Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2016.08.25.)

 

Kiadva: 2016.08.25. 12:00-kor.

Érvényes: 2016.09.01-ig.

Várható frissítés: 2016.09.01. 12:00-kor.

 

 

Sajnos az időjárás továbbra is borzolja a szőlőtermesztők kedélyeit. Sokan aggódnak a szőlő miatt, nem is alaptalanul. Az elmúlt héten 30-40 mm közötti mennyiségű csapadék esett a Borvidéken. A fürtök két napig "vízben álltak", a szürkepenész még az eddigieknél is gyorsabban terjedt. Aki szeretne jó termést szüretelni, annak permeteznie kell szürkepenész elleni készítménnyel. Némi jó hír, hogy a következő egy hetes időszakra nem ígérnek csapadékot.

 

 

 

A repedésre és rothadásra érzékeny fajták bogyói már több helyen megrepedtek az elmúlt heti eső hatására. Elsősorban a Kékoportó és a Kadarka fajtákra jellemző a jelenség.

A szőlőre a következő hetekben, a botritisz mellett, a kártevők jelenthetnek még veszélyt. A molylárvák és egyéb kártevők károsítására biztosan számíthatunk. Több lepkefaj együttes, a megszokottnál erősebb károsítására kell felkészülni augusztus végén- szeptember elején. A gyapottok-bagolylepke is intenzíven károsít, nemcsak a dísznövényeken (muskátli) és a zöldségféléken (paprika, paradicsom), de a szőlőn is tömegesen rakta le tojásait a kártevő. A kelő lárvák a szőlőbogyót fogják fogyasztani. A lárvák által okozott sérülések a szürkepenész számára jó fertőzési lehetőséget biztosítanak.

 

 

Az érő szőlőben az idei évben nagy számban előfordulnak bogyósérülések. A kirepedő bogyókból kipréselődő cukros nedvet szívesen látogatják a méhek és a hangyák. A darazsak saját maguk is képesek sebzést ejteni a bogyón, és ezt követően elfogyasztani az édes csemegét. Az idei évben sok a darázs, jelentősebb károsításukra lehet számítani. A bogyók károsítása a meleg időjárásban, az egyre édesebb szőlőn jelentős lehet.

 

 

A szőlőtőkék közé kihelyezett darázscsapdával jelentősen csökkenthetjük a darazsak számát, és ezáltal a kártétel mértékét. Kaphatók külön erre a célra fejlesztett csapdák. Ezek illat- vagy feromoncsapdák.

                   

 

Házilag is készíthetünk kiváló darázscsapdákat. Egy pillepalack és némi cukros folyadék kell hozzá. Ezek a csapdák is hatékonyan fogják a darazsakat.

 

 

 

 

 

Az érő szőlő termését már nem fertőzi a lisztharmat és a peronoszpóra sem. A peronoszpóra, a késői fajtákban, a felső, vitorla alatti fiatal leveleket fertőzheti. A késői fajtákban (Merlot, Cabernet) még egy Réz+Kén kombinációt érdemes kijuttatni.

 

 

Ez a késői fajták esetében megakadályozza a levélen felszaporodó áttelelő képletek tömeges kialakulását, amely folyamat szeptemberben intenzív.

 

 

A cukrosodó bogyókon megjelentek a botritiszfertőzés tünetei. Minden fajta esetében nyomatékosan javasolható botritisz elleni készítmény használata. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon elinduló rothadási folyamatokat. Éréskor majd pedig ezt megismételve rothadásmentesen tudjuk tartani a szőlőt.

 

 

A szürkepenészes állományokban éréskor a beteg bogyók szinte biztosan "befertőzik" az ép, cukros bogyókat, és a fajták többségénél - a védelem nélkül hagyott szőlőkben - jelentős kár keletkezhet szüretre. A tömött fürtű és/vagy rothadásra hajlamos fajták esetében további fokozott veszélyt jelent a botritisz a termésre. A botritiszfertőzés járványtanához tartozik, hogy a már kialakult fertőzést nem tudjuk "gyógyítani", így a megelőzés kiemelten fontos ennek a gombabetegségnek az esetében. Az idei évben ne sajnáljuk a szürkepenész elleni védelemre a pénzt. Tegyük ezt annak ellenére, hogy az eddigiek során egy átlagos évhez képest többet költöttünk a szőlőre. Az érés során 30-40%-os termésveszteség is kialakulhat a botritisz ellen nem védett ültetvényekben. Az elmúlt hetekben sok csapadék esett a Borvidéken, ami miatt a szürkepenész "beleköltözött" a fürtökbe. Az érő, cukrosodó bogyóállományban robbanásszerűen szétterjedhet a fertőzés.

 

 

 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 600 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

Az idei évben, ahol sikerült megmenteni a termést, a mostani időszakra szép fürtök fejlődtek.


