Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2017.04.20.)

 

Kiadva: 2017.04.20. 12:00-kor.

Érvényes: 2017.04.27-ig.

Várható frissítés: 2017.04.27. 12:00-kor.

 

 

A 2016/2017. év téli időjárása a megszokottnál hidegebb és szárazabb volt. A tél során erős lehűlések fordultak elő. Január 8-án Bátaszék környékén -20 oC-ot mértünk, de Bátán talajközelben -23,5 oC is előfordult. Szekszárdon -17 és -19 oC-ot mértünk minimumhőmérsékletnek. A havi átlaghőmérsékletek a tél folyamán alacsonyak voltak, csapadék az átlagosnál kevesebb hullott. A tél során nem volt hótakaró, amely megvédje a növényeket az erősebb fagyoktól. Ez elsősorban a fiatal oltványok esetében ígérkezett hátrányosnak. A kártevők és a kórokozók viszont jól átteleltek. Sok helyen tömeges a rovarkártevők jelenléte.

Az elmúlt hónapban meleg, kevés csapadékkal tarkított, alapvetően száraz időjárás volt jellemező. A március átlaghőmérséklete 10,5 oC lett. A hónap során 30 mm csapadék hullott. A száraz márciusban a vegetáció a megszokott időben indult. A szőlőnél nem jelentkezett az időjárás negatív hatással. A téli fagy sem a termő ültetvényekben sem a fiatal, takaratlan oltványoknál nem okozott kárt.

 

 

 

Fiatal, télen nem takart, 4 rügyes csapra visszametszett csemegeszőlő-oltvány minden rügye fakad a két nappal ezelőtt (április 18-án) készített képen.

 

 

 

A Cardinal csemegeszőlő érzékeny a fagyra. Az idei hideg tél után azonban a lehajtott vesszők minden rügye szépen fakad.

 

 

A borszőlők lassabban fejlődnek, a tőkéken itt sem látni fagykárra utaló jeleket. A rövid csapokon mindenhol egyöntetű a növekedés.

 

 

Az automata meteorológiai mérőállomásokhoz kapcsolt előrejelző programok még nem adtak előrejelzési veszélyt sem a lisztharmat sem a peronoszpóra esetében.

 

A legfontosabb teendő a mostani időszakban az atkák elleni védelem. A fakadó hajtásokat már a rügypikkelyek védelme alatt elkezdik károsítani szívogatásukkal az atkák. A tavalyi évben felszaporodtak mind a levélatkák, mind a gubacsatkák. A nagy adagú kénnel végzett permetezés ebben a mostani időszakban nagyon hatásos ellenük. Megismételve, kétszer egymás után a kénes lemosásszerű permetezést, egyedszámuk annyira lecsökken általában, hogy ezek után közepesen fertőzött ültetvények esetében nincs szükség speciális atkaölő szeres kezelésre a továbbiakban, nyár elejéig. A nagyobb adagú kénes permetezésekkel azonban most már vigyázzunk, mert megperzselhetjük a zsenge hajtásokat. A fertőzöttebb helyeken speciális atkaölő-szerekkel védekezhetünk a korai kártétel ellen.

 

 

A tarka szőlőmoly rajzása elkezdődött. Szex-feromon csapdáink átlagosan 2 db-ot fogtak a héten. A tavalyi évben tapasztaltak alapján, az idei évben, a molyok közepes-erős kártételére lehet számítani.

 

A májusi cserebogár megjelent az ültetvényekben. A kártevő tömegesen rajzik. Egyelőre a virágzó gyümölcsösöket - most elsősorban az almát - vette célba, de a jövő héttől már a szőlő fejlettebb hajtásait is fogyasztani fogja.

 

 

A gyümölcsfákat permetezve a szőlőt is permetezzük meg a kártevő ellen, ahol az egyedszám indokolja. A kis hajtások lerágásával kárt tehetnek a szőlőben.

 

 

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. A gyomnövények levelein keresztül felszívódó hatóanyagú készítményekkel eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki az említett készítményeket. Évelő gyomnövények ellen a magasabb dózist javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok  

 

 04.13 - 20.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

14,1

32

 Iván-völgy

14,1

30

 Bati-kereszt      

14,0

30

 Kajmád   

13,8

31

 Görögszó  

14,3

30

 Bátaszék  

14,2

32

 Paks  

13,8

29

 Bonyhád     

14,1

30

 

 

 

Péntekre már sokat javul időjárásunk, de még mindig erős északias irányú szél fúj, ugyanakkor többnyire derült, szép napsütéses, enyhülő időre van kilátás. Szombaton nagyrészt erősen felhős ég mellett futó záporok, illetve kisebb eső fordulhat elő, továbbra is élénk, erős légmozgással. Vasárnapra sokat nem változik az időjárás, erős északnyugati szél, de több napsütés mellett alakulhatnak ki elszórtan gyenge záporok. Hétfőn sok, kedden kevesebb napsütés mellett jelentősen megenyhül, melegszik az idő. Kedden ismét előfordulhatnak záporok, de a hőmérséklet ekkor sok helyen elérheti a 20 fokot. Ezt követően erős hidegfront, jelentős lehűlés, eső a legvalószínűbb, de itt már meglehetősen nagy az előrejelzés bizonytalansága. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet biztonságosan végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 20 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

cserebogarak és molyok ellen: Karate Zeon 5 CS

gyomok ellen: Medallon Prémium

 

 

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.