Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2016.09.01.)

 

Kiadva: 2016.09.01. 12:00-kor.

Érvényes: 2016.09.08-ig.

Várható frissítés: 2016.09.08. 12:00-kor.

 

 

 

14-15 cukorfok, darazsak, rothadás, hétfőre várható 6 és 25 mm közötti csapadék. Ezek most a legfontosabb információk a szőlő védelmében.

 

 

Lassan érik a szőlő a Borvidéken. A repedésre és rothadásra érzékeny fajták bogyói fokozott veszélyben vannak. Elsősorban a Szőlőskertek királynője, a Leányka, a Rizlingszilváni, a Kékoportó és a Kadarka fajták bogyói repedtek fel, és az amúgy már cukros fürtökön a botritisz robbanásszerűen szétterjedhet a későbbiekben.

 

 

Helyi termelők a napokban próbamérések során a Rizlingszilvánit 15 mustfokosra mérték Kerék-hegyen. A kékszőlők nagyrésze elérte a 14-15 mustfokot. Szüretelni még nem lehet a szőlőt. Az alacsony cukorfok és a magas savtartalom miatt még várni kell az első szedéssel.

 

 

A lisztharmat jelentős mértékben felszaporodott a lombozaton, ami nemcsak a mostani időszakban káros a lombozaton, hanem a jövő évi fertőzés létrejöttét is jelentősen elősegíti, megalapozza. Az ilyen ültetvényekben a kén használata indokolt.

 

 

Sok fürtnél az évközi sérülések, kisebb jégverés, a lisztharmat tünetei most "bújnak elő". Az ép szemek között sok a sérült héjú bogyó. Sok a fürtön belül eltérő érettségű szem. Az idei évben nem lesz könnyű a szüret optimális idejét meghatározni, és a borászok elé is nehéz feladatot állít az ilyen ültetvényekről szüretelt termés későbbi kezelése. A zöld íz vagy  lisztharmatos, dohos íz a borban fokozottan lehet jelen az idei évben, ha ezek a fürtök belekerülnek a mustba. Ezt szinte teljesen kiküszöbölhetjük, ha már most elkezdjük kiválogatni az ilyen fürtöket, fürtrészeket. Nagyon sokat javíthatunk a minőségen, ha a zöld, lisztharmatos, sérült részeket metszőollóval kitakarítjuk a fürtzónából. Minden héten két alkalommal menjünk végig a tőkéken és folyamatosan, többször végezzük el a műveletet. Az eredmény majd önmagáért beszél.

 

 

A tömött fürtű és/vagy rothadásra hajlamos fajták esetében további fokozott veszélyt jelent a botritisz a termésre. Ezért ebben az évben fokozottan javasoljuk a botritisz elleni megelőző védekezést. A botritiszfertőzés járványtanához tartozik, hogy a már kialakult fertőzést nem tudjuk "gyógyítani", így a megelőzés kiemelten fontos ennek a gombabetegségnek az esetében. Az idei évben ne sajnáljuk a szürkepenész elleni védelemre a pénzt. Tegyük ezt annak ellenére, hogy az eddigiek során egy átlagos évhez képest jóval többet költöttünk a szőlőre. Az érés során 20-30%-os termésveszteség is kialakulhat a botritisz ellen nem védett ültetvényekben.

 

 

A teljes érés előtt elvégzett fürtöző permetezés igen jó hatású lehet a termésre. A gazdák kilevelezve a fürtzónát, a szürkepenész elleni készítményeket csak a fürtöket permetezve, olcsóbban, de hatékonyan vehetik elejét a betegség kialakulásának vagy továbbterjedésének. 

 

 

Sokat javíthatunk a minőségen és sokat segíthetünk a fürtök gyors felszáradásához a fürtzóna megfelelő kilevelezésével. Lassan, folyamatosan tisztítsuk meg a fürtzónát a levelektől, így nem terheljük meg hirtelen a tőkéket, de az érést jelentősen segítjük.

 

 

 

A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Az érés időszakában a lárvák egyenként rágják meg a bogyókat. A sérült bogyók hamar rothadásnak indulnak és az egész fürt a szürkepenész károsításának eshet áldozatul.

 

 

A késői fajtákban még mindig veszélyként jelentkezik a peronoszpóra. Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek erősen. Ez olyan méreteket ölthet, korábbi fertőzésekkel társulva, hogy a késői fajtákban (Merlot, Cabernet) a beéréshez szükséges megfelelő mennyiségű és minőségű (idős-fiatal levelek megfelelő aránya) levélzet nem áll majd rendelkezésre.

 

 

Ezeken a helyeken még mindig javasolt réz hatóanyag (21 nap) kijuttatása tapadásfokozó készítménnyel "erősítve".

 

A szőlőre a következő hetekben, a botritisz mellett, a kártevők jelenthetnek még veszélyt. A molylárvák és egyéb kártevők károsítására biztosan számíthatunk. Több lepkefaj együttes, a megszokottnál erősebb károsítására kell felkészülni szeptember folyamán. A gyapottok-bagolylepke is intenzíven károsít, nemcsak a dísznövényeken (muskátli) és a zöldségféléken (paprika, paradicsom), de a szőlőn is tömegesen rakta le tojásait a kártevő. A kelő lárvák a szőlőbogyót fogják fogyasztani. A lárvák által okozott sérülések a szürkepenész számára jó fertőzési lehetőséget biztosítanak.

