Szőlő növényvédelmi előrejelzés
2017. 09. 14.

Kiadva: 2017. 09. 14. 12:00
Érvényes: 2017. 09. 21-ig

Az elmúlt hét kedvezett a szőlő érésének. Volt csapadék is, és még várható is, de ez nem hátráltatta jelentősen a szőlő érését.

A Borvidéken szinte észrevétlenül, de zajlik a szüret. Nagy mozgolódást nem látni, de szedik a Pinot Noir-t, a Kék Oportót, a Merlot-ról a rozénak valót, az érett Zweigelt. A cukorfokok 19-20 körül vannak, a pincébe érkező szőlőt – a nyár eleji jégverés ellenére – szépnek mondják a gazdák. Egyelőre nincs szürkepenész a bejövő tételeken. A mennyiség nagy. Ezt jelzi az alacsony felvásárlási ár. Növényvédelmi kezelés már nem javasolt, esetleg a késői fajtákban biztonsági kezelésként még alkalmazható fürtöző permetezés szürkepenész ellen.A tarka szőlőmoly továbbra is rajzik (9 db/csapda/hét!), a késői fajtákban a lárvák még jelentős kárt tehetnek.Az idei évben jó évjárat ígérkezik.

A meteorológiai állomások által mért adatok

Heti átlaghőmérséklet

  • Celsius °

Csapadékmennyiség

  • mm

A péntek gyakoribb felhősödéseket, hűvösebb időt ígér. Jelentős csapadék nem valószínű, reggel lehetnek még szórványosan záporok. A légmozgás reggel mérsékeltnek, délután már gyengének várható. Szombaton újabb hidegfront felhősödéssel, záporokkal, déliről északira forduló széllel. Vasárnap hasonló idő ígérkezik. Hétfőn, kedden is sok felhő, hűvös, változékony idő a legvalószínűbb. Az erősen változó felhőzet mellett átmeneti napos időszakok is előfordulnak, de elszórtan esők, záporok is kialakulhatnak. A következő 7 napban Borvidékünkön 9 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

A syngenta ajánlata erre a hétre,

a molyok ellen: Karate Zeon 5 CS

szürkepenész ellen: Switch 62,5 WG, Chorus 50 WG

gyomok ellen: Medallon Prémium

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja