra esik. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes lárva fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetők. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin hatóanyagú permetező szerek).

A meteorológiai állomások által mért adatok

 09.08 – 14  Heti átlaghőmérséklet (oC)  Csapadékösszeg (mm)
 Szekszárd 19,3 2
 Iván-völgy 19,1 2
 Bati-kereszt 19,0 2
 Kajmád 19,2 3
 Görögszó 19,3 2
 Bátaszék 19,4 3
 Paks 19,1 2
 Bonyhád 19,2 3

 

Várható időjárás

Péntekre egy ciklon hidegfrontja éri el a térséget nyugat felől, melynek köszönhetően magas légköri labilitás és páratartalom okozta fülledt, nagyrészt felhős záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárási helyzet alakul ki. Szórványos, több hullámban is érkező, helyenként kiadósabb esőket, záporokat, zivatarokat adó csapadékzóna éri el a Borvidéket. Szombatra előreláthatólag már távozik a ciklon. A kezdetben felhősebb területeken is csökken a felhőzet, de szórványos záporokra, illetve zivatarokra még számítani lehet, mérsékeltebben meleg ígérkezik. Vasárnap – már jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de – napsütés, valamint mérsékelt felhősödések mellett, délután néhol záporeső, zivatar is kialakulhat. Kellemesen meleg idő ígérkezik. Hétfőre ismét egy ciklon érheti el a térséget, melynek hatására felhős időre, többfelé esőre, záporokra, zivatarokra készülhetünk.  Ekkor már nagyobb eséllyel megjelenhetnek heves zivatarok. A következő 7 napban a Borvidéken 10 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet
molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm
kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS
lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet
peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F
lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max
gyomok ellen: Medallon Prémium
növénykondicionálásra, kötődésfokozásra: Isabion

A jól gondozott ültetvényekben sokkal később jelennek meg a betegségek
A kabócák megfigyelésére a sárga lapok kiválók
A magas aljnövényzet állandó párában tartja az ültetvényt
A párás környezetben megjelenhet a peronoszpóra
Ideje gyomirtani
A repcefénybogár tömegesen jelen lehet a szőlővirágzaton
Eredményes vegyszeres gyomirtás
Jó körülmények között zajlik a virágzás és a kötődés