Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2016.08.18.)

 

Kiadva: 2016.08.18. 12:00-kor.

Érvényes: 2016.08.25-ig.

Várható frissítés: 2016.08.25. 12:00-kor.

 

 

Az idei évben nehéz egészségesen tartani a szőlőt. Nincs mit szégyenkeznie annak sem, akinek néhol látni beteg fürtrészeket, vagy a felső leveleken a peronoszpóra tünetei megjelentek. A betegségek fertőzési nyomása folyamatosan erős volt egész évben. Ez jelenleg is tart és nem várható, hogy csökken. A téli enyhe időjárás, a meleg, csapadékos tenyészidőszak miatt a gombák és a rovarok is az eddig megszokottnál erősebben lépnek fel. A jövőben, továbbra is hasonló időjárás esetén, fel kell készülni arra a nehezen elfogadható tényre, hogy az eddigieknél többször kell permetezni a szőlőt. Ez 40-60 e Ft költségnövekedést eredményezhet hektáronként.

 

 

 

Nem lesz korai szüret az idei évben. Bár a gazdák most már számolgatnak, illetve más Borvidékekről hallottakból már a szüretről beszélnek, de jobban tennék, ha permeteznének. Még a korai fajtáknak is kell 2 hét, mikorra olyan érettségbe jutnak, ahol már rozé vagy korai célú szüret szóba jöhet. Hátráltatja, lassítja az érést az időjárás, a talaj jelentős vízkészlete, az erős hajtásnövekedés és a nagy termés. A nagy termés miatt még az érés egyenetlensége is tovább nehezíti a helyzetet. Így aki azt várja, hogy néhány nap múlva majd némileg korábbi szürettel gyorsan leszedi a szőlőt, az nyers terméket visz a pincébe, amit majd nehezen tud megfelelő borrá alakítani.

 

 

A cukrosodó bogyókon megjelentek a botritiszfertőzés tünetei. További terjedésének elejét vehetjük, ha a folpet és a réz hatóanyagok használatát előtérbe helyezzük. A korai fajtáknál figyeljünk a készítmények hosszú (21-30 nap) várakozási idejére.

Az érésben előrébb jutott fajtáknál (Kékoportó, Zweigelt, Pinot Noir) a réz és a kén hatóanyagok mellé nyomatékosan javasolható botritisz elleni készítmény hozzáadása is. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon elinduló rothadási folyamatokat. Éréskor majd pedig ezt megismételve rothadásmentesen tudjuk tartani a szőlőt.

 

 

A szürkepenészes állományokban éréskor a beteg bogyók szinte biztosan "befertőzik" az ép, cukros bogyókat, és a fajták többségénél - a védelem nélkül hagyott szőlőkben - jelentős kár keletkezhet szüretre. A tömött fürtű és/vagy rothadásra hajlamos fajták esetében további fokozott veszélyt jelent a botritisz a termésre. A botritiszfertőzés járványtanához tartozik, hogy a már kialakult fertőzést nem tudjuk "gyógyítani", így a megelőzés kiemelten fontos ennek a gombabetegségnek az esetében. Az idei évben ne sajnáljuk a szürkepenész elleni védelemre a pénzt. Tegyük ezt annak ellenére, hogy az eddigiek során egy átlagos évhez képest többet költöttünk a szőlőre. Az érés során 20-30%-os termésveszteség is kialakulhat a botritisz ellen nem védett ültetvényekben. Az elmúlt hetekben sok csapadék esett a Borvidéken, ami miatt a szürkepenész "beleköltözött" a fürtökbe. Az érő, cukrosodó bogyóállományban robbanásszerűen szétterjedhet a fertőzés újabb esők hatására.

 

 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 600 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

Az idei évben, ahol sikerült megmenteni a termést, a mostani időszakra szép fürtök fejlődtek. A tenyészidőszakban tapasztalható extrém csapadékellátottság miatt a bogyók és a fürtök mérete jelentősen elkezdett növekedni az utóbbi napokban. A talajban lévő vízkészlet hatására, az idei évben, a fürtök a szüretre nagyok, tömöttek lesznek, a bogyók egyenként erősen meg fognak duzzadni. Ez fokozott veszélyt jelent a repedés tekintetében. 

 

 

A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A legjellemzőbb lárvaállapot az L-2-es lárvák. Ezzel párhuzamosan a rajzás is tart még. Szex-feromon csapdáink a héten átlagosan 3 db lepkét fogtak. Az érés időszakában a lárvák egyenként rágják meg a bogyókat. A sérült bogyók hamar rothadásnak indulnak és az egész fürt a szürkepenész károsításának eshet áldozatul.

