Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2017.04.27.)

 

Kiadva: 2017.04.27. 12:00-kor.

Érvényes: 2017.05.04-ig.

Várható frissítés: 2017.05.04. 12:00-kor.

 

 

A hideg időben alig nőtt a szőlő. Az alacsony léghőmérséklet szinte fogva tartja a fejlődő kis hajtásokat. A fajták között is jelentős különbségek vannak. A Merlot és a Cabernet Franc áll a leghátrább a sorban.

 

 

A szálvesszős szőlőkben a rügyek a legtöbb helyen a szálvessző teljes hosszában kifakadtak, a téli erős lehűlés nem viselte meg a rügyeket az eddigiek alapján.

 

Atkák ellen, ahol szükséges, kén használata javasolható a kártevő ellen. Még várjunk a speciális atkaölő szerek kijuttatásával, mert lehet, hogy alacsony lesz a kártevő létszáma. A jövő héten ígért felmelegedés hatására a várhatóan gyorsan növekvő szőlőben majd pontosabban fel lehet mérni az atkák által okozott tünetek gyakoriságát.

 


 

 

Az idei tavaszon elsősorban a lisztharmat jelenthet majd gondot. Nem lehet tudni, hogy a hideg mennyire viselte meg az ivaros, áttelelő alak aszkospóráit. Egyelőre nincs közvetlen fertőzési veszély a Borvidék ültetvényeiben. Ennek ellenére nem árt az elővigyázatosság, mert a tavalyi őszön tömegesen képződtek a lisztharmat áttelelő képletei. A lisztharmatgomba telepeinek nyomait láthatjuk a meghagyott szálvesszőkön. A vesszők felületén, sötét foltok formájában mutatkoznak az egykori fertőzés visszamaradt tünetei. Az ilyen tüneteket mutató ültetvényekben nem árt kissé korábban indítani a növényvédelmi szezont, és május 10-e körül elvégezni majd az első lisztharmat elleni kezelést.

 

 

Az elmúlt napokban esett csapadék hatására biztosan erős növekedésnek indulnak a gyomok. Minden gyomfaj intenzíven fejlődik a mostani időszakban. Mechanikai talajműveléssel (kapálással) vagy vegyszeresen védekezhetünk ellenük. A gyomnövények levelein keresztül felszívódó hatóanyagú készítményekkel eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki az említett készítményeket. Évelő gyomnövények ellen a magasabb dózist javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

 

 

 

 

A tarka szőlőmoly rajzása elkezdődött. Szex-feromon csapdáink átlagosan 3 db-ot fogtak a héten. A tavalyi évben tapasztaltak alapján, az idei évben, a molyok közepes-erős kártételére lehet számítani.

 

A májusi cserebogár megjelent az ültetvényekben. A kártevő tömegesen rajzik. Egyelőre a virágzó gyümölcsösöket - most elsősorban az almát - vette célba, de a jövő héttől már a szőlő fejlettebb hajtásait is fogyasztani fogja.

 

 

A gyümölcsfákat permetezve a szőlőt is permetezzük meg a kártevő ellen, ahol az egyedszám indokolja. A kis hajtások lerágásával kárt tehetnek a szőlőben.

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok  

 

 04.21 - 27.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

13,4

12

 Iván-völgy

13,2

10

 Bati-kereszt      

13,1

11

 Kajmád   

13,1

12

 Görögszó  

13,3

12

 Bátaszék  

13,2

14

 Paks  

13,1

11

 Bonyhád     

13,2

10

 

 

 

Pénteken hidegfront és csapadékzónája alakítja az időjárást. Szombatra virradóan kelet felé tolódik, majd délután elhagyja térségünket a front. Mögötte szép napos, de még kissé hűvös és szeles idő a legvalószínűbb.  Vasárnap derült, csapadékmentes idő ígérkezik. A hőmérséklet újból megközelíti a 20 fokot. A jövő hét első felében kellemesen meleg időjárás, sok napsütés, de gomolyfelhősödés és helyi záporokkal tarkított idő a legvalószínűbb. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet biztonságosan végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 10 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 
 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

cserebogarak és molyok ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Topas 100 EC, Thiovit Jet

gyomok ellen: Medallon Prémium

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.