 

A tenyészidőszakban tapasztalható extrém csapadékellátottság miatt a bogyók és a fürtök mérete jelentősen elkezdett növekedni az utóbbi napokban.

 

 

A talajban lévő vízkészlet hatására, az idei évben, a fürtök a szüretre nagyok, tömöttek lesznek, a bogyók egyenként erősen meg fognak duzzadni. Ez fokozott veszélyt jelent a repedés tekintetében. 

 

 

A szőlőmolyok károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A legjellemzőbb lárvaállapot az L-2-es lárvák. Az érés időszakában a lárvák egyenként rágják meg a bogyókat. A sérült bogyók hamar rothadásnak indulnak és az egész fürt a szürkepenész károsításának eshet áldozatul.

 

  

 

A gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény újra kigyomosodott, a kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. 

 

 

A csapadékos nyár miatt erős a gyomosodás a szőlőkben. A gyomok között a parlagfű is gyakori. Kaszáljuk le időben a parlagfüvet, mert a hatóság megbírságolhatja a parlagfűvel fertőzött területek gazdáit.

 

 

Fordítsunk figyelmet a dűlőutak és az ültetvényrézsűk kaszálására is. Több helyen látni ember magasságú gyomtengert a szőlőültetvények és az utak szélén.

 

 

A túlterhelt tőkéken ebben az időszakban megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A legfrissebb hírek, jelentések szerint a magyarországi Borvidékeken változó, de egyre jelentősebb az előfordulási gyakorisága a kórokozónak. A leginkább érintett Borvidékeken az ültetvényekben nem ritka a 10-12 %-os mértékű tőkepusztulás sem. A szakemberek szerint a gomba toxinjai a növény szállítóedény-rendszerében a sok csapadék hatására aktívabban mozognak, és ezek a vegyületek "felmérgezik" a növényt.

 

 

 

A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újra nevelhetjük a növényt. A visszavágás-újranevelés hatékonysága a tapasztalatok szerint 90 %.

 

 

 

Kabócák ellen folytatni kell a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt.

 

  Amerikai szőlőkabóca kifejlett egyede

 

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca kifejlett egyedei folyamatosan károsítanak. A kártevő ellen kiemelten javasolt a védekezéseket folytatni (Actara SC). A készítmény méhekre kifejezetten kockázatos. Virágzó gyomnövények jelenléte esetén nem alkalmazható. Ezért használata előtt gondoskodni kell a szőlőültetvényben a virágzó gyomok kaszálásáról vagy irtásáról.

Kezelési időpontok és alkalmazható növényvédő szerek az amerikai szőlőkabóca ellen:

https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/noveny_talajvedelmi_ig/szakteruletek/nov_eg/neukarositok/neu_karositok_fd.html

 

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik.

 


 

 Amerikai lepkekabóca

 

A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatás következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Védekezési lehetőségként a kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású vagy felszívódó szereket használni. A felszívódóak közül az Actara SC kiemelkedően hatékony ezen kabócafaj minden fejlődési alakja ellen is.

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok

 

 08.19-25.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

20,4

38

 Iván-völgy

20,3

39

 Bati-kereszt      

20,1

34

 Kajmád   

20,2

32

 Görögszó  

20,5

35

 Bátaszék  

21,0

35

 Paks  

20,6

28

 Bonyhád     

20,4

32

 

Péntektől a jövő hét elejéig, fokozódó kánikulában és derült, igazi strandidőben lehet részünk. Délutánonként legfeljebb mérsékelt gomolyfelhő képződés valószínű, esőre azonban sehol nem számíthatunk. Sokat süt majd a nap, emiatt erős lesz az UV-sugárzás. Kedd tájékán érkezhet egy hidegfront, aminek hatására felfrissülhet a levegő, megszűnhet a kánikula, és valamelyest megnő az esélye záporok, illetve zivatarok kialakulásának. Szeptember első napjainak várható időjárása még meglehetősen bizonytalan, ami most látszik, az kevés, elszórt csapadék, és az átlagosnál kissé magasabb hőmérséklet. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön csapadék nem várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Luzindo

kabócák ellen Actara SC, Luzindo

lisztharmat ellen: Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Neoram 37,5 WG

szürkepenész ellen: Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG

gyomok ellen: Medallon Prémium

 

Sokan a szüret előtt szeretnék rothadás ellen permetezni a szőlőt, nekik nyújt segítséget a botritisz elleni készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási idejét feltüntető tájékoztatás:

 

Rezek 21 nap

Folpet és folpet tartalmú készítmények 30 nap

Chorus 14 nap

Switch 21 nap (bor) 35 nap (csemege)


Az amerikai szőlőkabóca kifejlett egyedei és az amerikai lepkekabóca ellen való védekezés során vegyük figyelembe a rovarölőszerek élelmezés-egészségügyi várakozási idejét:

 

Actara SC    21 nap

Luzindo       30 nap

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.