Szekszárdi összefogás

A rendszerváltás után a borászok új helyzetbe kerültek: azzal szembesültek, hogy már nem írják elő nekik, hogy mit csináljanak, hanem a maguk urai, ők döntik el, hogy milyen irányba indulnak. Ez egy hosszú folyamat, állandó kihívásokkal, amihez meg kellett tanulniuk együtt dolgozni, konszenzusra jutni. Sok olyan döntés van, amit egyénileg egyszerűen nem lehet megoldani, szükség van a teljes borvidékre. A szekszárdi borászok hamar megkezdték a közös munkát, elindultak a közös fajtakóstolók az egységesebb stílus érdekében.

 

Komoly eredmény volt a Szekszárdi borvidék termékleírásának elkészítése, ennek köszönhetően alakulhatott ki egy eredetvédelemre alapozott rendszer. Folyamatosan, évről évre finomítják a szabályzatot, a cél az, hogy egy olyan termékleírás szülessen, ami emeli a borvidék imázsát, ezáltal a borok értékét is felfelé viszi.

 

A közös gondolkodás eredményeként született meg a Szekszárd Palack, amibe csak a Szekszárdi borvidék kiemelt borfajtái, a szekszárdi bikavér, kékfrankos és kadarka tölthető. A borokat vakkóstolás alapján választják ki, ezzel biztosítva a hibátlan, fajtajelleget vagy borstílust képviselő, termőhelyi karakterű borokat.

 

Fontosnak tartják, hogy a fiatalokat, a következő generációt még hangsúlyosabban bevonják a borvidéki, közös munkába. Az elkezdett út folytatásaként nekik kell a borvidéket európai szintre emelni, nekik kell majd megmutatni, hogy mitől különleges Szekszárd.

Borászatok