 

 

Az érő szőlőben az idei évben nagy számban előfordulnak bogyósérülések. A kirepedő bogyókból kipréselődő cukros nedvet szívesen látogatják a méhek és a hangyák. A darazsak saját maguk is képesek sebzést ejteni a bogyón, és ezt követően elfogyasztani az édes csemegét. Az idei évben sok a darázs, jelentősebb károsításukra lehet számítani. A bogyók károsítása a meleg időjárásban, az egyre édesebb szőlőn jelentős lehet.

 

 

A szőlőtőkék közé kihelyezett darázscsapdával jelentősen csökkenthetjük a darazsak számát, és ezáltal a kártétel mértékét. Kaphatók külön erre a célra fejlesztett csapdák. Ezek illat- vagy feromoncsapdák.

 

                   

 

Házilag is készíthetünk kiváló darázscsapdákat. Egy pillepalack és némi cukros folyadék kell hozzá. Ezek a csapdák is hatékonyan fogják a darazsakat.

 

 

 

 Az idei évben, ahol sikerült megmenteni a termést, a mostani időszakra szép fürtök fejlődtek.

 

 

A talajban lévő vízkészlet hatására, az idei évben, a fürtök a szüretre nagyok, tömöttek lesznek, a bogyók egyenként erősen meg fognak duzzadni. Ez fokozott veszélyt jelent a repedés tekintetében. 

 

 

A gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény újra kigyomosodott, a kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. 

 

 

A csapadékos nyár miatt erős a gyomosodás a szőlőkben. A gyomok között a parlagfű is gyakori. Kaszáljuk le időben a parlagfüvet, mert a hatóság megbírságolhatja a parlagfűvel fertőzött területek gazdáit.

 

 

Fordítsunk figyelmet a dűlőutak és az ültetvényrézsűk kaszálására is. Több helyen látni ember magasságú gyomtengert a szőlőültetvények és az utak szélén.

 

 

A túlterhelt tőkéken ebben az időszakban megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A legfrissebb hírek, jelentések szerint a magyarországi Borvidékeken változó, de egyre jelentősebb az előfordulási gyakorisága a kórokozónak. A leginkább érintett Borvidékeken az ültetvényekben nem ritka a 10-12 %-os mértékű tőkepusztulás sem. A szakemberek szerint a gomba toxinjai a növény szállítóedény-rendszerében a sok csapadék hatására aktívabban mozognak, és ezek a vegyületek "felmérgezik" a növényt.

 

 

 

A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újra nevelhetjük a növényt. A visszavágás-újranevelés hatékonysága a tapasztalatok szerint 90 %.

 

 

 

Kabócák ellen folytatni kell a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt.

 

 

 

  Amerikai szőlőkabóca kifejlett egyede

 

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca kifejlett egyedei folyamatosan károsítanak. A kártevő ellen kiemelten javasolt a védekezéseket folytatni (Actara SC). A készítmény méhekre kifejezetten kockázatos. Virágzó gyomnövények jelenléte esetén nem alkalmazható. Ezért használata előtt gondoskodni kell a szőlőültetvényben a virágzó gyomok kaszálásáról vagy irtásáról.

 

Kezelési időpontok és alkalmazható növényvédő szerek az amerikai szőlőkabóca ellen:

https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/noveny_talajvedelmi_ig/szakteruletek/nov_eg/neukarositok/neu_karositok_fd.html

 

 

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik.

 


 

 

 Amerikai lepkekabóca

 

 

Védekezési lehetőségként a kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású vagy felszívódó szereket használni. A felszívódóak közül az Actara SC kiemelkedően hatékony ezen kabócafaj minden fejlődési alakja ellen is.

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 

 08.26-09.01.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

20,2

0

 Iván-völgy

20,1

0

 Bati-kereszt      

20,0

0

 Kajmád   

20,1

0

 Görögszó  

20,4

0

 Bátaszék  

20,8

0

 Paks  

19,8

0

 Bonyhád     

20,1

0

 

 

Pénteken és a hétvégén túlnyomóan napos, kellemesen meleg időre számíthatunk, általában gyenge, néha kissé élénkebb légmozgással. Jövő hét hétfőn előreláthatólag változékonyabbra fordul időjárásunk. A jelenlegi számítások alapján sok felhőre, esőre, záporokra, és hűvösebb időre készülhetünk. Keddtől péntekig úgy néz ki, hogy ismét naposra, szárazra fordul az idő, és fokozatosan emelkedik a hőmérséklet. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 25 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Luzindo

kabócák ellen Actara SC, Luzindo

lisztharmat ellen: Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Neoram 37,5 WG

szürkepenész ellen: Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG

gyomok ellen: Medallon Prémium

 

Sokan a szüret előtt szeretnék rothadás ellen permetezni a szőlőt, nekik nyújt segítséget a botritisz elleni készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási idejét feltüntető tájékoztatás:

 

Rezek 21 nap

Folpet és folpet tartalmú készítmények 30 nap

Chorus 14 nap

Switch 21 nap (bor) 35 nap (csemege)

 

Az amerikai szőlőkabóca kifejlett egyedei és az amerikai lepkekabóca ellen való védekezés során vegyük figyelembe a rovarölőszerek élelmezés-egészségügyi várakozási idejét:

 

Actara SC    21 nap

Luzindo       30 nap

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.