Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2016.09.15.)

 

Kiadva: 2016.09.15. 12:00-kor.

Érvényes: 2016.09.22-ig.

 

 

SZÜRET!

 

Előre nem jelzett csapadék érkezett a Borvidékre. Ez megzavarta a múlt hét idilli körülményeit. Ennek ellenére a szőlő nagyon sokat érett az elmúlt 7-10 napban.

 

 

A fürtökben lévő bogyók erősen megduzzadtak az elmúlt eső hatására. A fürtök belsejében, sokszor alig észrevehető módon ott a szürkepenész.

 

 

 

A speciális szürkepenész elleni készítményekkel folyamatosan tartsuk nyomás alatt a kórokozót, mert a fellépő szürkepenész a fajták mennyiségét és minőségét jelentősen ronthatja.

 


 

A korai szőlőket sok gazdálkodó már szedi vagy leszedte. Itt a 15-16-os mustfok már elfogadható. A rothadás miatt ezeket a fajtákat érdemesebb leszedni inkább kicsit korábban, mint megvárni a teljes érettséget esetleg jelentős szürkepenésszel "megtűzdelve".

 

A szüret jelenlegi állása:

Pinot Noire: Rozénak már leszedve, 17-18 mustfok

Kadarka: Rozénak vagy a rothadás miatt leszedve/szedés alatt, 16-17 mustfok

Leányka: szedés alatt, 16 mustfok

Kékoportó: leszedve/szedés alatt, sajnos az erős rothadás miatt a legtöbb szüret kényszerszüret ennél a fajtánál, 14-15 mustfok

Kékfrankos, Zweigelt, Merlot, Cabernet, Rizlingfélék: szüretre vár

 

A mennység jó, van termés az idei évben bőven. A minőség kialakítására a megfelelő szüreti időpont kedvező megválasztásával tehetünk a legtöbbet.

 

 

Mindenkinek eredményes szüretet kívánunk, jó termést, majd szép borokat. Reméljük, a borok minősége feledteti velünk a 2016-os év viszontagságait.

 

 

Jó szüretet!

 

 

 

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 

 09.09-15.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

20,5

24

 Iván-völgy

20,4

22

 Bati-kereszt      

20,3

12

 Kajmád   

20,2

21

 Görögszó  

20,8

8

 Bátaszék  

20,9

7

 Paks  

20,3

22

 Bonyhád     

20,4

15

 

 

Szombaton erősen változékony, esőkkel, záporokkal, zivatargócokkal tarkított idő a legvalószínűbb. Jelentősen visszaesik a hőmérséklet, szeles, többnyire erősen vagy szakadozottan felhős időben újra és újra elered az eső, de még zivatargócok is előfordulhatnak. Vasárnap már elvonul a front. Mögötte változóan napos-felhős, az évszakos átlag körüli hőmérsékletű időben, elszórtan fordulnak elő átmeneti záporok. Hétfőtől szerdáig napos, valamint felhős időszakok váltakoznak, elszórtan futó záporokkal, időszakos esőkkel. Gyakran megélénkül az északias szél. Mérsékelten meleg, sőt kissé már hűvös időre van kilátás. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 24 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet

lisztharmat ellen: Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Neoram 37,5 WG

szürkepenész ellen: Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG

gyomok ellen: Medallon Prémium

 

Sokan a szüret előtt szeretnék rothadás ellen permetezni a szőlőt, nekik nyújt segítséget a botritisz elleni készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási idejét feltüntető tájékoztatás:

 

Rezek 21 nap

Folpet és folpet tartalmú készítmények 30 nap

Chorus 14 nap

Switch 21 nap (bor) 35 nap (csemege)

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.