Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2016.09.08.)

 

Kiadva: 2016.09.08. 12:00-kor.

Érvényes: 2016.09.15-ig.

Várható frissítés: 2016.09.15. 12:00-kor.

 

 

Az elmúlt hetek időjárása után most minden jóra fordulhat. Az elkövetkező napokban szép, meleg, száraz időt ígérnek az időjárási előrejelzések. Az idei év viszontagságai után, reményeink szerint, a beérés nyugodt, jó körülmények között folytatódhat. A minőség az elkövetkező időszakban jelentősen javulhat, és az évjárat sikeres lehet.

 

 

A Borvidéken eddig lassan érett a szőlő. A termés nagymennyiségű, a fürtök egyenetlenül érnek. Sok helyen a késői peronoszpóra teljesen "letakarította" a felső lombozatot. Ezekben az ültetvényekben meg is állt az érés.

 


 

A jól védett szőlőkben azonban lassan, de biztosan halad az érés. A következő időszakban gyorsulni fog a folyamat. A minőség egyáltalán nem biztos, hogy nem lesz jó. Persze vannak fajták (Kadarka), amelyeknél a rothadás és az egyéb betegségek mértéke, még a válogatás ellenére is, olyan folyamatokat indított el, amiből nehéz már visszahátrálni.

 


 

Itt a kényszerszüret lehet a megoldás, nyilván a minőség kárára. A többi fő fajtánál (Kékfrankos, Zweigelt, Merlot, Cabernet, Rizlingfélék) azonban még lehet az ideiből szép évjárat.

 


(Forrás: http://www.eumet.hu/). 

 

 

A mostani időjárásban, amit ígérnek a meteorológusok, minden bizalom a jó évjárat felé fordulhat.

 

 

A fürtökben lévő bogyók erősen megduzzadtak az elmúlt esők hatására. A fürtök belsejében, sokszor alig észrevehető módon ott a szürkepenész.

 

 

 

A speciális szürkepenész elleni készítményekkel folyamatosan tartsuk nyomás alatt a kórokozót, mert a fellépő szürkepenész a késői fajták mennyiségét és minőségét tovább ronthatja.

 


 

A fehér szőlőket sok gazdálkodó már "méricskéli" a szedésre. Itt a 16-os mustfok már elfogadható. A rothadás miatt ezeket a fajtákat érdemesebb leszedni inkább kicsit korábban, mint megvárni a teljes érettséget esetleg jelentős szürkepenésszel "megtűzdelve".

 

Mindenkinek eredményes szüretet kívánunk, jó termést, majd szép borokat. Reméljük, a borok minősége feledteti velünk a 2016-os év viszontagságait.

 

 

Jó szüretet!

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 

 09.02-08.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

20,3

16

 Iván-völgy

20,2

14

 Bati-kereszt      

20,1

15

 Kajmád   

20,3

15

 Görögszó  

20,6

16

 Bátaszék  

20,9

15

 Paks  

20,1

14

 Bonyhád     

20,2

16

 

Szombaton eleinte mérsékelt vastagságú fátyolfelhőzet szűrheti kissé a napsütést. Csapadék nem várható. Vasárnap sem lesz zavartalan a napsütés, sőt a gomolyfelhőkből délután akár egy-egy gyenge záporeső is kialakulhat. A légmozgás továbbra is gyenge marad. Hétfőn is előfordulhat elvétve egy-egy futó zápor, de döntően a napsütés, és a mérsékelt kánikula határozza meg az időjárást. A jövő hét további napjain is teljesen hasonló időben bízhatunk, lehűlésnek, vagy jelentősebb változásnak nincs sok esélye. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 1 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet

molyok ellen: Luzindo

kabócák ellen Luzindo

lisztharmat ellen: Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Neoram 37,5 WG

szürkepenész ellen: Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG

gyomok ellen: Medallon Prémium

 

Sokan a szüret előtt szeretnék rothadás ellen permetezni a szőlőt, nekik nyújt segítséget a botritisz elleni készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási idejét feltüntető tájékoztatás:

 

Rezek 21 nap

Folpet és folpet tartalmú készítmények 30 nap

Chorus 14 nap

Switch 21 nap (bor) 35 nap (csemege)

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.