Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Szekszárdi Borvidékre, 2024.04.29

Korai fakadás, Első permetezés, Lisztharmat

 

Az idei tavaszon nagyon korán fakadt a szőlő. A fakadást követően meleg, száraz idő uralkodott, a hajtásnövekedés gyors volt. Jelenleg 60 cm-es hajtások is vannak a szőlőn, a gyors növekedést a napokban érkezett lehűlés és az azzal érkező csapadék lassította le. Sokan az első permetezést már elvégezték. A lisztharmat zászlós hajtásait és a tőkéhez közeli leveleken a szekunder tüneteket is megtaláltuk a Borvidék ültetvényeiben. Korai lisztharmat fellépésre kell számítani az idei évben. 1 hónapja nem esett számottevő csapadék, egyszeri alkalommal volt 5 mm eső, majd a mostani 7 mm körüli mennyiség. A száraz, meleg idő nagyon kedvez a lisztharmatnak. A reggelek párásak, a növények vizesek. Ebben a helyzetben igen korán meglepetést okozhat a lisztharmat, ezért javasolt a védekezések megkezdése a betegség ellen.

A fürtkezdemények száma megfelelő, ez alapján kedvező számú fürt várható. A lisztharmat elleni védekezés mellett fontos teendő a mostani időszakban az atkák elleni védelem. A hajtásokon sok helyen megjelentek a levélatkák és a gubacsatkák is. A gubacsatkák elleni hatékony védekezésnek ez az utolsó időpontja. Amikor már kialakul a gubacsnál a nemez a fonáki oldalon, akkor már csak szerény hatékonysággal védekezhetünk a kártevő ellen. A nagy adagú kénnel végzett permetezés ebben a mostani időszakban nagyon hatásos ellenük. Megismételve, kétszer egymás után a kénes lemosásszerű permetezést, egyedszámuk annyira lecsökken általában, hogy ezek után közepesen fertőzött ültetvények esetében nincs szükség speciális atkaölő szeres kezelésre a továbbiakban, nyár elejéig. Erős fertőzés esetén azonban ne sajnáljuk – az egyébként nem olcsó – speciális atkaölő szereket kijuttatni. Az erősen fertőzött szőlő hajtásnövekedése lelassul és a szívogatott hajtások a későbbiekben nem tudják a fejlődő fürtöket ellátni tápanyaggal. Jelentős termésveszteséggel lehet számolni az ilyen ültetvényekben. Felméréseink szerint egyes ültetvényekben a tőkék 20-30%-a is atkás tüneteket mutat. A szokásosnál erősebb fertőzés, napokig tartó hűvös idővel társulva legyengítheti a tőkéket és erősen visszavetheti azokat a növekedésben, ezért fontos a mostani védekezés.

A tarka szőlőmoly gyengén, de folyamatos rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan csak 4 db-ot fogtak a héten. Az első lárvák megjelenése nagyon korán, május 10-körül várható. Ezt követően 1 héttel időzítsük a kontakt rovarölő-szeres kezelést a tömeges lárvakelés idejére. Amennyiben nem akarjuk, hogy a lárvák kelése megkezdődjön, megelőzhetjük azt kitinszintézis-gátló készítmény használatával, amelyet a rajzáscsúcsban kell majd kijuttatni.

Két veszélyes gyomfaj is intenzív növekedésbe váltott át az elmúlt időszakban. A mezei acat és az apró szulák elérte a 20-25 cm-es fejlettséget. A gyomok elleni védekezésnek egyik optimális időpontja a mostani. Mechanikai talajműveléssel (kapálással) vagy vegyszeresen védekezhetünk ellenük. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát hatóanyagú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. Az említett hatóanyag minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t, a magasabb dózist kijuttatva javasolt használni. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. A fiatal pótlásokat lássuk el törzsvédővel.

Új növénykondicionáló készítmény kapott engedélyt, melynek hatóanyagai természetes eredetű aminosavak és peptidek keverékei, Isabion néven. A készítmény a növekedésre gyakorolt kedvező hatása mellett, hidegstressz ellen és kötődésfokozásra is kiváló.

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 09.08 – 14  Heti átlaghőmérséklet (oC)  Csapadékösszeg (mm)
 Szekszárd 13,2 0
 Iván-völgy 13 0
 Bati-kereszt 12,7 0
 Kajmád 13,1 0
 Görögszó 13,2 0
 Bátaszék 13,4 0
 Paks 13,1 0
 Bonyhád 13,2 0

 

Várható időjárás

Pénteken már D-iesre fordul, de még gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. Napközben már kellemes hőmérséklet ígérkezik. Változóan napos-felhős időben csak egy-két, kis körzetet érintő zápor alakulhat ki. A hétvégén már határozott melegedésre van kilátás, vasárnapra néhol 25 fok közelébe melegszik fel a levegő. Hétfőn, kedden napos-fátyolfelhős, nyárias időjárás valószínű, csapadék nélkül, a DK-i szél erős lehet. A következő 7 napban a Borvidéken 4 mm csapadék várható (Forrás: http://www.met.hu/).

 

A SYNGENTA ajánlata erre a hétre

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro
molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Voliam, Affirm
kabócák ellen: Karate Zeon 5 CS
lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet, Taegr
peronoszpóra ellen: Orondis Ultra csomag, Pergado F
lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max
gyomok ellen: Medallon Prémium
növénykondicionálásra, hidegstressz ellen, kötődésfokozásra: Isabion

60 cm hosszúságú hajtások is vannak már
A fiatal tőkék törzsét védjük meg
A gyengén fakadó állományokban a növénykondicionálók használata javasolt
A lisztharmat első tünetei megjelentek a tőketörzs közeli leveleken
A mechanikai gyomirtás is hatásos lehet ebben a korai időszakban
A szárazság megviseli a fiatal oltványokat
A törzset még a hajtások megerősödése előtt tisztítsuk meg
A vegyszeres gyomirtás ideje itt van
Az atkák miatt ablakos fakadás észlelhető
Az atkás hajtások visszamaradnak a fejlődésben
Az első permetezést már sokan elvégezték
Sok fürt mutatkozik