 

  

 

A gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény újra kigyomosodott, a kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. 

 

 

A csapadékos nyár miatt erős a gyomosodás a szőlőkben. A gyomok között a parlagfű is gyakori. Kaszáljuk le időben a parlagfüvet, mert a hatóság megbírságolhatja a parlagfűvel fertőzött területek gazdáit.

 

 

Fordítsunk figyelmet a dűlőutak és az ültetvényrézsűk kaszálására is. Több helyen látni ember magasságú gyomtengert a szőlőültetvények és az utak szélén.

 

 

A túlterhelt tőkéken ebben az időszakban megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése.

 

 

 

A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újra nevelhetjük a növényt.

 

 

 

Kabócák ellen folytatni kell a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt.

 

 

  Amerikai szőlőkabóca kifejlett egyede

 

 

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca kifejlett egyedei folyamatosan károsítanak. Az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés.

 

 

Figyelemmel kísérhetjük a kártevő általi fertőzöttség alakulását országosan a naponta frissülő https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/ weblapon a Térképek menüpont alatt. A kártevő ellen kiemelten javasolt a védekezéseket folytatni (Actara SC). A készítmény méhekre kifejezetten kockázatos. Virágzó gyomnövények jelenléte esetén nem alkalmazható. Ezért használata előtt gondoskodni kell a szőlőültetvényben a virágzó gyomok kaszálásáról vagy irtásáról. Szőlőben évente maximum 3 alkalommal, 14 napos időközzel, gyümölcskötődés kezdetétől fürtzáródásig használható.

 

Kezelési időpontok és alkalmazható növényvédő szerek az amerikai szőlőkabóca ellen:

 

https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/noveny_talajvedelmi_ig/szakteruletek/nov_eg/neukarositok/neu_karositok_fd.html

 

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Ezt a fehér váladékot már május végétől gyakran láthatjuk a tápnövényei levelén, szárán. A kifejlett lepkekabócák (5-8 mm nagyságúak) júliustól már megfigyelhetők, repülni is képesek, így könnyen és gyorsan terjednek. Tojásai a fás szárú tápnövények kérgén vészelik át a telet. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik.

 


 

 

 Amerikai lepkekabóca

 

A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatás következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Védekezési lehetőségként az olajos készítményekkel történő, tél végi lemosó permetezés gyéríti az áttelelő tojásokat. A már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt, a kezeléseket pedig ismételni is szükséges. A felszívódóak közül az Actara SC kiemelkedően hatékony ezen kabócafaj minden fejlődési alakja ellen is.

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok   

 

 

 08.12-18.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

20,8

9

 Iván-völgy

20,5

9

 Bati-kereszt      

20,1

10

 Kajmád   

20,4

8

 Görögszó  

20,9

9

 Bátaszék  

21,2

8

 Paks  

20,2

11

 Bonyhád     

20,6

12

 

 

Péntek délelőtt még zömében borongós időre, csapadékgócok kialakulására van kilátás. Délután szakadozó felhőzet, megszűnő záporok és egyre több napsütés a legvalószínűbb. Az ünnepi hétvégén 30 fok feletti hőmérsékletre és változóan napos időre számíthatunk időnkénti mérsékelt felhősödésekkel, de csapadék nélkül. Vasárnap este, éjjel előreláthatólag hidegfront érkezik északnyugat felől. Erősödő északi széllel, hidegebb levegő áramlik hazánkba és jelentősen megnő a viharos csapadékgócok kialakulásának valószínűsége. Keddtől nyugodtabb, melegedő időre van kilátás. Augusztus utolsó hete – most – kánikulát ígér. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni biztonságosan, az eső, zivatar veszélye fennáll. A következő 7 napban Borvidékünkön 20 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Luzindo

kabócák ellen Actara SC, Luzindo

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Ridomil Gold Plus 42,5 WP, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Neoram 37,5 WG

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

szürkepenész ellen: Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG

gyomok ellen: Medallon Prémium

 

Sokan a szüret előtt szeretnék rothadás ellen permetezni a szőlőt, nekik nyújt segítséget a botritisz elleni készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási idejét feltüntető tájékoztatás:

 

Rezek 21 nap

Folpet és folpet tartalmú készítmények 30 nap

Chorus 14 nap

Switch 21 nap (bor) 35 nap (csemege)

Quadris Max 30 nap

 

Az amerikai szőlőkabóca kifejlett egyedei és az amerikai lepkekabóca ellen való védekezés során vegyük figyelembe a rovarölőszerek élelmezés-egészségügyi várakozási idejét:

 

Actara SC    21 nap

Luzindo       30 nap

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.