Országház Bora 2024 – Rendkívüli Szekszárd borvidéki sikerek

Országház Bora 2024 – A Kiváló Magyar Borok Ünnepe

Magyarország nemzeti és nemzetközi arculatának évszázadok óta fontos pillére a jó hírű magyar bor. Az Országház Bora pályázat célja kiválasztani azokat a kiemelten jó minőségű borokat, melyek reprezentációs alkalmakkor a magyar Országgyűlést képviselik. A borkiválasztáson minden olyan borászat indulhat, amely a magyar bortermelés tradícióit tartja szem előtt, illetve a történelmi magyar borvidéken működik. Az Országgyűlés ezzel a gesztussal is meg kívánja erősíteni az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásában foglaltakat.

A verseny 2017-ben indult, és azóta hagyománnyá vált. Az első bormustrán 13 magyar borvidék képviseltette magát, és az évek során a nevezések száma egyre csak nőtt. 2024-ben 18 magyarországi és 2 határon túli borvidék borászai vettek részt 185 borral, hogy megmérettessék magukat a rangos versenyen. A pályázatra fajtabor és házasítás kategóriákban lehetett nevezni, köztük olyan népszerű fajtákkal, mint az olaszrizling, a furmint, a kékfrankos, és a kadarka, illetve a nemes pezsgők és tokaji aszúk is versenyeztek.

Az Országház Bora pályázat fődíját az Országház főrendiházi társalgójában látható szőlőművelés szoborcsoport egyik nőalakjáról mintázták, amely Zsolnay Vilmos műhelyéből származik. Steindl Imre ezzel a műalkotással a magyar borkultúra fontosságára kívánta felhívni a képviselők figyelmét, amely a magyar törvényhozás és a honi szőlészet-borászat szoros kapcsolatát jelképezi. Az Országgyűlés elnöke a díjjal azokat a borászokat kívánja megtisztelni, akik kiemelkedő boraikkal öregbítik hazánk hírnevét.

Országház Bora 2024 – Eredmények:

Kékfrankos kategória:

    1. helyezett: Takler Szentahegyi Kékfrankos 2020
    1. helyezett: Bodri Kékfrankos Dűlőválogatás 2020

Kadarka kategória:

    1. helyezett: Eszterbauer Nagyapám Kadarka 2023

Bikavér kategória:

    1. helyezett: Schieber Trilógia Bikavér 2021
    1. helyezett: Németh János Könnyűszél Bikavér 2021

Cabernet Franc kategória:

  • 2. helyezett: Garai Tauninger 2021

Az Országház Bora 2024 cím nyertesei méltán képviselik a magyar borkultúra legjavát, és büszkén fogják bemutatni hazánk borkincseit a legmagasabb szintű reprezentációs eseményeken.